Első lépés: Az új szerver

Akkor kezdjük az elején. Már régóta érlelődik a gondolat, hogy saját szerverre költözöm. Sok gondom adódott az eddigi helyekkel. Persze saját szervert vásárolni és fenntartani se olyan egyszerű, ezért eléggé kivárásra kellett játszanom. Lényeg a lényeg a korábbi tervekhez hűen februárra már saját szerverről fut az összes xorp.hu-s oldal, köztük a blog is.

Akkor pár szót magáról a vasról és a rendszerről. Viszonylag nagyobb terhelésnek is meg kell felelnie a gépnek, így semmiképp se akartam valami átlagos „olcsó” gépet. Így a procit választottam ki először és köré építettem a gépet. :) A gép lelke egy Intel Core 2 Duo 2,4 Ghz-es E6600-as 64 bites processzor. Nem egy olcsó ez a proci, és január elején még kevésbé volt az. Mivel viszont asztali processzorok közül ez az első amely magonként 4 Mb L2 Cachel rendelkezik, mindenképp ezt kellett választanom. Nem bántam meg.

Core_2_Duo

A processzorhoz jött az alaplap. Ugye ami fontos volt, hogy Core 2 proci menjen bele, és 800-as ramot tudjon kezelni, és SATA II csatoló legyen rajta, minél több. Gigabyte és Asus alaplapok között hadakoztunk, végül egy Asus P5B-VM (a VM, az hogy integrált videokártyás) alaplap mellett döntöttünk, azt hiszem a passzív hűtés miatt. Sok jót lehet a neten olvasni a P5B széria tulajdonságairól, és tuningolhatóságáról.

A többi dolog már csak „sallang”. Két 1Gb-os 800-as Kingmax Ram kezdetnek, és a kívánt tárolókapacitással SATA II-es 16 Mb Caches winchesterek.

asusp5b_vm

Még mielőtt rátérnék arra, hogy elkezdtük feltenni az Ubuntu Linux oprendszert, kiemelném, hogy jó pár napot töltöttünk a tuningolás próbálgatásával. Gyorsan el kezdem isteníteni a processzort, mert nagyon jó eredményeket lehet elérni vele. Könnyedén húzható megfelelő hűtéssel persze (erre mi egy Asus Silent Knight-ot találtunk volna legideálisabbnak), és így akár másfélszeres teljesítmény is kisajtolható stabilan a prociból. Akkor most jön az alaplap. Sajnos a sima PB5 mint kiderült sajnos nem tuningolásra tervezték, a BIOS-ba teljesen hiányzik az erre alkalmas rész. Ugyan ennek a P5B-nek viszont a DELUXE változata maga az kánaán. Gyorsan számoltunk. Körülbelül 15e HuF lett volna felára az új tuningolható alaplapnak, és még 10e HuF a hűtő. Így gyorsan lemondtunk erről a dologról, és néztük mit is tud a megadott rendszerünk.

Ha valaki Core 2-es vasra akar Linuxot operálni, azt mindenfélével ijesztgetni fogják. Talán nem alaptalanul. Sajnos én is eléggé féltem, mi lesz támogatott és mi nem. Mindenki kételyét eloszlatom az Ubuntu 6.10 Edgy-Eft elsőre felment, semmi haxolás illetve speciális flagezés nélkül is. Minden vezérlőt, procit, memóriát, videokártyát, hálózati kártyát felismert és tudott is használni. Én örültem a legjobban. Utána szépen jöttek a szokásos dolgok, beállítani amit használni akarok… Ezzel már nem fárasztanék senkit.

asilent_knight

Amit viszont negatívumként kell megemlítenem sajnos a hozzáhaxolt (alapból 2.6.17-5-ös kernellel települ a rendszer) 2.6.20-5-ös kernellel se tudtam a sensorok értékét lekérdezni. Pontosabban se hőmérsékleteket se fordulatszámokat nem tud megjeleníteni. :( Ez még megoldatlan. De belenyugodtam, szerencsére így húzás nélkül nem probléma, hogy vajon mennyire forrósodik a lelke a gépnek.

top_img_server

Hogy mivel lesz jobb? Hát alapvetően gyorsabbnak kell lennie mindennek, az eddigiekhez képest mindenképp. Ha a blog alján megnézitek már a MySQL lekérések is fele annyi idő alatt, többnyire 1 mp alatt megtörténnek. A szerveren csak az én dolgaim vannak, így nem kell nagyon más dolgokkon, erőforrásokon osztozkodni. A tárterüket felosztására már kezdetben oda figyeltem, így nem kell mindig helyet keresni és szétdarabolni a dolgaimat, hogy elférjek. Saját szerverre tetszőleges szolgáltatásokat, programokat telepíthetek, nem fog senki őrjöngeni, hogy de ezzel az ő cuccait veszélyeztetem. Szóval, egy rendszeradmin szeméből nézve a saját szerver az igazi. Sok tervem van, amihez kellett ez a szerver, és remélem ebből ti is minél többet fogtok hasznosítani.

codgen haz

Bevezetésként ennyit most jöjjön a munka.

Első lépés: Az új szerver” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük