CIDR Calculator: Hálózat számoló widget

Akik esetleg szoktak hálózatot tervezni, vagy jártasabbak az IP-k és alhálózatok számolásában azok tudják mennyire pepecs meló kézzel (fejben) számolni ezeket. Az algoritmusa egyszerű csak a számolgatás hosszadalmas. Pont ezért amiért maga a számolási algoritmus könnyen leírható, létezik már számtalan kis segédprogram ehhez a feladathoz. Mostantól pedig könnyen hozzáférhető módon ott lehet akár a Mac Os X Dashboardunkon, widget formájában.

Maga a widget egyszerű felépítésű. Felül be kell írnunk az IPv4-es IP címet, majd megadni a maszkot. Ezt több féle képen is megtehetjük. Vagy a „/” jel után adjuk meg az egyesek számát, vagy az IP címhez hasonlóan x.x.x.x alakban vagy kiválaszthatjuk IP darabszám szerint is. (Persze elég egy féle képen a másik két megadási mód követni fogja ezt)

CIDR Calculator

Ezek után a program megadja az alhálózat címét, a broadcast címet, és a felvehető IP-k tartományát.

A program ingyenesen elérhető itt.

CIDR Calculator: Hálózat számoló widget” bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. Csao, koszi a linket. Abban biztos voltam, hogy windowsra biztos rengeteg ilyen letezik, de az oldal es en is inkabb mac, linux, unix rendszerekkel foglalkozik. Ezert nem is kerestem windowsos alternativat. De koszi a linket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük