Fusion ioDrive: Mindennél gyorsabb

A 2006-ban Salt Lake Cityben alapított kis vállalkozás, a Fusion-io a Demo Fall 07 rendezvényen mutatta be első termékét, az ioDrive nevű adattárolót. Az eszköz egy PCI Express x4 csatolófelületű, félmagas kártya, melyre NAND flashchipekből álló tár és a hozzá tartozó vezérlőelektronika kerül. A rendszerbe illesztéshez nincs szükség külön csatlakozókra, az adatáramlás és a tápellátás egyaránt a PCIe interfészen keresztül valósul meg.

fusion io iodrive

Az ioDrive-ot elsősorban professzionális környezetbe, szerverekbe szánják, ahol nem csupán a nagy adatátviteli sebesség számít, de legalább akkora súllyal esik latba az adott idő alatt elvégzett I/O-műveletek száma is. A tároló vezérlője 160 párhuzamos csatornán hajtja meg a flashchipeket

Eddig a 96 MB/sec adatátviteli sebességgel az Ultra SCSI winyók vitték a pálmát. A Fusion ioDrive ennek közel tízszeresét tudja produkálni: 600 MB/sec írási és 800MB/sec olvasási sebesség (kis fájlok esetén is). 8 kB-os adatcsomagokat véve másodpercenként 100 ezer I/O-művelet teljesíthető. Konkrétan DRAM seebsséggel olvassa a fájlokat. 100 000 IO művelet másodpercenként. Mivel a villámwinyó PCI express foglalaltba illeszkedik, így egyszerre akár 4-et is bepattinthatunk a gépbe, melyeket mintha RAID lenne tud kezelni, így 400 000 IO művelet per mp és 3,2GB/mp átviteli sebesség érhető el.

Az ioDrive a jövő év elejére már ötféle kapacitással lesz elérhető, a 40, 80, 160, 320 és 640 GB-os változatok után azonban 2008 végére célba vették az 1,2 terabájtos kapacitást is. A vállalkozás saját ioMemory eljárása lehetővé teszi, hogy több ilyen kártyát egy számítógépbe telepítve a tárhely mellett a megbízhatóságot is növeljék. Az ioDrive ez év decemberétől lesz megvásárolható; elsőként linuxos meghajtókat mellékelnek hozzá, de márciusig elkészülnek a Windows XP és Vista alá illő szoftverekkel is – ígérik. Ár tekintetében a Fusion-io a gigabájtonkénti 30 dollárt szeretné elérni.

A 640GB-os csúcsmodell közel 3,5 millió Ft-nak megfelelő dollárba fog kerülni, de kaphatólesz 320, 160 és 80-as darab is. Ez utóbbi csupán $2400-ért (430 000,- Ft).

A ceg weboldala, és a beharangozott termékek megtekinthetőek részletesen itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük