OPS1 – Virtualizáció management iPhone-al

Az adminisztrátorok régóta vágyakoznak egy olyan alkalmazásért, amivel telefonról is tudják a virtuális környezetüket irányítani. Volt és van is több drága illetve olcsó alkalmazás, ami próbálkozik megfelelő eszközrendszert biztosítani, de számomra egyik sem volt igazán használható. Az OPS1 számomra egy már majdnem tökéletes, és használható alkalmazás erre a célra.

Bejelentkezés

A kezdő képernyőn kell megadnunk, hogy mihez és milyen azonosítóval akarunk hozzáférni. Amennyiben megfelelő információkat adtunk meg, meg is jelenik a főmenü.

Menü Elemek

A sikeres bejelentkezés után a fő menü fog megjelenni. Itt nyolc menüpontot fogunk látni, de az utolsó kettő igazán nem az operatív működésben fog szerepet játszani.

Virtual Machines

Hasonlóan a vCenter Client-ben ismert Virtual Machine nézethez, csak a virtuális gépeket, és azok mappáit láthatjuk.

Hosts

A vCenter Client-hez hasonlóan a a fizikai gépeket, cluster-eket, illetve az ezekhez tartozó virtuális gépeket láthatjuk.

Datastores

A VMware környezetben elérhető Datastore-ket láthatjuk itt.

Network

A különböző lokális és distributed vSwitch információkat láthatjuk itt.

Status

Egy gyors összegző képernyő, ami egységes státusz információt ad a vCenter által összefogott virtuális környezetről.

Accounts

A VMware környezet felhasználó adataihoz ad hozzáférést.

Virtuális gépek kezelése

Amennyien a Virtual Machine vagy a Hosts nézetben kiválasztunk egy viurtális gépet, akkor megjelenik a VM konfigurációja. Láthatjuk milyen OS, mennyi vCPU, mennyi vMEMORY van neki kiosztva.

Az Action gombbal tudjuk vezérelni. Klónozni, migrálni, illetve a fizetős program esetében SSH vagy VNC kapcsolatot is létesíthetünk a futó operációs rendszerrel.

A VM állapotát a feltűnő, zöld gombbal tudjuk vezérelni. Rá kattintva választhatjuk ki, hogy PowerOn, PowerOff, Reset, vagy ShutDown műveletet kívánunk-e végrehajtani.

Itt találhatjuk a Teljesítmény grafikonokat is. Egy szöveges listát fogunk kapni, ami erre az objektumra lekérhető. A lista gyarkolatilag megegyezik a vCenterben elérhető leheltségekkel. Kiválasztva megjelenik a grafikon, ahol választhatunk napi, heti, hónapos adatok közül.

Összegzés

Számomra az OPS1 az elsö iPhone-ra optimalizált VMWare környezethez használható alkalmazás. Hihetetlen hogy ingyenes. a 10$-os enterprise változatért kapunk VNC illetve SSH támogatást a gépeinkhez. Így egy alkalmazáson belül kezelhetjük ezeket is. Azoknak akiknek van SSH client illetve VNC alkalmazásuk, azoknak nem lesz olyan fontos ez.

Amit én még egy kicsit hiányoltam azok a grafikonok lehetőségei. Sajnos nem tudunk egyedi kimutatásokat beállítani. Egyetlen grafikonon pedig egyetlen csík látszik csak. A másik nagy hiányosság a CONSOLE kezelése. Bár más alkalmazást sem tudok, ami ezt megoldotta volna, de ez hihetetlen nagy segítség lenne.

Összességében a program azoknak, akik használják is egy nagyszerű eszköz lehet. Csak ajánlani tudom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük