Albérletem Frankfurtban

Nagy örömömre szolgál, hogy bejelenthetem: Ma elfoglalhattam az új hosszútávú albérletemet. A megérkezésem óta, a munkáltatóm biztosított egy szállást egy apartmanházban. Ezt viszont csak 30 napig fizetik. Így harminc napom volt arra, hogy albérletet találjak. Ahogy látjátok elég szerencsés, és hatékony voltam, így az ideköltözésemet követő következő hétvégén már saját albérletemben lehetek. Természetesen nem volt könnyű folyamat, így leírnám a tapasztalataimat.

Körzetek

Ahogy a legtöbb nagy város, Frankfurt is körzetekre van felosztva. Minden körzetnek megvan a maga jellegzetessége, értékei, hátrányai. Lássuk:

ffm_stadtteile_skizze

Az Innenstadt az igazi üzleti negyed, ahol a sok épület magaslik. A Sachshenhausen egy nagyon kedvelt, és tehetős lakó körzet. Itt van az a hotel is, ahol engem is elszállásoltak, ideglenes szállásban. Sachshenhausen egyik főbb központja Südbahnhof. Ez a „déli pályaudvar”, ami egy forgalmas csomópontot fog jelenteni az utazók számára. Erről később.

Én magam az Innenstadt körzetben dolgozom, így a fontos volt, hogy ettől a térségtől ne nagyon messzi körzetet nézzek. Leginkább a következőkben nézelődtem: Innenstadt, Westend, Sachshenhausen, Niederrad. Bockeinheim-et is ajánlották nagyon, de valahogy oda sose keveredtem. Még.

Közlekedés

Természetesen a tömegközlekedés nagyon fontos, az albérlet választása esetében. Jó tudni, hogy vannak fontos csomó pontok. Először is a Willy-Brant Platz. Itt szállok le a munkahelyemhez, és megannyi vonal csomópontja itt találkozik. Legyen az föld felszínen, vagy föld alatt. A másik fontos csomópont, ahonnan megint rengeteg vonal indul, föld alatt és föld felett egyaránt, az a Südbahnhof. Fontos, hogy a két csomópont egymástól körülbelül 5 percnyire van U-bahn-al. Pontosan két megálló. Fontos, hogy a délről jövő villamos vonalak is van a Willy-Brant Platz-ot érintik, vagy a központi pályaudvart a Frankurt Hauptbahnhof-ot. Ezek viszonylag teljesen lefedik A Sachshenhausen és Niederrad körzeteket. Természetesen, ami a föld alatt, S-bahn-al 5-10 perc. Az villamossal legalább dupla annyi.

rmv_map

Sajnos Frankfurtban minden drága. Az utazás is. Egy havi bértlet, most 2013-ban 81 EUR. De íme a teljes tarifa táblázat:

rmv_tariftable

Az Ingatlan piac

Az ingatlan piac Frankfurtban nagyon furcsa. Először is a legfontosabb kereső oldal, amit használnak az emberek az a http://www.immobilienscout24.de. A Főoldalon megadhatjuk, a címet, ami közelében szeretnénk keresni, majd a minimális méretet, minimális szobaszámot, mennyi pénzünk van rá, illetve milyen sugarú körben elképzelhető az albérlet.

immobi_search

A sárga kis gomb egyből mutatja, hogy a beállítottak szerint, mennyi találat van. A gombra kattintva pedig láthatjuk is a listát:

immobi_search2

Itt pedig álljunk is meg egy pillanatra. Amit fontos tudni. Frankfurtban a lakások 95% ügynökség által van kiadva. Ami annyit tesz, hogy amikor kivesszük elég komoly összegeket kell fizetnünk az ügynökségnek. Gyakorlatilag a semmire.

=================================================

bis zu 1 Monat 25 % zzgl. MwSt. = 29,75 %
bis zu 2 Monaten 40 % zzgl. MwSt. = 47,60 %
bis zu 3 Monaten 55 % zzgl. MwSt. = 65,45 %
bis zu 4 Monaten 70 % zzgl. MwSt. = 83,15 %
bis zu 5 Monaten 85 % zzgl. MwSt. = 101,15 %
bis zu 6 Monaten 100 % zzgl. MwSt. = 119,00 %
bis zu 8 Monaten 120 % zzgl. MwSt. = 142,80 %
bis zu 10 Monaten 140 % zzgl. MwSt. = 166,60 %
bis zu 12 Monaten 160 % zzgl. MwSt. = 190,40 %
über 12 Monaten 200 % zzgl. MwSt. = 238,00 %
===================================================

Ez a táblázat, amit használnak. Ahogy látjátok az ingatlan ügynökség jutaléka idő arányában nő. Tehát ha 1000EUR-ért kivennénk a lakást, Akkor jó ha számolunk 2 havi kaucióval. Plusz ha egy évre kívánjuk kivenni a lakást, akkor ELŐRE az ingatlan iroda elkéri az 1 havi lakbér 238%-át. Azaz 2380EUR-t.

Nézzük is csak mennyi az induló költsége a lakásnak:

Első havi lakbér: 1000EUR
Kaució: 2000EUR
Ingatlan iroda jutaléka: 2380EUR

Összesen: 4380EUR (1.314.000HUF)

Kemény mi? Ezért van az, hogy ha lehet, akkor olyan hirdetéseket keres mindenki, ahol nincs közvetítői díj. Ezek persze ritkák, ahogy mondtam. Visszatérve a keresésünkhöz természetesen így is szűkíthetünk:

Kattintsunk a Suche Anpassen gombra. Majd ott pipájuk be a Provisionsfrei opciót. Egyből csak 91 találatunk van.

immobi_search3

Sajnos egyik hirdetés se nagyon alapos. Tetszőleges számú kép van, alaprajz szinte sose, és a leírás is kurta. Így sokszor fél információkra hagyatkozva kell érdeklődni.

A csalók

Előre szeretnék mindenkit figyelmeztetni, hogy csalók mindig voltak, mindig lesznek. Én is találkoztam többel is. Ha nagyon szép lakást árulnak, meglepően olcsón, az szinte mindig csalás. Amennyiben felvesszük az illetővel a kapcsolatot, és arra hivatkozik, hogy messze lakik, nem tudja megmutatni a lakást, meg már sokszor átverték, ezért felkért egy helyi céget erre, akkor szinte biztos hogy átverés lesz a dolog. Ugyanis arra fog minket kérni, hogy a cégnél tegyünk biztonsági letétbe pénzt, majd a cégtől valaki megmutatja a lakást, és ha szimpatikus miénk a lakás, ő pedig megkapja a pénzt. Elég átlátszó. Gondolom Magyarországról senki se olyan naív, hogy pénzt adjon szerződés és a lakás megnézése előtt. Sajnos az ilyen hirdetéseket el kell felejteni.

atveres

Bútorozott vagy bútorozatlan?

A hirdetések java része üres (sokszor konyhai dolgok nélkül) lakásokat kínál. Nagyon marginális azoknak a száma, akik jól felszerelt, lakhatásra kész lakást adnának ki. Ha van is benne bútor azok beépítettek, vagy az ágyat és a konyha-fürdő kellékeit jelölik.

Persze sokan a „sajátjukba” akarnak lakni, tehát költöznek bútorostól, mindenestől, ahhoz pedig az üres ház az ideális. Számomra evidens volt, hogy nekem egy kisebb, bútorozott, lakhatásra készen álló lakás kellett.

Mosás

Ezen eléggé meg voltam lepődve. Ugyanis a német hirdetéseknél sokszor nem magától értetődő, hogy van mosógép a lakásban. Sokszor nincs! Hanem közös ingyenes, vagy fizetős helyiségeket kell használni. Vagy még kellemetlenebb, amikor valamilyen mosodába kell járni. Teszem azt, az átmeneti hotelben is volt konyha, fürdő, és az alaksorban egy pénzérmés közös mosdókonyha. Figyeljünk erre! A lakások többségében van, de 40%-ékában a kiadandó albérletekben ez valamilyen trükközéssel fog járni.

Az én albérletem

jpg-1

Ahogy írtam, egy hét alatt sikerült megtalálni, és lebonyolítani az üzletet. A Niederradi körzetben lakom, egy három emeletes ház legfelső szintjén. 48nm, tetőtér, stúdió apartman. Azaz egyben a 48nm. A két nagyobb funkciójú helyiséget egy szekrény választja el egymástól. Így van a konyha, illetve a nappali háló rész. A fürdő természetesen külön. Van egy kis erkélyem, illetve ami fontos, hogy a lakás teljesen felszerelt. Bútorok, konyha eszközök, kis asztal, szék, törülköző stb.

Havi kétszer takarítőnő jár, illetve cserélik az ágyneműt és a törülközőket. Kicsit még hotel feelingem is van. A modern és karbantartott lakás nagyon szép. A főbérlő a földszinten lakik, és tényleg kedves asszonyság. A munkahely megközelítése sem nehéz. 8 perc séta a villamoshoz, majd 15 perc és máris a Willy-Brant Platzon vagyok a 12-es villamossal.

jpg-2

Mindez 750EUR-ért. Lakbér + fűtés + víz + áram + minden egyéb egyben. Az egyetlen, ami kihívást jelent az az internet hiánya. Azt nekem kell beköttetnem. Kábeltévé van, de a folyamat nem tudom mennyire lesz egyszerű. Lényeg, ami a lényeg, megvan. Szép! Szeretem, illetve, ami fontos, hogy mosógép is van :)

jpg

Remélem tudtam hasznos dolgokkal szolgálni!

Albérletem Frankfurtban” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Gratula!!! A kero jol nez ki, bar nem olcso. Meg a nemet berekhez nezve sem.
    Viszont a nettel igyekezz, itt a szolgaltatok nem kapkodnak… siman lehet 1-1,5 honap, mire bekötik (akkor is, ha amugy a kabel mar ott van…)
    Sok sikert baratom!
    Remelem minden ilyen flottul megy a jövöben is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük