Oracle Enterprise Manager Ops Center 11g bemutató

Az Oracle tovább fejlesztette a SUN-tól átvett Operations Center megoldását. Aki esetleg nem hallott még róla, ez egy átfogó webes felülettel ellátott hardware és operációs rendszert monitorozó és verzérlő softwares megoldás. Sajnos a termék tudása túlmutat azon, amit egy rövid cikkben be lehetne mutatni. Így kezdjük először egy kis átfogó ismertetéssel.

Milyen megoldásokat szolgáltat a termék?

Az új enterprise manager a hálózatok, storagek, szerverek, virtualizációk, illetve maga az operációs rendszerek felügyeletével és vezérlésével foglalkozik, alkalmazásokkal (még) nem.

A termék nem mást ígér, mintsem segítséget nyújt a rendszerek, illetve komponensek felfedezésében, installációjában, frissítésében, monitorozásában, és managelésében. Tehát a teljes életciklus (End-to-End Server deployment) támogatott általuk.

Mi is teszi ezt lehetővé?

A varázslat természetesen mini agent-ekben keresendő. Az Enterprise Manager Ops Center két irányból is képes az adott rendszer megközelíteni. Először is a fizikai réteg felől. Képes az ILOM/XSCF/ALOM/RSC remote boardok felől is kapcsolódni a géphez, és természetesen ezen adatokat felhasználni. A másik irány pedig az OS felől. Ehhez egy adminisztrátori hozzáférés segítségével megfelelő mini agent-et installál, amin keresztül képes a feladatait ellátni.

Virtualizációk támogatása

A Solaris rendszerek esetében és a Oracle (SUN) hardwarek esetében is már több különféle formában elérhető valamilyen resource controll, vagy virtualizációs megoldás. Legyen ez M kategórás gépek esetében Dynamic Domains, vagy T szériák esetén az LDOM, vagy X86 esetén az Oracle VM server. Illetve a minden Solaris 10 rendszeren alapból elérhető a shared kernele-es elérhető zóna technológia.

Természetesen mindegyik fajta megoldást fogja támogatni az Enterprise Manager.

Hálózat és Storage

Magától értetődik, hogy nem állunk meg a server hardware, OS és virtualizációnál, hisz ezek mit sem érnének hálózat, illetve storage nélkül. A megfelelő Oracle (SUN) megoldások könnyedén integrálhatóak szintén az Enterprise Manager-be.

Legyen az Infiniband és/vagy Ethernet Fabric:

Vagy valamely Unified Storage megoldása:

A teljes kép az átláthatóság kedvéért

Természetesen a komponensek monitorozásának akkor van értelme, ha közöttük kapcsolatot is tudunk teremteni. Az Enterprise Manager Ops Center természetesen automatikusan felrajzolja a komponensek struktúráját.

Tudja ezt tenni egy bal oldali szűrhető, és kategorizálható felületen:

Vagy, hogyha kiválasztunk egy adott komponenst, akkor az abból, vagy ahhoz kapcsolódó más komponenseket is kirajzolja, és természetesen az adott állapotukat. Így egy teljes képet kapunk a rendszerünkről és az általa elfoglalt helyéről a rendszerünkben. Ez a fajta nézet értelemszerűen rá tud arra is mutatni, hogyha egy komponens meghibásodik, akkor milyen más dolgokat fog érinteni.

Alkalmazás management integrálása

Értelem szerűen a hálózat a storage és a szerver is csak alapot képez a tényleges szolgáltatásnak, amit az alkalmazás, vagy alkalmazás szerver nyújt számunkra. Ehhez nem nyújt támogatást az Oracle Enterprise Manager Ops Center, viszont az Oracle Enterprise Manager Grid Controll igen. A Grid Controll és az Ops Center „programok” pedig egymással tudnak kommunikálni, ezáltal adatokat szolgáltatni a saját komponensekről, és lekérni a másikét.

Patchelés és más feladatok

Természetesen azon túl, hogy nagyszerű adatokat szoltáltat nekünk ez a megoldás, azon túl tervezett és akár kötegelt műveleteket is végrehajthatunk általa. A legegyszerűbb konfigurációs beállításoktól kezdve, egy teljes zonecluster beállításán keresztül szinte mindent vezérelni tudunk a webes felületen keresztül. Fontos kihangsúlyozni, hogy ezen konfigurálásokat/beállításokat kötegelve, és időzítve is megtehetjük, a folyamatokról pontos státusz diagramot kaphatunk, továbbá visszajelzést levélben, vagy a központi felületen.

Mondanom sem kell, hogy ez igaz a patchelesre is. Sőt. A patchelés automatikusan egybeköthető a Live Upgrade-nél megismert biztonságos metódussal.

Összefoglalás

Amennyire láthatjátok már a SUN is, viszont most az Oracle főleg rámegy arra, hogy komplett rendszereihez komplett vezérlést és felügyeleti szervet adjon. A következőekben be fogom mutatni, a termék telepítését és alap konfigurációját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük