Dimitrij Gluhovszkij – Metró 2033

Szegedi László kollégám ajánlotta először a figyelmembe ezt a könyvet, majd sokat hallottam róla különböző irodalmi podcastokban. Eddig még nem igazán olvastam kortárs orosz íróktól könyvet, így egy kicsit fel is voltam spannolva, hogy mit is fogok átélni. Nagy meglepetésre a történet maga, nagyon magával ragadott és tartott egészen a végéig maga mellett.

Számomra a könyv nagyon kalandos volt. Az emberiség megmaradt tagjai egy háborús apokalipszis miatt a Metróba szorulnak, és ott kezdenek el különböző csoportokban túlélni egyik napot a másik után.

Természetesen a föld felszínén zombi szerű lények törnek a metró népességére. Hősünk kalandos útra indul, egy megbízatással, hogy ezt megakadályozza. Útja már-már természet ellenesen sok kalandba zavarja, hisz útját megállóról megállóra kell megtennie. Minden megálló pedig saját közösséggel bír. Vannak közösségek, melyek a kapitalista szemléletet vallják, mások a kommunista jellemeket, és persze itt is kialakul az idegengyűlölet, a fasizmus.

Ahogy a metró bejárja hősünk, úgy fogunk a rejtélyes idegen lényekről is többet és többet tudni.

Hogy van-e esély a pusztuló emberi faj számára? Illetve milyen misztikus jellegzetességeket tudott az író a történetébe elrejteni, az kiderül, ha valaki a 436 oldalon átverekszi magát.

(Ezt a művet iPad-en olvastam)

Metró 2033
Dimitrij Gluhovszkij

Kiadó: EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT.
Szállítás: 1-3 munkanap
Oldalak száma: 436
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 540 gr
ISBN: 9789630791397
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2011

Ismerthető:
2033. Az egész világ romokban hever. Az emberiség majdnem teljesen elpusztult. Moszkva szellemvárossá változott, megmérgezte a radioaktív sugárzás, és szörnyek népesítik be. A kevés életben maradt ember a moszkvai metróban bújik meg a föld legnagyobb atombombabiztos óvóhelyén. A metró állomásai most városállamok, az alagutakban sötétség honol és borzalom fészkel. Artyomnak az egész metróhálózaton át kell jutnia, hogy megmentse a szörnyű veszedelemtől az állomását, sőt talán az egész emberiséget. Dmitry Glukhovsky 1979-ben született; újságíró, tévés műsorvezető és az orosz populáris irodalom legnagyobb sztárja. 2007-ben elnyerte a Legjobb európai debütálás díjat. A Metró 2033 azóta a világ számos országában bestseller lett, és népszerű számítógépes játék is készült belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük