Időről időre olyan dolgokkal áll elő az Apple, amely meglepi még a legnagyobb Apple rajongókat is. A Macintosh számítógépeket gyártó vállalat a mai nap folyamán bemutatott egy újabb technikai megoldást, amely lehetővé teszi a Windows XP futtatását a legújabb Intel processzoros Mac-eken. A dolognak ráadásul itt még nincs vége, mert az Apple azt is hozzátette a hírhez, hogy a következő generációs Mac OS X operációs rendszer (10.5 Leopard) alapból támogatni fogja a Windows XP telepítését és futtatását is.

A ma megjelent csomag neve Boot Camp, amely lehetővé teszi a korszerű EFI-vel ellátott számítógépek számára a "1980-as években elterjedt BIOS" emulálását. Ettől kezdve a Macintosh számítógép felhasználók az indítás után kiválaszthatják, hogy mely operációs rendszert szeretnék elindítani (Windows-t, vagy Mac OS X-et).

Az alapkövetelmények a következőek:
– Mac OS X 10.4.6
– a legújabb Firmware (mini, iMac, MacBook Pro)
– 10GB-nyi szabad terület
– Intel processzoros Macintosh
– 1db. üres, írható CD
– a Windows telepítése előtt a szükséges lépések nyomtatott változata
– eredeti Windows XP SP2-es telepítőlemez (Home, vagy Professional változat)

A telepítés részletes lépéseit a itt olvashatjátok:

A Boot Camp előnye a korábbi megoldásokhoz képest, hogy tartalmazza az Inteles Macintosh számítógépekhez szükséges szoftveres meghajtó progamokat is:

– grafikus támogatás
– hálózat
– hang
– airport vezeték nélküli hálózat
– Bluetooth
– a lemezek kiadásához szükséges Eject gomb
– beépített kijelzők fényerejének állítása

Az Apple hozzátette, hogy semmiféle támogatást sem nyújtani majd a jövőben az újonan feltelepített rendszerhez. Az ilyen módon, a Macintosh számítógépen futó Windows ugyanannyira sérülékeny, mint bármely más Windows PC. Azonban aki képtelen megszabadulni a Windows operációs rendszerétől, mától fogva az Inteles Macintosh számítógépeken is futtathatja azt!

Az én szerény véleményem, hogy ez nagyon jó lépés volt, ezzel sok eddig elridegült ember (akik úgy kezdik, hogy ők nem vesznek több száz ezer forintért olyan gépet amin nem megya jól megszokott programjuk) is kipróbálhatják eddigi rendszerük feladása nélkül a mac-et, ismerkedhetnek, és talán át is szokhatnak. Az Apple egyszerűen belátta, hogy mivel elérhető mostmár a technika, a szervezetlen kókányolás helyett valami szervezett és felügyelt, na és persze támogatott formába hozza ezt a Windows kezelést. Jó ötlet volt, szerintem. Nem utolsó sorban pedig durván gyors volt az XP a látott teszt gépeken. Remélem nem ezt szánták viszont 30. szülinapra! :)