Pascalos gotoxy(); használata C-ben

Aki pascalon kezdett el programozni, az amikor C-ben az adatok kiíratásánál szeretne gotoxy(); utasítást használni, a már jól berögzült módon, az gyorsan szembesül a dologgal, hogy C-ben nincsenek elkényeztetve ilyen csilivili „grafikai” eszközökkel a fejlesztők. Anno Pascalban íródott „kergetős játékom”-at szerettem volna átírni C-re, amikor az alap utasítást helyettesítő parancsot kerestem. Most egy nagyon alap (és nem ajánlott) függvényt fogok bemutatni, ami a gotoxy(); utasítást fogja implementálni.
„Pascalos gotoxy(); használata C-ben” olvasásának folytatása

Assembler tanulmányok: Aritmetikai műveletek

Az előző írásban próbáltam bevezetni ezt az elég komplex nyelvet. Még mindig azt tartom, hogy úgy lehet legjobban elsajátítani egy programozási nyelvet, ha azt csinálja az ember. Így most aritmetikai (számolós) feladatokon keresztül bemutatok jó pár alkalmazást ezen a nyelven. A következő forráskódok egy-egy komplexebb számolási feladatot tartalmaznak, amit az ASM (pontosabban HLA) adta lehetőségekkel implementáltam Sobee barátommal együtt. A forráskódon túl itt pár dolgok kiemelek, amit jó tudni.
„Assembler tanulmányok: Aritmetikai műveletek” olvasásának folytatása

Direct Mail: Körlevelek felső fokon

Nekem a cégnél sok esetben kell körleveleket küldözgetni. Gondolom nem csak nekem. Ez a program nagyon sok fejfájástól megkímél. Alapvetően nem egy bonyolult dolog szerencsére, de alkalmazásban annál sokrétegűbb. Alap helyzetben ugyan is nincs más előttünk mint akár a megszokott MS Word körleveléből ismert üzenetíró felület. Lehetőségünk van az üzenet konstans részeinek megírására majd a változó szövegek beillesztve elkészíteni a körlevél szövegét. Olyan alap változókat tudunk beilleszteni például mint cím, dátum, vezeték-, keresztnév stb. Fontos, hogy az üzenetekhez lehetőségünk van csatolt állományt is fűzni. Bal oldalt több levelet is elmenthetünk, így azokat felhasználhatjuk a jövőben is. A másik rész a címek azaz címzettjeink kezelése.
„Direct Mail: Körlevelek felső fokon” olvasásának folytatása

Album Art & Lyrics Thingy: Tökéletes megoldás iTunes borítókhoz és dalszövegekhez

Azt kell, hogy mondjam, itt a blogra is több bejegyzést írtam arról, hogy lehet a legegyszerűbben megoldani a zenéinkhez az albumborítók és dalszövegek beszerzését, ha nem rendelkezünk ITMS accountal. Lehet próbálkozni widgetekkel, meg minden egyébbel, mégis én állítom, hogy a most felfedezett programnál szolidabb és egyszerűbb nincs. A program telepítése után a menüsorunkban egy kis kör jelenik meg. Alapból piros ámbár ha zenét játszunk le zölden világítva, jelezvén hogy működik és dolgozik nekünk a háttérben. Kicsit becsapós, mert a programot az Applications mappába kell áthúznunk és elindítanunk először, onnantól viszont már mindig indulni fog magától.
„Album Art & Lyrics Thingy: Tökéletes megoldás iTunes borítókhoz és dalszövegekhez” olvasásának folytatása