Aláírások kezelése OSX-ben

Aki hivatali ügyeket kényszerű intézni, az nagyon jól tudja, hogy a formanyomtatványokat ki kell nyomtatni, szépen kézzel kitölteni, majd vissza scan-elni, és visszaküldeni. Mert úgy a hiteles. Minden egyes esetben fáj a szívem a kinyomtatott papírokért, hogy az elektronikus dokumentumból csinálok egy nyomtatott dolgot, csak azért, hogy utána újra elektronikus adatot csináljak belőle, és az egész után 5 perccel ledaráljam a megsemmisítőben. Egész eddig nem is tudtam, hogy erre már létezik technológia. Az OSX rendszerünkben pedig pofon egyszerűen kezelhetjük is ezeket.

Preview

Az általam legtöbbet használt eset, amikor a Preview alkalmazás segítségével PDF dokumentumokat nyitok meg. Más esetben a WORD dokumentumot kitöltve készítek egy PDF dokumentumot, amit csak szignózni kellene. Ha csak ennyi hiányzik akkor kattintsunk a Tools menu > Annotate > Signature > “Create Signature from Built-in iSight…” menüpontra.

sig21

Itt tudunk új aláírást készíteni. A beviteli mód pedig az iSight camera lesz. Egy fehér papírra biggyesszük oda az aláírásunkat, és mutassuk a MAC-ünk kamerájának. Ilyen módon:

sigcapt

Ezzel a móddal tudjuk tehát felvinni az aláírásunkat. Akár többet is. Ezek után az egérrel csak oda kell kattintanunk, ahova az aláírást látni akarjuk. A felső menüsorban is bekapcsolható, hogy egy speciális ikonsor jelenjen meg nekünk. Ezen elérhető direktbe az aláírásért felelős ablak.

sig22

Ezek után a dokumentumot már menthetjük is és aláírva küldhetjük is a megfelelő helyre.

Mail

A Mail alkalmazás nem támogatja a fentebb említett kézi aláírás készítését, viszont van rá mód, hogy az előbb rögzített aláírásunkat megjelenítsük a leveleinkhez hozzácsatolt aláírásban. Ehhez először is egy képet (screenshot) kell készítenünk az aláírásról, amit a Command + Shift + 4 billentyűk kombinációjával tehetünk meg. Fontos, hogy az aláírásunkat előtte be kell vinnünk, a Preview alkalmazásban vázolt módszerrel. Majd keressük ki, és amikor a képernyőn látszódik, akkor az előző billentyű kombinációval egy képet készíthetünk az asztalunkra.

sig22

Ezek után nyissuk meg a Mail alkalmazást. Kattintsunk a „Mail” menü-re, majd válasszuk a Preferences-t. A megjelenő ablakban válasszuk a Signatures-t Majd a + gomb megnyomásával adjunk hozzá egy teljesen újat. Töltsük ki tetszés szerint a levél aljára biggyesztendő részt, majd drag and drop dobjuk az ablakba az asztalra lementett képet az aláírásunkról.

sig24

A kép az aláírásunkkal tehát része lehet annak az aláírás résznek, amit a leveleink végére fog illeszteni a Mail.

Pages

Utolsóként említeném a Page-t. Az előbb létrehozott képet ugyanis felhasználhatjuk a Pages dokumentumainkban is. Ugyan úgy drag and drop a dokumentumba húzzuk a képet, majd a Pages eszközeinek köszönhetően már szabadabban formázhatjuk azt. Az Arrange tab jobb felső részén kell a Text Wrap beállítást NONE-ra állítani a lehetőségek között. Ezek után tetszés szerint méretezheted és mozgathatod a képet.

sig25

Arra is lehetőséged van, hogy egy üres dokumentumon csak az aláírást alakítsd ki, majd ezt a dokumentumot Template-ként mentsd el. Ehhez a a File menüben válaszd a “Save as Template…
menüpontot, majd a megjelenő ablakban válaszd a “Add to Template Chooser” gombot.

sig26

Összegzés

Az bemutatott megoldások nem váltják meg a világot, csupán egyszerűsíti a mindennapok papírmunkáját. Akit zavar a sok felelsegesen kinyomtatott papír, az biztos fog neki örülni, hogy ilyen beépített funkciókat is kínál az OSX. Az ötlet és a leírás a 9to5mac oldaláról származik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük