Alchemy – egy érdekes játék multiplatformon

Misi a bloggazda és cimborám mostanság több játékról is írt itt a blogon. Elgondolkoztam rajta, hogy követném-e ebbeli szokását, de nem vagyok egy gamer-alkat, így írni játékról pedig kicsit izzadságszagú lenne. Aztán egy este eszembe jutott, hogy van egy játék, amit viszonylag gyakran már iPhone tulajdonos koromban is játszottam és nagyon megszerettem. A neve Alchemy. Kíváncsi voltam, hogy Android platformra – én ebben hiszek inkább – is létezik-e. Örömmel nyugtáztam, hogy létezik klónja Androidra is, ezért letöltöttem a Play Storeból és műbe vettem. Erről írok most egy mini-posztot.

 

Alchemy – egy érdekes játék multiplatformon

 

A játék nem lövöldözős, nem is ügyességi, nem is kirakós. Inkább gondolkodtató fajtának mondanám, még ha talán nem is létezik ez a kategória. Mégis, annak, aki kedveli az elvont gondolkodást igénylő játékokat és nem utolsósorban van némi vonzalma a kémiához (nem a szó tantárgyi értelmében véve, bár ez sem árt) annak bizonyossággal határosan tetszeni fog a játék. A fejlesztője a Niasoft (http://www.niasoft.com/AlchemyClassic.aspx).

 

A játéknak van HD és normál felbontású változata is, tehát aki nem csúcskategóriás Android OS telefonnal rendelkezik, annak sem kell lemondania róla. A játék grafikája kifejezetten kellemes ill. a műveletek egyszerű de odaillő képi animációk illetve hanghatások kíséretében történnek.

 

A játék menete

 

A játék elindítása után a következő képernyő fogad minket.

Itt a ’Start game’ –re (értelemszerű, nem? ) való tappolás után a következőt fogjuk látni.

A bal oldalsávban láthatjuk a már rendelkezésre álló elemeket illetve standard kérdőjeles ikonnal és névvel ellátva azokat, melyeket ezután kell létrehoznunk; továbbá zárolt lakat ikonnal, melyek a promóciós kód megadása után (erről később) válnak majd elérhetővé. A 60/462/2712 sor megfejtése pedig: 60 elemet sikerült létrehoznunk a 462-ből és ez 2712 pontot eredményezett nekünk. A pontszámnak még lesz jelentősége.

Az alsó sáv pedig kategóriákat mutatja, melyben az elemeink csoportosítva vannak – talán a könnyebb áttekinthetőség kedvéért is.

De mit is kell csinálnunk, miről szól a játék? A feladatunk nem más, mint hogy a négy alapelemből  (Föld, Levegő, Tűz és Víz) kiindulva és ezeket reakcióba hozva egymással minél több elemet, anyagot alkossunk. Az eleje még könnyen megy; talán nem rontom el a játékélményt, ha annyit elárulok, hogy pl. a Tűz és Levegő kombinációból a Villámlás fog kialakulni. Ám ahogy az elemeink, anyagaink száma nő, úgy nő a kombinációs lehetőségek száma is. Nehezíti a dolgot, hogy a későbbiekben nem szükségszerűen két elemből alakul ki egy harmadik, hanem három, vagy akár több elem is részt vehet a reakcióban, mely összetevődhet egy különböző és pl. másik három azonos elemből is. Itt jön jól, ha az embernek vannak kémiai ismeretei is, ámbár pl. a Baktérium elemet nehéz volna kémiailag leírni reakcióképlettel :) vagy akárcsak a Planktont :) és így tovább. A reakciók létrehozása egészen egyszerűen az elemek egymásra húzásával történik.

A játékban szám szerint 462 elemet kell alkotni. Kérni lehet hozzá a fejlesztőktől a már említett ún. promóciós kódot (promo code), mely további  zárolt elemeket tesz elérhetővé és megalkothatóvá a játékban. Igazi türelemjáték, mely néha igen ötlettelenné és bosszússá teszi az embert, mégis le tudja kötni a rengeteg variációs lehetőséggel a játékost. Itt most elárulom: én három nap játék után 60 azaz hatvan elemet tudtam a reakciók eredményeképpen létrehozni (ez látszik screenshoton is). De sebaj, idő van :) Ha végképp nem bírunk kirakni egy elemet, akkor kétszer tapolva rá egy képernyőn némi pontlevonás ellenében kapunk egy kevés segítséget, legalább, hogy mely kategóriából válasszunk komponenst.

A játék túl sok beállítási lehetőséget nem tartalmaz, persze, nincs is miért. A hangokat és animációkat tudjuk engedélyezni vagy tiltani továbbá a nyelvet és az elemek méretét tudjuk kicsi, közepes és nagy méretben állítani.

Ha a játék főképernyőjén egy zárolt elemre kétszer tappolunk, akkor megjelenik egy képernyő egy összegzéssel, ahol azonban ha rendelkezünk promo code-dal, aktiválni tudjuk a további zárolt 130(!!) elemet.

Itt az ’Activate’ gombra tappolva írhatjuk be a kapott promóciós kódot, melyet díjmentesen megküld a fejlesztő, ha következő lépéseket megtesszük:

1. Szavazz a maximum 5 csillaggal a játékra Play Store-ban.
2. Likeold Facebookon (facebook.com/AlchemyClassic)
3. Tedd ki az üzenőfaladra a játék linkjét Facebookon (https://market.android.com/details?id=com.niasoft.alchemyclassichd)

Így megkapod a promóciós kódot a játékhoz.

Összegzés

 

Aki kedveli a nem túl cselekményes, pörgős, ám annál gondolkodtatóbb játékot és esetleg még a kémiához is van affinitása, annak a játék telitalálat. Előnye, hogy nem igényel komoly hardvert, nincs benne 3D grafika, tehát olcsó kategóriás, nem HD felbontású telefonon is simán élvezhetően elfut. A játék maga ingyenes. Ez a verzió a Nokia Symbian, Samsung Bada and Windows Phone platformokat támogatja ill. van PC verziója is. Aki iPhone tulajdonos, annak pedig Zed’s Alchemy néven érhető el az Appstoreban.

Alchemy – egy érdekes játék multiplatformon” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Kedves Író
    Hogy tudom felhozni alkímiában a beállításokat? Sehol nem találolom őket.

    1. Kedves Nóra,

      Jó kérdés, utoljára akkor játszottam vele, mikor a posztot írtam; így fejből nem fogom tudni megmondani, attól tartok :)

  2. Nóra! Bosszantott a dolog, ezért felraktam ismét a játékot, megnézni, hogy hol találom a Beállításokat…a mostani verzióban már nincs ilyen :) igaz, sokat addig sem lehetett állítgatni, míg volt…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük