HDTV Okítás

Manapság mindenki a nagy plazmatelevíziókkal szemezik. Bár Magyarországon igazán csak parasztvakítás, külföldön már igen is igénybe vehető szolgáltatás a HD minőségű adások kábeles elérése, és egyre inkább a HD minőségű filmek világa felé kezdünk kacsingatni. Alá írom, hogy nem lehet mindenki technikai guru, de könyörgöm, ha már több száz ezer forintot adunk ki valamiért, nézzünk már utána a dolgoknak. Mostanában ugye az ünnepek miatt árulnak mindent, és többnyire már mindenre ráírják hogy HD-READY. Na most nem kell mindig ezeknek a dolgokban bedőlni. Ezért is kívánnék a HWSW-n megjelent rövid, de velős bemutatóból idézni.

A HD a High Definition rövidítése; nagyobb a felbontása, mint a ‘hagyományos’ tévének, amit megszokhattunk. Nem szükséges digitális formában sugározni, de általában így szokás, mivel így az adatok tömöríthetők; a HDTV MPEG2 vagy MPEG4 formátumot használ. A HD több felbontást takar, jelenleg 720 vagy 1080 függőleges vonalat 16:9-es formátumban, tehát 1280×720 vagy 1920×1080 felbontást nyújtva. Ez esetben nem jelennek meg a fekete szélek a kép alatt és felett, mint a szélesvásznú filmek esetében; ha pedig 4:3-as HD-tartalmat nézünk, oldalra kerülnek a fekete sávok.

hdtv logo

A HD a váltott soros (interlaced) – a CRT-k használták a kép alternatív vonalainak kirajzolására – és a progresszív megoldást is ismeri, amit az LCD és plazma tévék használnak. A legtöbb HD-tartalom váltott soros (1080i), így vita van arról, hogy a progresszív (1080p) jobb-e. Hátráltatja az összehasonlítást, hogy az interlaced tartalmat de-interlaced formában kell megjeleníteni egy progresszív kijelzőn, ami rontja a minőséget. Valójában a 720p tartalom jobban nézhet ki, mint egy de-interlaced 1080i progresszív képernyőn, bár minőségi tartalom esetén alig látni különbséget. A 1080p tartalom jobban néz ki, de több sávszélességet is igényel, így nem valószínű, hogy a közeljövőben elérhető lesz. A Blu-Ray diszkek és a PlayStation 3 (néggyel osztva, így a minőség rosszabb lesz) 1080p-vel működnek majd, míg az Xbox 360 1080i kimenetet állít elő, mint az első generációs HD-DVD. A jövőbeni lejátszók azonban támogatni fogják a 1080p-t is. A normál tévé jobban néz ki de-interlaced megjelenítéssel egy progresszív HD-képernyőn, mivel a mozgás lágyabbnak tűnik, de a gyenge minőségű képek könnyebben észrevehetők lesznek. A normál DVD-tartalom elég jó minőségű ahhoz, hogy HD-képernyőn jobban nézzen ki különösen, ha a DVD-lejátszó saját progresszív processzorral rendelkezik. A HD tartalom általában 5.1-es Dolby Digital AC-3 térhangzással van ellátva, s nem a megszokott sztereóval.

hd tv

A HD-tartalomhoz olyan tévére van szükség, ami képes a megfelelő felbontásra. Néhány olcsóbb plazmatévé csak 720 vonalat képes megjeleníteni, így az 1080-as tartalmat át kell méretezni. Szükséges egy HD-vevő is a sugárzott adásokhoz, illetve egy HD set-top box a kábeles vagy műholdas adások vételéhez. Vehetünk HD-DVD vagy Blu-Ray lejátszót is. A VIIV PC-k és a Windows Media Center PC-k képesek HDTV-jelet fogni, egyből tunerjük segítségével. Néhány „HD ready” címkével ellátott tévé saját vevővel rendelkezhet – március óta minden 25-35″-os készülékben lenni kell HD tunernek az USA-ban. A csatlakoztatáshoz ne a SCART vagy S-video, hanem a High Definition Multimedia Interface (HDMI) csatlakozót használjuk. Ez a 8-csatornás 192KHz-es tömörítetlen hangot is támogatja, de a Dolby Digital vagy DTS sem jelent gondot számára. A HDMI 1.3 az új Dolby TrueHD és DTS-HD veszteségmentes formátumokat is támogatja. Érdekes módon a gyártók választhatják meg, hogy a HDMI mely képességeit aknázzák ki. A védett tartalom dekódolásához High-bandwidth Digital Copy Protection (HDCP) csatlakozásra is szükség lesz. Ez a DRM DVI-n vagy HDMI-n keresztüli használatára is vonatkozik. A „protected video path” a Windows Vista-ban HDCP-csatlakozást használ, hogy a DRM tartalom lejátszható legyen. A Blu-Ray és a HD-DVD lemezek készítői megválaszthatják, hogy a HD tartalmat csak HDCP csatlakozáson keresztül engedjék-e lejátszani (flag); ha HDCP nélküli rendszert használunk, a minőség leromlik.

A HDTV-adást VHS, DVD vagy PVR felvevővel rögzíthetjük, de csak normál felbontásban. Ez jobb lesz, mintha TV-ről vettünk volna fel, de nem HD minőségű. A HD PVR-ek még nem jöttek ki. A Blu-Ray és a HD-DVD rögzítésre is alkalmasak lesznek, kezdetben jó drágán. A HD-tartalmat egy Windows Media Center PC is képes rögzíteni. A DivX kodeknek is van már HD-verziója.

sony hdtv

Az USA-ban a legtöbb esetben fogható a HD-tartalom normál TV antennával is (különösen, ha jó irányba állítjuk). Nem minden adás és műsor HD-s, de a Fox, ABC és SPN adások 720p-sek, illetve az NBC, CBS, HBO-HD, TNT és számos HD-specifikus csatorna 1080i-s. Az Egyesült Királyságban az NTL/Telewest-től lehet kábelen HD-hez jutni, vagy a Sky-tól digitális műholdas formában (plusz néhány ingyenes BBC csatorna is elérhető Sky-előfizetés nélkül). Ingyenes demóadása van Londonban a BBC, ITV, Channel 4 és Five csatornáknak (kevés HD-tartalommal). A teljes szolgáltatás várhatóan nem indul el addig, amíg az analóg csatornák élnek (kb. 2008-2012-ig), a szabad sávszélesség hiánya miatt. Az IPTV szolgáltatások is gyakran kínálnak HD-csatornákat. Az Egyesült Királyságban a BT indít ilyet pay-per-view módszerrel (filmnézésenként kell fizetni). A Microsoft Windows Media Player-e is rendelkezik HD-támogatással, de az Apple QuickTime is, amihez HD-trailereket kínálnak. A letölthető HD-tartalmak száma növekszik, de számolni kell a jelenlegi sávszélességek mellett a hosszú letöltési időkkel.

HDTV Okítás” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Persze ez a tema, sokkal tobbet is megerdemelne… En minimalisra probaltam szoritkozni. Az alapokra, hogy az embernek elkepzelese legyen mit miert… Akinek ennyi eleg annak eleg… aki tobbet akar meg keresgel tovabb… de thx a linket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük