Apple TV Hack Minden szinten

Megjelent az Apple TV már régen. Mint várható volt, Amerikán kívül szinte teljesen lanyhatag érdeklődés várta a sok tekintetben erősen korlátozott tudású eszközt. Az viszont, hogy ténylegesen egy saját processzorral, rammal, winchesterrel, ki/be meneti portokkal (én teszem azt nem tudtam, hogy USB is van rajta) rendelkezik, és alapvetően egy butított OS X-et futtat magán, ezért a tuningolók, buherátorok, haxorok álma lett a gép.

Maga az Apple TV buherálása is gyorsan két vonalon indult meg. Az első esetben a gépen futó operációs rendszerét egy az egyben lecserélik, és egy módosított, viszont teljes értékű Mac Os X-et futtatnak a csekély teljesítménnyel bíró gépen. Mégis, az operációs rendszer minden lehetséges funkcióját ki lehet így használni. Ez természetesen garancia vesztéssel jár, viszont az Apple TV alacsony ára (itthon bruttó 80.000 Ft körül), és e módszer, mellyel teljes értékű Mac Os X futtatható rajta a legolcsóbb „Mac Nano”-vá teheti ezt a gépet.

Akit érdekel ennek a módszernek a 13 lépése az itt olvashat róla többet.

Az, hogy Jobs által megálmodott termék végül is milyen körben fog elterjedni, az kérdéses, ha a továbbiakban külön fejlesztőgárda áll rá az Apple TV hardwareire fejleszteni egy speciális operációs rendszert.

A másik esetben nem kell a garancia vesztéstől félnünk, mert nem cseréljük le a meglévő rendszert, csak kiegészítjük azt opcionálisan. Így persze nem is kell nagy változást várni, csak esetleg idegesítő hiányosságokkal gazdagodhatunk. A trükk az, hogy egy bootolható USB pendrive segítségével egy SSH deamon-t telepítünk az Apple TV-re. Az ssh segítségével terminálon (szöveges interfacen) keresztül be tudunk lépni az Apple TV rendszerébe és módosíthatjukk, bővíthetjük azt.

Ennek a módszernek a kiaknázásához a következő oldalt kell megnézni.

Ezen a weboldalon már olyan pluginek érhetőek el, melyek segítségével filekezelőt kaphatunk, hálózati megosztásokat kezelhetünk, hálózatról is felébreszthetjük a gépet, RSS olvasót használhatunk, stb.

Ezen megoldások fényében az Apple TV-re még nagy „karrier” várhat, hacsak az Apple nem tesz ellene valami radikálisat a jövőben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük