Apple iPhone

Igen, megjelent. Persze meglepett minket megint az Apple, ami innentől fogva nem Apple Computer, hanem Apple Inc. Ezzel is azt jelezvén, hogy az Apple innentől fogva nem csak a számítástechnikában szeretne érdekelt lenni. Hogy megint történelmet fog-e írni? Majd meglátjuk. Már sokan, sok féle képpen írtak az iPhoneról. Én most nagyon részletesen szeretném kivesézni, hogy mi is ez, én mit gondolok róla, és persze milyen lehetőségeket rejt magában.

Kezdjük akkor az elején mi is ez az iPhone. Három területet zártak egy egységbe. Az eredeti zenehallgatásra, képnézegetésre való iPod-ot, a sokak nagy álmát, egy 3,5″-os teljes képernyős videólejátszót, és egy internet communicatort, Mac Os X rendszerrel. Mindez egy termékben.

iphone

A mérettel nincs is gond. Sőt majdhogynem elképzelhetetlen ennyi mindent hogy tudtak egy ilyen aprócska szerkezetbe belezsúfolni. Első ránézésre ugye, egy iPod méretű Pda-t látunk. Az eleje fekete színű, míg a hátulja fehér, alma logóval ellátva. A kijelző felett található a hangszóró, a kijelző alatt pedig az egyetlen (home) gomb, amivel a főmenübe tudunk bármikor visszanavigálni.

iphone back

Na és ha már a navigációnál járunk, akkor térjünk rá arra, hogy is tudjuk a készüléket irányítani. Elfelejthetjük a „ceruzás” irányítást. Ugyanis felhasználta az (itt írtam róla) Apple egyik szabadalmát, mellyel egy kifejezetten egyedülálló módon lehet ujjunkkal irányítani a készüléket. Ebbe most nem megyek bele, mert majd a hivatalos oldal videói között látható majd rengeteg jól szemléltető videó. Inkább olyan apróságokat emelnék ki mint teszem azt a billentyűzár. Talán a Nokia talán más, de kitalálta a Menü + csillag párosítást, és azóta mindenki ezt teszi. Bele se gondoltunk hogy sokkal egyszerűbb megoldás is van. Méghozzá amit az Apple kitalált. A lockolt állapotot úgy tudjuk feloldani ha a megfelelő részen elhúzzuk az ujjunkat. Persze itt hozzá kell azt is tennem, hogy az iPhone meg tudja különböztetni a véletlenszerű nyomásokat, és a céltudatos érintést, a felületén. E mellett szenzorainak hála a telefont a fülünkhöz emelve kikapcsol a kijelző és az érintőpanel, illetve a szenzorok azt is érzékelik, ha a készüléket fektetett módban használjuk. Ebben az esetben az iPhone automatikusan elfekteti a kijelző tartalmát is.

iphone menu

Itt persze egyből felmerül a kérdés ez kijelző módváltás mennyire érzékeny, hisz ki szeretné, ha kisebb dőléseknél is ide-oda ugrálna a kép. Persze ezt megfelelő tesztelések után biztos korrektül megoldotta az Apple.

Az iPodnál maradva az iPhone most úgy tűnik 4Gb-os és 8Gb-os flash memóriás kiadásba lesz kapható. Ez, ha jól belegondolunk egy telefonhoz képest is elég ütős. Nyugodtan tudunk rajta zenéket, adatokat, sőt akár filmeket is tárolni. Az iPod rész tökéletesen lett integrálva az új telefonba, egyszerű, gyors és használható, és persze így már a coverflow effekt is élvezhető iPodunkon. Itt viszont a filmek nézésénél felmerül a kérdés, hogy csak iTunes által támogatott filmeket tudunk lejátszani? És csak iTunessal (Quicktimeval)?

iphone call

A következő rész az telefon. Sajnos itt az Apple eléggé lemaradt. Az egy dolog, hogy mire megjelenhet és elterjedhet már a 3G-s szabvány is elavultnak fog számítani, de ettől függetlenül nagyon fog belőle hiányozni. Sajnos az Edge szabványon túl semmilyen más telefonos, nagy sebességű protokollt nem támogat. Ez sajnos szerintem nagyon súlyos hiba. Bár azt nyilatkozták a Keynoton, hogy gőzerővel dolgoznak ezeken a problémákon, így remélhetjük, ez hamarosan nem fogja senki szemét szúrni. Maga a telefonálás briliánsan van megoldva. Könnyen indíthatunk hívásokat, a névjegyzékünkből, és konferencia beszélgetéseket is egy kattintásra összehozhatunk. A szöveges átvitel bár be lett mutatva, azért hagy maga után kívánni valót és kérdést. Ugyebár, az Apple az iChat jól bevált feelingjét próbálta a szöveges üzenetek kezelésében adaptálni, így lehetőségünk van historyt kezelni, vagyis az sms váltásokat visszakövetni anélkül, hogy az sms írásból kilépnénk. Ez nagyon klassz, de kérdés hogy MMS, EMS, és más egyéb szöveges (multimédiás) formátumokat mennyire támogat ez a szerkentyű. A nem fogadott SMS, hívásokra a menü korrektűl és szépen tájékoztat. A Dockból ismeretes ikonon megjelenő kis szám segítségével. Ez is briliáns, hogy nem jutott még másnak eszébe.

iphone phone

És akkor most rátérhetünk arra a pontra amivel az Apple forradalmat írhat. Az internet communicator, és rendszerszintű dolgokra. Erről tudtunk meg talán a legkevesebbet, pedig ez lehet az iPhone legnagyobb húzó ereje. Persze elhangzott, hogy az iPhone egy „teljes” értékű Mac Os X-et tartalmaz, (Core Image, Security, stb. elemekkel). Ez mégse látszik a bemutatókon. Ugyan is a Menü adta lehetőségeken túl nem láttunk semmi extra, operációs rendszer szintű megvalósítást. Se egy file kezelő, se program manager, se semmi… Így kérdéses, hogy mennyire lesz moduláris ez a iPhone OS X, mennyire tudom majd átszabni, bővíteni. Bennem első körben merült fel, hogy a (leendő) NetNewsWire iPhone klienset telepítsem, RSS olvasásra. Ebből, ahogy próbálom hangsúlyozni szinte semmilyen információt nem kaptunk, talán nem véletlenül. Ezért a nagy csalódásokon át, a meghökkentő elképzelésekig bezárólag szinte bármi elképzelhető. Az én véleményem szerint az Apple akkor fog ezzel a telefonnal hatalmas forradalmat kirobbantani, ha a rendszere a sokoldalúság mellett a bővíthetőség és a fejleszthetőség mintapéldája lesz az eddigi mobiltelefongyártóknak. Most nem mennék bele, hogy vajon van-e JAVA támogatás a rendszerben, és még milyen más egyéb rendszer elem, bízom benne erről hamarosan részletes leírás fog beszámolni.

Amit el kell, és el lehet mondani azok a külsőségek. Elméletileg egy teljes értékű Safarit kapunk, amivel már nem lehet gond bármilyen oldal böngészése sem. A html alapú levelek olvasására és írására alkalmas email kliens is elég alap dolognak tekinthető, én legalábbis semmi forradalmit nem vettem benne észre. A szöveg bevitel, mint az szöveges üzenetek esetén, egy QWERTY mini billentyűzet segítségével történhet, ami természetesen a képernyőn jelenik meg.

iphone map

Ezentúl a telefonban integrált Google Map szolgáltatást is találunk, ami internet kapcsolat által, ugyanúgy használható mint más társai. (Esetleges Bluetooth GPS vevővel akár helymeghatározásra, vagy útvonaltervezésre is használhatjuk, bár remélem idővel a GPS is beépítésre kerül). Utolsónak hagytam a Widgeteket. Ezek a Mac Os X-ből ismert Dashboardon megjelenő informatív dobozok az iPhoneba is integrálhatóak. ( Persze megnézném, ahogy egy iStat pro fut rajta :D )

Végül, de nem utolsó sorban kiemelném, hogy Wireless (hogy, képes e az újonnan bevezetett „n” szabvány kezelésére jó kérdés), és Bluetooth kapcsolatok kiépítésére, ami szinte kötelező volt, de így a készülék felhasználhatósága is megtöbbszöröződött.

iphone widget

Azt kell, hogy mondjam, hogy sok kérdés nyitott még az iPhone kapcsán. Túl sok ahhoz, hogy véleményt mondhassunk róla. Én igen is elképzelhetőnek tartom, hogy ha az Apple komoly rendszerintegrációkat fog végrehajtani, akkor hamarosan közel fogunk kerülni, a bizonyos futurisztikus jövőhöz, amikor mindenki egy ilyen PDA szerűséggel rohangál, ahonnan bármit meg tud oldani. Sok mindent kell tisztázni, és sok mindent kell majd kidolgozni, és kijavítani. Ahogy persze ez volt az Inteles Macek eljövetelekor is. Manapság már nem panaszkodik senki (csak persze a régebbi típusokra), mindenki csak élvezi a feelinget.

Az ára persze kétséges. Amerikai ára egyáltalán nem mondható vészesnek (ugye ott két éves hűségszerződéssel), bár én elítélhető dolognak tartom, hogy az Apple januárba mond árat egy termékre, amit leghamarabb is félév múlva fog piacra dobni. Tengerentúlon meg egy év múlva. Addig akkora technikai fejlődés mehet végbe, már csak a flash tárolók piacán, hogy ez szerintem felesleges volt.

Zárszónak pedig csak annyit, iPhone kellett a népnek, a kérdés, hogy ez kellett-e, és hogy mekkora létjogosultsága lehet e terméknek. Jobs a beszámolójában 1%-os piaci részesedést akar elérni, ami közel 1.000.000 eladott telefont jelent. Várjuk a jövőt, már sejtjük mi vár ránk. Ha jól eltalálják az iPhonet, akkor kötelező kiegészítőnk lehet. Akár csak az iPod, és akkor most mi is lesz az iPoddal? :)

Apple iPhone” bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. Zárójeles megjegyzés – mert a többit leírtam otthon – hogy az 802.11n még bőven nem szabvány. Csodálkozom is, hogy folyamatosan jönnek ki a draft N termékek.
  Nagy úr a sebesség és a marketing. :)

 2. Re.

  Nagyon bejovos kis cucc tenyleg. en is ma olvastam rola. miszterx, a cikket te irtad, vagy valahonnan ollozva van? hemzsegnek benne a helyesirasi hibak. :)
  Amugy, ha kijon es tenyleg olyan „jo” lesz amilyennek most kepzelem, tuti megveszem.. :D mar gyujtom is a penzt… :D hehe.

  peace!

 3. Sorry, csak az szavak helyesirasat ellenorzo progim van, ergo ha 1 szo onmagaban ertelmes (lehet egybe kene irni), akkor nem dobja ki. Most atnezte laci, es par dolgot javittatott velem, ha jelzed mi nem tetszik kijavitom :D

 4. Szupi, azert szivemnek maris jobban tetszo a szoveg. :)
  banyek, megneztem azt a videot ami a Multi Touch Interactive Screen -rol kering a neten, hat szemem szam nyitva maradt. :D kell egy olyan is, itthonra, fotókat rendezni… ha ha ha.
  mikor lesz mar a szamitastechnika hasznalhato is valamire??? :D

  peace!

 5. Lol, hat igen… Talan az apple most valami olyan forradalmat indit el, amire te is celzol. Hogy megreformalja a hetkoznapi eletet. Es ez a multitouch ez pont olyan eszkoz lehet a kezeben. Meglatjuk. Az a gond, hogy most meg sok ido all elottunk amig, kijon, es kezekbe kerulhet, es onnantol meg sok ido, mire az igazi, minden igenyt kielegito szerkenytu valhat belolle. Es persze ezek utan nagy kerdes mennyibe is fog kerulni :(

 6. jol , bő infót kaptam az iPhone-ról. Köszi.
  maga a készülék igy amcsi piacra optimalizálva nagyoon tetszik. Kiváncsi vagyok ,hogy mit fog Europa kapni. Tegnap voltam bent Malagában és mobilüzletekben már ott van a belső szóróanyagok a termékről,de kérdéseimre nem tudtak válaszolni :( . Tetszik,hogy hamarosan meg kell tanulni az ujjunkal „varázsolni”

 7. Ahogy irtam, en se a kulsosegektol felek hanem a belbecstol. Sajnos felrepult par kosza hir, hogy az iPhonen levo firmware (operacios rendszer) egy kompakt valami es kesz. Se nem bovitheto, de nem nagyon fejlesztheto ra pluszba semmi. Ergo ez van hasznald jelleggel. Tehat ha szeretnel egy rss olvasot, esetleg vmi egyedi szovegszerkeszto progamot azt buktad :( Pedig ebben rejlett volna az igazi lehetosege. En nagyon sajnalnam ha igaznak bizonyulna ez a felteves.

  Kosz, hogy hozzaszoltal, es megtisztelve erzem magam, hogy ilyen szamomra ismeretlen, es tavoli orszagbol is olvasod a blogot. :)

 8. Vettem egy ilyen telefont csak a gond az, hogy PC-m van es nem szereti csak a Mac-et.Tudsz valami okosat?

 9. Hat tudtommal, az iPhone teljesen mind1 hogy mac-en vagy PC-n de z iTunes programmal mukodik egyutt. Az van PC-re es Mac-re is. Namost nem hiszem hogy hivatalos forrasokbol van iPhoned, igy ha ezt valasztod ki fogja nyirni a telefonodat. Millio program es oldal foglalkozik a temaval, hogy lehet nem hivatalosan vasarol telcsit fuggetleniteni es hasznalni. Csak keress ra googleban hogy: „unlock iphone howto” mondjuk es biztos kapsz par hasznos dolgot.

  Nekem meg pont ezert az ugyeskedos dolog miatt nincs meg amugy. Sok szerencset!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük