Idegen kép file mountolása Mac Os X alatt

Gondolom az minden Mac Os X felhasználó számára evidens, hogy a DMG típusú image (képfile) mire jó és hogyan működik. Sőt ugyan úgy ide sorolhatjuk a standard ISO image file formátumot is. Mind a kettőhöz a Mac Os X DiskImageMounter alkalmazás nyújt segítséget. Az egy szál file-ba sűrített filerendszert teszi elérhetővé, minden tartalmával együtt a működő rendszerünk számára. Na de mi van akkor, amennyiben valami idegen Windows specifikus file formátumot akarunk használni Mac Os X alatt?

A következőkben azokat a Mac Os X által alapból nem értelmezhető file formátumokat fogom bemutatni, amikkel eddig dolgom volt, és sikerült is valamilyen program által átkonvertálni, vagy mountolhatóvá tenni az almás rendszer alá is.

Bin + Cue

Főleg régebbi Windows-os időkből ránk maradt BIN + CUE file-ból álló párost nem könnyen eszik meg minden. Hála egy elég fapados és ingyenes konverternek viszont minden gond nélkül ISO file-t tudunk varázsolni belőle.

Ehhez le kell töltenünk a BinChunker nevű kis toolt, innen. A legismertebb Linux, Solaris, Mac Os X platformokon működik.

A továbbiakban Terminal alkalmazás segítségével kell haladnunk. Amennyiben megvan a bináris másoljuk egy biztos helyre és adjunk neki futtatási jogot (chmod +x FILE_NEVE)

Ezek után a következő szintaxis segítségével tudjunk elindítani a konvertálást:

    ./bchunk proba.bin proba.cue proba.iso

Ahogy jól látszik, meg kell hívnunk a binárist, első paraméterként a BIN file elérési útvonalát kell megadni, majd a CUE file elérési útvonalát, végűl a létrehozandó új ISO file elérési útvonalát, hogy hova jöjjön létre az új file.

Nézzük egy éles példán:

DAA & GBI

Mielőtt találkoztam volna vele, előtte sose hallottam róla. Minden esetre meggyűlt már a bajom ilyennel is. A megoldás itt egy sokkal kezelhetőbb program segítségével jön. A grafikus program induláskor, egyből kéri is, hogy adjuk meg hol található a DAA file. Majd ebből ő automatikusan ISO-t generál.

A DAA converter ingyenesen letölthető innen.

Seven (7) Zip

Ez egy kicsit kakukktojás, mert nem igazán image file, hanem sima tömörítő alkalmazás, én mégis megemlítem a 7zip tömörítőt Mac Os X alá. Ingyen van. Drag and Drop működik pofon egyszerűen egy kis grafikus ablak segítségével. A készítő weboldala megtalálható itt.

MDF

Az Alcohol 120% bin image file formátum is közkedvelt Windows-on. Egy megint csak elég fapados Apple Script segítségével tudunk MDF file-ból ISO-t generálni. Nincs más dolgunk, mind az MDF file-t rádobnunk az Apple Script file-ra, és minden megy is. A kis stuff ingyen elérhető itt.

UIF

Végül de nem utolsó sorban itt az UIF formátum. Szintén általam ismeretlen volt ezidáig. Cserébe az ingyenes grafikus tool segítségével egyszerűen konvertálhatjuk ISO image bármilyen UIF állományunkat. Egyszerűen ki kell browse-olnunk a megfelelő UIF file-t és automatikusan indul is a művelet. A tool weboldala elérhető itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük