Firefox memóriahasználat csökkentése

Sokakat bosszanthat, hogy pl. a Firefox 1.5 huzamosabb használat során egyre növekvő mennyiségű memóriát használ függetlenül attól, hogy épp milyen oldalak vannak megnyitva. Kis kereséssel találtam egy linket, ami alapján sikerült megrendszabályozni a böngészőmet.

Engem a Firefox 1.5-ben az bosszantott leginkább, hogy ha sok képet nézegettem vele, akkor a rezidens mérete felkúszott 200MB fölé, hiába csukogattam be az összes oldalt. Fura volt, hogy az X server memórihasználata is magas volt, amiből azt gyanítottam, hogy a lerenderelt képeket nem szabadítja fel valamiért. Mivel a FF becsukása után az X server memórihasználata visszaesett jelentősen.
Erre a problémára, úgy tűnik az oldalon leírtak szerint, hogy megoldást nyújt a browser.cache.memory.capacity változó konzervatívabb beállítása. Ez a memória cache méretét maximalizálja, ami alapból — ki tudja miért — nincs maximalizálva. Ezt 10MB-ra állítva másfél napos használat után is 43MB a rezidens méret, effölé csak átmenetileg ugrik, pl. nagy kép megjelenítésekor, de utána felszabadítja a memóriát (wow!).

Ezen kívül csomó más tipp is szerepel az oldalon.

A link itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük