Fájlcserélő bővítőmodul a Firefoxhoz

Hivatalosan is elkészült a legnépszerűbb alternatív böngészőhöz kifejlesztett fájlcserélő bővítőmodul. Az Allpeers jelenleg csak bétaverzióban érhető el, de már most óriási az érdeklődés iránta.

Az Allpeers lehetővé teszi, hogy egy felhasználó saját fájlcserélő hálózatot hozzon létre a barátaival, ismerőseivel. A P2P-modul a BitTorrent technológiára épül. A hálózat részét képező számítógépek egymással állnak összeköttetésben, vagyis nincs külön központi szerver. További előny, hogy minden a rendszerbe kötött PC anonim marad és az adatátvitel titkosítással zajlik.

allpeers

A bővítőmodult még tavaly év végén jelentették be, ezt követte a több hónapos fejlesztőmunka, majd az elmúlt hetekben egy zártkörű bétateszt. Az új szoftvert most már bárki letöltheti és használhatja. Az Allpeers egyaránt futtatható Windows, Linux és MacOS X operációs rendszerek alatt. A hálózat gyakorlatilag úgy bővíthető, mint egy azonnali üzenetküldő program esetében, vagyis elegendő csak a csatlakozni akaró személyt felvennünk a barátaink listájára és ő máris kezdődhet a fájlok csereberélése. Lehetőségünk van arra, hogy külön felhasználói csoportokat hozzunk létre, így például külön helyre kerülhetnek az osztálytársak, a kollégák, az ismerősök és a rokonok. Eldönthetjük, hogy egy adott fájlt csak egyvalakinek továbbítunk, vagy a hálózat minden tagjának.

screen1_3.jpg

A program kezelése rendkívül egyszerű. Csak ki kell választanunk a megosztani kívánt fájl(oka)t, ez(eke)t át kell húznunk a Share mappába, majd ki kell választanunk, hogy ki férhet hozzájuk. De nemcsak fájlokat tehetünk ebbe a mappába, hanem ha például egy érdekes weboldalra bukkanunk, annak címét és megoszthatjuk ismerőseinkkel.
Az Allpeers mérete 4 megabájt és csupán egy felhasználói nevet, egy jelszót és egy e-mail címet kell megadnunk.

screen2_2

Az Add Contact menüponttal bárkit hozzáadhatunk a tagok listájához, ehhez elég csak az illető nevét vagy az e-mail címét megadnunk. Amennyiben azonban olyan valakinek az e-mail címét adjuk meg, aki még nincs regisztrálva, annak a szoftver meghívót küld. A fejlesztők a letölthető bétaverzió megjelenése után is gőzerővel dolgoznak. A tervek között szerepel például a program új funkciókkal (chatelés, stb.) ellátása.

screen3_2

Nagyon támogatom a könnyű, beépített és egyszerű filecserélést. Ez egy újabb nagy pofont ad viszont a szerzői jogvédelemnek. Ezáltal ugyanis szinte mindenki potencionális “bűnözővé fog” előlépni. Nagyon bízom benne, hogy hamarosan stabil kiadás alapból beépített lesz a Firefoxban, és a Leopard Mac Os X 10.5 rendszere operációs rendszer szinten támogatni fogja ezt a lehetőséget.

Akit érdekel itt több információt kaphat, és elérheti az ingyenes kiegészítést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.