Bonjour 1.0.4

A Bonjour egy zéró-konfigos hálózati segédeszköz, mely lehetővé teszi IP-alapú hálózatokon más számítógépek, eszközök és szolgáltatások keresését. A szabványos IP-hálózatos protokollok esetén lehetővé teszi a programot futtató eszközöknek, hogy megtalálják egymást mindenféle IP, vagy DNS-beállítás nélkül.

Mi alatt fut? Windows 2000/2003, XP vagy Vista szükséges hozzá, ezen belül pedig fontos, hogy a legújabb service pack-ek telepítve legyenek. A 64 bites XP-hez és Vistához is le lehet tölteni a megfelelő verziót.

bonjourforwindows_20070608171257.jpg

Ez a hálózati protokoll az UDP 5353-as portot használja csomagok küldésére és fogadására, tehát, ha tűzfal fut a gépen, akkor ezt külön engedélyezni kell. Vannak olyan tűzfalak is, amelyek csak részben blokkolják a Bonjour adatforgalmát, ezért ha nem fut tökéletesen a program, akkor először mindig a tűzfal-beállítások áttekintésével kell kezdeni (Windows XP service pack 2 és afölött már a telepítés során bekonfigurálja a Bonjour automatikusan).

A telepítéssel kapcsolatosan csak egy pár megjegyzés. Ha volt már előző verzió fenn a programból, akkor azt el kell távolítani. A másik dolog pedig, hogy a használathoz a Bonjournak szüksége van Java-ra. A telepítés során választhatjuk, hogy majd később telepítjük ezt fel (mármint a Java Platformot), de ebben az esetben utána még egy Repair telepítést kell csinálni a Bonjour-ral.

Mire használható még?

– internetmegosztásra: amennyiben a Bonjour-hálózatban van HTTP szerver, akkor a kapcsolódó Bonjour-klienseknek lehetősége van a böngészésre (ehhez mindössze az Internet Explorer-be bekerülő Bonjour ikonra kell kattintani).

– nyomtatásra: nyomtathatunk Bonjour-hálózatos printerekre, de akár AirPort Extreme és Airport Express Base eszközökre kötött és megosztott USB-s nyomtatókra is.

Amivel probléma lehet, az néhány VPN-kliens, amely nem működik tökéletesen együtt a protokollal. Ebben az esetekben a Bonjour-használat alatt ki kell jelentkezni a VPN-ből.

Letölthető innen: http://www.apple.com/bonjour/

Bonjour 1.0.4” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük