Hordozható Apple számítógépek Winchesterek Raid 0-ban

Még mielőtt a beszéljükmac.com oldalról származó hírre térnék, kitérnék egy másik fantasztikus ötletre. Ez atkusz barátomtól származik, de már első hallásra is szöget ütött a fejemben. Nem tudom, ki mennyit használja az optikai meghajtóját, én mobil gépnél relatíve kevésszer. iPodja pedig rengeteg embernek van. Miért ne lehetne megoldani, hogy az optikai drive helye úgy lenne kialakítva, hogy az felhasználók számára is egyszerűen eltávolítható legyen, illetve valami adapter segítségével különféle iPodok illeszthetőek lehetnének a gépünkbe. Az iPod mint tudjuk tárhelyként is funkcionál, így a későbbiekben tárgyalt dolgok is használhatóak lehetnének. Arról nem is szólva a kábelezgetés, és dokkolók használata mennyire feleslegessé válnának az iPodokhoz (Mac esetén).

Az én érdeklődésemet nagyon is felkeltette a dolog, gondolok itt csak a Time Machine backup device-ra, vagy bármi másra…

Akinek nincs szüksége a hordozható Macintosh számítógépébe beépített CD/DVD meghajtóra, viszont annál inkább szeretne nagyobb tárhelyet, látogasson el az MCE oldalára. A vállalat OptiBay Hard Drive csomagja segítéségével bárki lecserélheti a számítógépében található optikai meghajtót egy akár 160GB-os merevlemezzel.

optibay

Ebből a megoldásból rögtön felmerülhet a RAID 0 gondolata is. Eric Cheng, Macintosh felhasználó rögtön le is tesztelte ezt a kiépítést és néhány kisebb hátrányt kivéve boldogan használja az új konfigurációját. A számítógépébe kettő db. 160GB-os merevlemezt helyezett, amelyeket RAID 0 kiépítésben használ. A rendszer és a programok érezhetően gyorsabban működnek, bár a számítógép kicsit jobban melegszik és az akku ideje is csökkent. A második merevlemez kiépítése miatt a számítógép háza sem illeszkedik teljesen tökéletesen, mint korábban, de ezek egyike sem okoz neki komolyabb problémát. Akit jobban érdekel a teszt az katt ide.

notebook with ipod

Hordozható Apple számítógépek Winchesterek Raid 0-ban” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Az en otletem kicsit mas. Mivel Lina gepeben nincs beepitett vinyo, mert a belso IDE csatorna halott, ezert a felso burkolat kialakitasaval a vinyo helyere menne be az ipod. De a lenyeg majdnem ugyanaz.

 2. Ha jól értem ez olyan lenne, mint a dell latitude-ok esetén a multibay (persze van más gyártónak is ilyen gépe).
  Nagyon jó ötletnek tartom a dolgot. Multibay-el ugye megoldható plusz vinyó, plusz akku, stb…

  Előnyös funkció lenne, én mindenképp támogatnám az ötletet :)

  Már csak kérdés, hogy apple hajlandó lenne-e evvel foglalkozni :)

  Üdv.

 3. Csao, igen szerintem teljesen jol erted! Az Apple egy regi „technologiaja” ez a dolog a PowerBook Pismo-k ugy voltak kialakitva hogy az optikai meghajto kivheto volt. Es helyere, floppy, winchester illetve masik akkumlator is behelyezheto volt. Nagy sikere is volt akkor ennek a megoldasnak. Ergo minden adott, es szerintem az a ket nepszeru termeket ossze lehetne kapcsolni ilyen modon mindket termek erteket novelne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük