Düsseldorf – A bájosan kedves város

Sose vágytam Düsseldorfba, de egy váratlan és gyors felkérés hatására egyik estéről a másikra ott is találtam magam, méghozzá összességében majdnem egy hónapra. Mindenki azt kérdezgette jogosan utána, hogy „Na és milyen volt Düsseldorf”? Amire nekem persze csak az jutott eszembe, hogy „szar, mert halálra dolgoztam magam”. Ennek ellenére volt néhány alkalmam arra, hogy kicsit szemügyre tudjam venni a várost magát is, és akkor most szóljon magáról a városról egy kis beszámoló itt.

Kezdjük ott, hogy Düsseldorf hatalmas. Ilyen sok idő alatt se sikerült normálisan behatárolnom, az viszont egyértelműen kitűnt, hogy jól elhatárolható részekből tevődik össze.

Óváros

A belváros, óváros meghatározó szerepet tölt be bármely turista számára. Jellegzetes macskaköves, régies stílusú utcák csak úgy roskadoznak a szomjas vándoroktól. Hihetetlen tömeget kell elképzelni, akik csak állnak, vagy a szerencsésebbek hosszú padokon ülnek. Düsseldorf söre az ALTBIER. Egy testes, fanyar, barna sört kell elképzelni. Személy szerint nekem nem kifejezetten ízlett, de ami igaz igazi, jól oltotta a szomjunkat több esetben is. Vicces módon rendeléssel nem nagyon kell ezeken a helyeken törődni, amint meglát a pincér, és nincs tele poharad, máris rakja le előd az új pohár sört, és az alátétre (ami itt a hivatalos számla is) már húzza a strigulákat.

Média Kikötő

Mondhatni még a belvárosban a Rein folyó egy szakaszán alakították ki azt a puccos negyedet amit csak Média kikötőnek hívnak. Igazi modern és drága környéket kell elképzelni, telis-tele mindenféle épülettel, bevásárló helyiséggel és éttermekkel. Ugyan itt kap helyet a kilátó is, ami a világ legnagyobb digitális órája is. Ugyanis a kilátó törzsén kis világító pöttyök jelzik a másodpercet, percet, órát. Persze mondhatni kódolt formában, így érteni kell mi mit is szimbolizál. A kilátóba felmenni is megéri, ugyanis az egész városra, és a folyóra hihetetlen szép kilátás nyílik. Nekem volt alkalmam nappal és este is megcsodálni.

A leghosszabb bár

Düsseldorfot szokták a világ leghosszabb bárpultjának is becézni. Persze nem egy tényleges bárpultról van itt szó. Az óváros és a média kikötőt összekötő folyó melletti sétány tele van ugyanis egymásután épített teraszos éttermekkel, bárokkal. Az ember sokszor meg se tudja különböztetni, hogy most kinek az „üzletébe” is ült le. Itt aztán mindenki ehet, és ihat, miközben gyönyörködhet a lemenő nap fényében.

Iparnegyedek

Nem tehetem meg, hogy ne hangsúlyoznám ki, hogy Düsseldorf is tele van ipari területekkel. Sajnos ezekben nincs semmi különleges. Munkanapokon nyüzsögnek a dolgos munkások, viszont munka után és hétvégén mintha egy kietlen városrészen járkálnánk. Mivel sokat dolgoztam hétvégén, ezért érdekes volt tapasztalni, hogy gyakorlatilag bármit tehettünk volna, senkit se érdekelt volna.

Tömegközlekedés és Taxi

Összeségében Düsseldorfban is könnyen és hatékonyan lehet közlekedni. Az érdekesen hatott, hogy az U-bahn-ok viszonylat rövid távot tesznek meg ténylegesen a föld alatt, ezek után villamos üzemmódba állnak át, és így lehet föld felett síneken közlekedni velük. A jegyek viszonylag jó áron voltak, és nagy előny, hogy egy menetjegyet lehetett használni ameddig egy irányba közlekedtünk vele (értsd jól, nem return), akárhányszor válthattál közlekedési eszközt. A Taxik nagyon korrektek voltak szintén, viszont egy tipikus Düsseldorfi dolgot ki kell hangsúlyoznom. A Taxi óra 5.5EUR-ról indul mindig. Ez természetesen két kilométernyi fuvart is magában foglal, de aki rövid távon szeretne csak utazni, annak valószínűleg nem fogja megérni.

Rein folyó

A Rein folyó Düsseldorfot is ketté szeli. Egyik részről feltűnően nagy ártér kíséri a belvárosban is a folyó vonulatát, a másik részről viszont teljesen be van építve a rakpart, csak úgy mint Budapesten. Az ártér gyönyörű zöld gyepével hihetetlen szépséget kölcsönöz így a belvárosnak, másrészről szerintem nem sok ilyen kaliberü város mondhatja el magáról, hogy a centrumban legeltet több száz juhot vagy kecskét, pedig Düsseldorfban pontosan ez történik.

Összegzés

Düsseldorf egy nagyon pezsgő viszont kisvárosi hangulatú pontja Németországnak. Rengeteg kedves ember és szép látnivalót talál az aki ide téved, én bátran ajánlom mindenkinek. Az általam készített összes kép megtekinthető itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük