BookReader: Olvasás OSX-en

Aki szeret olvasni, az általában minden lehetőséget megteremt arra, hogy tudjon olvasni. Van aki a telefonját teszi alkalmassá rá, mások céleszközt vásárolnak, valaki pedig szeret és tud is olvasni képernyőn. Sajnos az Apple az OSX-et nem ruházta fel sok képességgel a könyvolvasásra. Annak ellenére sem, hogy az iTunes (jelenleg 11-es a legfrisebb)-ban lehetőségünk van eBook-ok managelésére, viszont csak annyira, hogy az iOS eszközünkre feltöltsük. Nem tudunk beleolvasni. Külön alkalmazást sem tett elérhetővé erre az Apple. Pedig adná magát, hogy gép előtt olvas egy kicsit az ember, majd automatikusan folytatja iOS készülékén.

Az igény persze jogos, és ahol igény formálódik ott mindjárt termék is jelenik meg. Több eBook olvasó is elérhető OSX-re, én mégis a kedvencemmel szeretnélek benneteket megismertetni.

BookReader

Először is nézzük milyen formában lehet olvasni. Amennyiben egy file-t bedobunk az alkalmazásba, az máris mintegy a polcon megjelenő könyvet fog nekünk rajzolni.

bookreader1

Jobboldalt szerző, típus, kedvencek szerint is kategorizálhatjuk. Amennyiben duplán kattintunk egy könyvre, az hasonlóképp mint az iBooks-ban megnyílik.

bookreader2

A könyv olvasására alkalmas felület gyakorlatilag megegyezik az iBooks alkalmazással. Természetesen itt nem tudunk állított módot kiválasztani, és a menüsort bal alul találjuk, viszont gyakorlatilag ugyan azokat a műveleteket tudjuk elérni benne. Ami fontos, hogy a fejezetek között is tudunk váltogatni, illetve itt is tudunk könyvjelzőket használni.

Támogatotás

A program támogatja a Retina felbontást. Ezen túl viszont szinte minden formátummal megbírkózik a BookReader:

  • fb2
  • ePUB
  • iBooks (including the new epub3 format with video, animations and interactive content)
  • html
  • webarchive (Safari)
  • doc (Microsoft Word)
  • rtf
  • rtfd
  • txt

Természetesen OSX 10.8 Mountain Lion kompatibilis. Teljes képernyőre tudjuk tenni, illetve gesztusokkal lehet nagyítani kicsinyíteni, illetve lapozni is.

Összegzés

Az alkalmazás szinte tökéletes. Sajnos két nagy hiányossága van. Mivel nem hivatalos Apple termék, ezért külön kell kezelni az iOS és OSX könyveinket. Illetve a könyvjelzőket sem tudja szinkronizálni több gép között. Amit mások hánytak a szemére, bár én nem futottam bele, az pedig az, hogy a DRM-el (másolásvédelemmel) ellátott állományokat nem tudja kezelni. Ennek ellenére, ha valaki sokat olvas, akkor érdemes lehet beszerezni a sajnos költséges 10$-os alkalmazást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük