OpenBSD 5.1 telepítés, lépésről-lépésre

Az eddigi cikkekben szó esett általában a BSD operációs rendszerekről, ill. egészen bőséges számban ismertetők születtek a FreeBSD-ről is konkrétan. A BSD-család egy másik tagjáról, az OpenBSD-ről azonban csak érintőlegesen tettünk eddig említést. Ez azonban nem  fontossági sorrend miatt van, esetleg  azért, mert megbízhatóságban hátrányt szenvedne a többi BSD-hez képest. Sőt. Biztonságosságban, egyszerűségben azt hiszem, vezető helyet foglalhat el.  Az első cikk az OpenBSD-ről a telepítését fogja bemutatni.

„OpenBSD 5.1 telepítés, lépésről-lépésre” olvasásának folytatása

FreeBSD RAID megoldások II. – a (G)Vinum

Az első részben a gmirror és a gstripe lehetőségeit vettük sorra. Ezek nagyszerű eszközök, egyszerűen konfigurálhatók. Bővíthetőség, finomhangolhatóság tekintetében azonban van olyan megoldás, mellyel szemben alulmaradnak. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a RAID5-ös szintet egyik sem támogatja. Van azonban a GEOM keretrendszernek egy ága, mely az előbb felsorolt szempontokban is kiválót tud nyújtani. Ez a vinum, ill. mióta a GEOM keretrendszernek megfelelően újraírták: gvinum.

„FreeBSD RAID megoldások II. – a (G)Vinum” olvasásának folytatása

FreeBSD RAID megoldások I. – a GEOM

Említettem a hibatűrő adattárolásról szóló cikkben, hogy konkrét példákkal is bemutatásra kerülnek a BSD-kben, jelen esetben a FreeBSD-ben alkalmazható RAID megoldások; itt természetesen csak és kizárólag az operációs rendszer által biztosított kernel szintű szoftveres RAID-ekről beszélünk. A most bemutatásra kerülő RAID megoldás a legegyszerűbben beállítható típusa a hibatűrő tömböknek FreeBSD alatt. Ez GEOM keretrendszerre épül, mely egy moduláris része a kernelnek, és lehetővé teszi a diszkek különféle RAID szintekbe történő rendezését.
„FreeBSD RAID megoldások I. – a GEOM” olvasásának folytatása