Solaris Explorer és DOCUNIX

Aki valaha támogatott SUN és főleg Solaris rendszereket, az jól tudja hogy mi az az Explorer. Gyakorlatilag a második dolog amit elkérnek minden egyes alkalommal tőled. (Az első a szerződés száma-neve, vagy csak a termék serial numbere). Ez az Explorer nem az Internet Explorer és nem is a Windows alapértelmezett ablak kezelője. Valami teljesen új és izgalmas dolog.

A Solaris esetében az Explorer mint egy telepítendő ingyenes support csomag található meg. Ez viszont azt is jelenti, hogy sajnos külön kell telepítenünk. A SUNWexplo csomag igazából egy script gyűjtemény. Az alap filozófia az Explorer mögött az az, hogy készítsünk rendszerünkről egy státusz report-ot. Egy olyan állományt, ami összegyűjti az OS és a fontosabb komponensek állapotát, konfigurációját és minden hasznos dolgot, amit ezek után természetesen lehet elemezni.

Az Explorer először mint egy kis script indult el, majd annyira népszerűvé vállt, hogy sorra bűvölt a begyűjtendő információk számossága. Az tool több állomány tartalmát egy az egybe lemásolja, így az etc konfigurációs állományokat, és fontos log file-kat. Ezen felül viszont ő maga futtat parancsokat, és eltárolja ezen utasítások kimenetelit.

Az így létrejött információkat külön-külön sima szöveges állományokba tárolja le. Hihetetlen mennyiségű információról és így file számról beszélünk, amit szerencsére az Explorer már már megfelelő folder struktúrában tárol el.

A könnyebb hordozhatóság végett az Explorer kimenetele létrejön tömörített állományként is. Ezt az állományt kell elküldeni, vagy ezen adatokat felhasználni analizálásra.

A teljes Sun Solaris Explorer referencia dokumentuma, ami többek között tartalmazza minden egyes kimenet származtatását, és a program használatai lehetőségeit elérhető itt.

DOCUNIX: Automated System Documentation tool for your Sun Solaris System

Ez az Explorer szép dolog, mint mondtam, szinte minden lényeges adatot eltárol a gépünk akkori állapotáról. Többet mint amit egy ember manuálisan belátható időn belül fel tudna dolgozni. Ezen túl hasznos lehet az is, ha rendszeres időközönként generáltatunk a rendszereinkről Explorer-t és azokat centralizáltan tároljuk el.

Ez már csak azért is hasznos lehet, mert a SUN/Oracle a HW supportot nemrégiben attól tette függővé, hogy legalább egy Explorer outputot kell prezentálni három hónapos időközönként. Nem kell megijedni, ez természetesen nagy cégekre, és support-ra vonatkozik, ha valaki otthonra vesz két gépet, ott nincs ilyen megkötés.

Tehát az igény adott, gyűjtsük egy adott helyre időközönként az Explorereket, és dolgoztassuk fel, valami ember által könnyen értelmezhető módon.

Ebben nyújthat segítséget a DOCUNUX project. Elérhető itt, ingyenesen.

A program alapvetően három funkciót lát el:
– Alkalmazás csomag: Ez felel a feldolgozott információk megjelenítéséért a webes környezetben
– Core csomag: Ez a magja az explorer feldolgozásának és az adatok webes környezének
– Gyűjtő csomag: Ez segít az autómatizált Explorer begyűjtéséért.

Sajnos nem tudtam rájönni hogy az utolsó release mikori, de az biztos hogy aktuális verzió az a Docunix 2.0-3. Hivatalosan Solaris-ra és RedHar, Fedora platformokra létezik a csomag.

Én egy Ubuntu 10.04-re toltam fel a docunix-source-2.1.tar.gz SOURCE megjelölésű csomagot. Ez gyakorlatilag egy HTML interface ami PERL scriptekkel dolgozik.

Ezt a struktúrát tartalmazza az archív állomány:

    /var/apache2/htdocs/docunix/
    /var/www/docunix/
    /var/docunix
    /

Ezek után a következő rewrite rule-kat kell még beállítani:

    ScriptAlias /bin/ „/var/www/docunix/bin/”
    ScriptAlias /sbin/ „/var/www/docunix/sbin/”

Az images könyvtárat néha érdekes helyeken keresi, arra én symlinkeket gyártottam, de alap funkcionalitás elérhető ilyen egyszerűen.

Ha üzemel, akkor menjünk a CONFIG menüpontba és adjunk hozzá egy új csoportot:

Ez gyakorlatilag a /var/docunix/etc könyvtárban fog létrehozni egy config file-t, amibe bekerül a csoport neve, és a folder ahol annak a csoportnak az explorerit találnia kell a perl scripteknek.

Ezek után ha ott vannak az archív explorerek akkor vmi hasonlót kell látnunk a HOME oldalon.

Jól látszik, ahogy listázódnak a gépek host nevei, a legfrissebb elérhető explorer dátuma, és az hogy ARCHIVE. Ez azt jelzi, hogy csak tömörítve van jelen, amennyiben többet akarunk tudni a VIEW likre kell kattintatunk. Először egy kis időt vesz igénybe, mert a rendszernek ki kell tömörítenie az archiv file-t. Ezek után már a HOME oldalon is így fognak a kibontott Explorerrel rendelkező hostok látszani:

Jól látszik, hogy már megjelenik a listában az OS és a kernel verziója ls a HW típusa. Persze az igazán hasznos dolgok akkor jönnek ha egyik hostba belekattintunk:

1. rész: Rövid HW összegzés a gépről
2. Kép a gépről (ez már saját HACK bele, az alap DOCUNIX nem tudja)
3. További és részletes adatelemzések a hostról.
4. Ehhez a hosthoz elérhető explorerek száma

A hármas pontot boncolgassuk még egy kicsit:

Explorer Shell

Viccesen hangzik, de többé kevésbé igaz, emulál nekünk egy shell-t az adott gépre. Mint ahogy írtam az Explorer rengeteg információt, és parancs kimenetelét tartalmazza. Amennyiben az Explorer Shell kis mezőjébe írogatunk parancsokat az Explorer a legjobb tudása szerint megjeleníti az eredményét. Elég jól működik.

View Files

Ez gyakorlatilag egy webes interface-t ad a file-ok böngészéséhez. Hogyha manuálisan dolgoznánk fel, gyakorlatilag ezt megjelenést kellene használni. Minden esetre ez is rendelkezésünkre áll.

Cron

Gyakorlatilag teljesen testreszabható keresést tudunk beállítani arra, hogy milyen időben, melyik user által milyen periódikusan lefutó cron parancsok voltak/vannak. Hasznos lehet ha egy régi időpillanatban kell nyomozni azt, hogy mi is okozott valamit.

Networking

Hálózati szekció. Szinte mindent megmutat a hálózati beállításokról. Érdemes itt már a fenti menüt is használni. Lekérhetjük az interfacek konfigurációját, routingot és névfeloldási beállításokat.

Patches and Packages

Amennyiben a /var/docunix/etc file-ba beletesszük a SUN-tól letölthető patch.xref referencia file-t (sunsolve.sun.com/patchdiag.xref), akkor a web frontend meg tudja jeleníteni nekünk a meglévő és hiányzó patcheket is elég informatívan.

Bármelyik diagramra rákattintva hozza a patcheket névvel számmal is:

Elég hasznos tud lenni.

Processes

Az Explorer időpillanatában futtatott processzorlista. Lehetőségünk van a sorrendet a mezők állapota szerint rendezni.

Storages

A tárolóegységekről is sokat megtudhatunk. Először is kapunk egy teljes átfogó képet arról, hogy milyen filerendszerek, milyen és mennyi diskünk van, és honnan tud bootolni a rendszerünk.

Ezen túl viszont egy fa struktúra szerűen ki is bonthatjuk a diskeket, filerendszereket ahol teljes kereszthivatkozások figyelhetőek meg, és nagyon informatívan láthatjuk mi mi alatt is helyezkedik el.

Collection Errors

Ez alatt a menüpont alatt gyűjti össze az oldal azon kimeneteleket, amik ERROR gyanusak. Ezek többnyire csak fals riasztások, mert az explorer minden lehetséges feature-t megpróbál letesztelni, amire gyakran az a válasz, hogy nincs, nem létezik, de érdemes ezeket mazsolázgatni ha tudjuk, hogy baj van.

Historical Comparison

Amennyiben létezik a hostunkhoz más-más időpontban készült, több Explorer is, akkor ez alatt a menüpont alatt lehetőségünk van azok összehasonlítására.

Reality Check

Itt a rendszer egy gyors valiadation testet futtat a fontosabb konfigurációs állományokon, és jelzi ha valami helytelenül lenne beállítva. Természetesen azt ki kijelzi, hogy szerinte hol van a gond, és többnyire azt is megmondja minek kellene helyette lenni.

Collection Administration

A rengeteg Explorer között lehetpségünk van bizonyos szabályrendszer felállítására. Megmondhatjuk, hogy automatikusan mennyi idő után archiválja le a rendszerünk a legutolsó/legfrissebb Explorert egy host esetében, mennyi idő után archiválja a nem legfrisebbeket, és mennyi idő után távolítsa el végleg azokat. Ezt mint globálisan, mint hostokhoz külön specifikálva is megadhatjuk

Show/Hide files used

Szinte minden menüpont esetében van egy „Show files used” kapcsoló a menüsorban. Amennyiben erre rákattintunk alul meg fog jelenni, hogy azon adatok kinyerésére mely file-ok voltak felhasználva az Explorerből.

Végszó

Az Sun Solaris Explorer egy nagyon jó találmány. Informatikai rendszerek támogatása esetén egy nagyon jó eszköz arra, hogy rendszerezni tudjuk a szükséges adatokat, és valamiféle standard féléhez igazodjunk. A Docunix pedig egy nagyon jó alap ha valaki ezt kötegelten, informatívan és automatizálva kívánja feldolgozni. Persze egyéni igények szerint tetszés szerint még testre szabható.

Bízom benne, hogy sikerült egy újabb okot adnom arra, miért jó Solaris rendszereket üzemelni.

Solaris Explorer és DOCUNIX” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Egyebekent, a TLP es az Explorer kapcsolatat meg erdemes lenne feszegetni. Reg lattam ennyire okos Patch technikat -kar hogy out of support ujabban. RIP.

    Es ha meg lehetne temajavaslatom..SAMFS:).. Otthonra megprobalom debianon mukodesre birni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük