A számítógépek hálózati azonosításában óriási szerepe van a MAC address (fizikai cím, csatolócím) néven ismert azonosítónak, amely a hálózati adapterek jellemzője, az esetek többségében állandó. Ahol fizikailag is meg lehet változtatni, csak megfelelő segédprogram(ok) segítségével tehető meg.

A helyi hálózatokon és az internetszolgáltatóhoz való csatlakozáskor – ez utóbbi eset főleg a széles sávú kapcsolatok esetén fordul elő – a szerver (illetve a szolgáltató) biztonsági és egyéb szempontokból előírhatja, hogy feltétlenül azonosítani kell a hálózatra csatlakozó számítógépet, mégpedig pontosan a csatolócím alapján.

A probléma éppen itt lép fel. Egy kártyacsere vagy gépcsere esetén a hálózat mindaddig nem lesz elérhető MAC cím-ellenőrző rendszereknél, amíg az új adaptert vagy számítógépet nem regisztráltuk. Így akár napok is kieshetnek, ha történetesen péntek délután zajlik a kártya- vagy gépcsere, és a regisztrációt csak hétfő délelőtt végzi el a szakszemélyzet.

A MAC address egy 6 bájt hosszú, rendszerint 12 hexadecimális számjeggyel ábrázolt szám, amelynek kialakítása az IANA (Internet Assigned Numbers Authority) szabályainak megfelelően történik. Az első három bájt a gyártó egyedi azonosítója, az utolsó három bájt a gyártó által meghatározott – elvileg ugyancsak egyedi – szám. Az SMAC fejlesztőinek az oldalán és az IANA lapjain számos linket találunk, amelyen megtalálhatjuk – némi kereséssel – az egyes gyártóknak kiosztott címtartományokat.

A 00-00-00-00-00-00 nem egy érvényes csatolócím, és ha valaki mégis ezt erőltetné, a hálókártya ezt nem fogadja el, és a beégetett MAC address marad meg. Ugyancsak speciális jelentésű az FF-FF-FF-FF-FF-FF fizikai cím, amellyel az Ethernet hálózat állomásai a szegmens valamennyi másik állomása által feldolgozandó szórásos kereteket jelölik meg.

Macintosh rendszerek esetében, mint annyi Unix/Linux rendszereknél egy egyszerű terminál parancs segítségével állíthatjuk a hálózati csatolók MAC address-ét. Aki viszont erre programot szeretne használni, annak itt a lehetősége egy ingyenes kis stuff segítségével.

changemac

A ChangeMAC megjeleníti a gépen elérhető hálózati csatolókat (tabos formában), és az ezekhez tartozó MAC címet. Ezeket lehetőségünk van egy pontos értékkel felüldefiniálni, vagy találomra generálni egy újat.

Az ingyenes program elérhető itt.