Mi az RSS és miért hasznos a Xorp Blog-nál?

Mi az RSS? Az RSS az angol Really Simple Syndication, azaz az Igazán Egyszerű Hírszolgáltatás rövidítése. A dokumentum, amely ilyen kiterjesztéssel rendelkezik, tulajdonképpen egy szimpla XML fájl, amellyel főcímeket és az azokhoz tartozó egyéb HTML tartalmakat jeleníthetünk meg. Magát a formátumot a UserLand hozta létre még 1997-ben, a Netscape pedig átvette és a Netcenter hírcsatornáinál kezdte használni. Az RSS website-ok közti információ-megosztásra kiválóan alkalmas, magyarul egy ritkábban frissülő website elhelyezheti más, pl. 5-10 percenként frissülő híroldalak főcímeit saját weblapján. Az RSS egy jelentős terhet vesz le a webfejlesztők válláról, hiszen így nem kell egész nap figyelniük, hogy egy híroldalon jelenik-e meg új tartalom.

Az RSS szintaxisa: Az RSS definiál egy sor XML kulcsszót (egy sor HTML-szerű címke) a hírek megosztásához. Minden RSS fájl tartalmaz egy statikus információt weblapodról, valamint dinamikus információkat a weblapod újdonságairól. Minden cikket egy < item> címke definiál, amely tartalmaz főcímet, URL-t és rövid leírást. Például:

< item>
< title>RSS Resources< /title>
< link>http://www.webreference.com/authoring/languages/xml/rss/< /link>
< description>Defined in XML, the Rich Site Summary (RSS) format has
quietly become a dominant format for distributing headlines on the Web.
Our list of links gives you the tools, tips and tutorials you need to get
started using RSS. 0323< /description>
< /item>

Minden RSS oldal könnyedén feldolgozható Perl, PHP vagy más hasonló program segítségével.

Miután valaki elkészít és hitelesít egy RSS lapot, regisztrálja azt valamelyik gyűjtő oldalra, máris figyelheti a látogatók gyarapodását. Ezután a világ bármelyik weblapja közzéteheti a saját lapunk főcímeit. Miután frissítettük az RSS fájlunkat, az a világon mindenhol automatikusan frissülni fog. Mi lehet ennél egyszerűbb?

Az RSS publikálása csak a kezdet. Az RSS igazából egy mini adatbázis, ami a weblapunk friss tartalmát mutatja a külvilág felé, kirendeltségszerűen. Természetesen ez a tartalom megjelenhet PDA-kon, mobiltelefonokon, hírlevelekben. Ami még jobb, a hasonló jellegű oldalak (mint pl. a Mac-es világ weblapjai) ugyancsak élvezhetik jótékony hatását, mivel megoszthatják híreiket egymással, így nincs szükség redundáns információk tömkelegének letárolására (azaz egy hírt elég egyszerre egy weblapon megjeleníteni, a többin úgyis látszódni fog a címe).

A Xorp Blog is rendelkezik rss-es támogatással, így aki rendszeresen ide szokott nézni, és érdeklik a felkerülő bejegyzések, azokat egy rss client megkímélheti a mindennapos böngészéstől, elég ha csak felvesszük (több más mellett akár) az rss feed-jét a blognak, és amint egy új bejegyzés kerül fel, mi jelzést kapunk, és egy rövid kivonatot a szövegből, ami ha elnyerte tetszésünket, egy kattanásra teljes terjedelmével megjelenik a böngészőnkben.

Macintosh alatt a safarinak nagyon jól használható beépített rss kliense van, ezt nem részletezném. Linux alatt én nekem legjobban a KDE akregator rss kliense nyerte el a tetszésemet. Egyszerű gyors, jól idomul a kde-hez (egyszerűen a tray-re rak egy ikont amibe mutatja hány új bejegyzést talált), és persze viszonylag kevés erőforrást igényel. Elérhető itt. Windows alatt pedig a RssReader progit tudom ajánlani. Ez a társaihoz hasonlóan szintén egyszerűen kezelhető, kinézetre tudásra is hasonló aprócska kis stuff. Viszont .NET Framework-re épül így ennek beszerzéséről gondoskodnunk kell. Az RssFeeder elérhető itt. Mindhárom teljesen ingyenes program. Remélem mostantól többeknek az rss olvasójába bekerül a Xorp Blog feedje is. :)

Mi az RSS és miért hasznos a Xorp Blog-nál?” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. En Vienna nevu RSS olvasot hasznalom a 10.3-as rendszeren. Lehet benne blogokat csoportositani, van kulon nem olvasott es ma erkezett kategoria, illetve ami hasznos es okos: meg lehet jelolni bejegyezeseket amiket a megjelolt kategoria ala tesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük