Nortel Micro Annex XL konfiguráció

Hajdanán, amikor még nem voltak elterjedve a RSB-k (Remote Service Board), akkor a servereket általában soros porton keresztül, vagy egyéb konzol portokon keresztül adminisztrálták. Ezen a kapcsolaton keresztül tudtak az adminisztrátorok a gépekhez „vas szinten” hozzáférni telepítéshez, vagy rendszerszintűbb hibaelhárításhoz. Sok esetben ezek a gépek nem is tartalmaztak VGA vagy keyboard csatlakozási lehetőséget. Tipikusan a UNIX rendszerek voltak ilyenek. Természetesen mutatkozott az igény, hogy ezeket a konzol elérhetőségeket egy közös ponton keresztül tudjuk elérni, akár távolról is, így születtek meg a terminálkoncentrátorok.

Én egy elég régi, Nortel Micro Annex XL típusú terminálkoncentrátort fogok most bemutatni.

Külsőségek

Maga a terminálkoncentrátor külsőleg egy egyszerű switchre hasonlít. Hátul RJ45-ös csatlakozók, elől LED-ek a portokhoz.


Természetesen a RJ45-ös csatlakozókba nem a megszokott UTP kábelek valóak, hanem speciális CONSOLE kábelek. Sok esetben a másik végük Soros port csatlakozású.

Természetesen a csatlakoztatás nem igényel semmilyen nagy erőfeszítést egyszerűen csatlakoztatjuk a megfelelő portokat. Maximálisan 8 eszköz csatlakoztatható ehhez a terminálkoncentrátorhoz. Ezek után már csak a szükséges konfiguráció szükségeltetik.



Konfiguráció

A hátoldalon a console portoktól elkülönítve található egy másik RJ45-ös csatlakozó. Ezt lehet az eszköz hálózati eléréséhez használni.

Ahhoz, hogy ezt konfigurálni tudjuk a következőket kell tennünk. Először is szükségünk lesz egy Soros porttal rendelkező kliens gépre. A klien gépet egy soros console kábel segítségével csatlakoztassuk a Nortel Micro Annex XL egyes portjához. Kapcsoljuk be a terminál koncentrátort, és elől a TEST gombot tartsuk nyomva 5 másodpercig.

Ekkor a terminál koncentrátor egy speciális monitor módban fog elindulni.

Amennyiben itt vagyunk az addr parancsot kell alkalmaznunk a hálózati csatlakozás konfigurálásához.

Meg kell adnunk először a használni kíván IP címet. Ezek után a netmaskot, ami sajnos csak A,B,C osztályú lehet. Load host megadása nem kötelező. Majd a végén válasszuk az ethernet típust.

Ezek után már csak meg kell adnunk, hogy a saját EPROMjában tárolt image-t indítsa el, ne pedig hálózatról próbáljon felbootolni. Ehhez a sequence utasítás fog asszisztálni.

Ezek után természetesen ezt nem kell megtetnnünk. Automatikusan a beállított dolgok szerint fog indulni a készülék. Amennyiben az annex: promptot látjuk, akkor elvileg csatlakozhatunk is hozzá.

Innentől a megadott IP-re simán be tudunk telnetelni.

Az alap menü feldobja a választható portokat, illetve a nevüket. A végén pedig a CLI módot. Ha a cli-t ütjük be, be is lépünk az annex: promptba.

A fenti parancsok adhatóak ki. Amennyiben valamit változtatni akarunk a su parancsot kell használni, csak mint a Unixoknál. A jelszó mindig az IP címe lesz a terminálkoncentrátornak, pontokkal.

Amennyiben el kívánjuk nevezni a portokat, vagy saját routingot szeretnénk megadni ahhoz admin módban a config.annex file-t kell szerkesztenünk.

annex# edit config.annex

Ahogy látszik ebbe a konfigurációs állományba a %rotary alá lehet bejegyezni a neveket és a portokat. Illetve a %gateway alá egyéni routingokat lehet definiálni. A szerkesztőből a CTRL+W kombinációval lehet kilépni-

A routing élesítéséhez a következő parancsra még szükség lesz:

annex# admin set annex routed n

Ezek után pedig szintén újra kell bootolni az eszközt.

Amint a gép újra elérhető megint lépjünk be a CLI-be. Nincs más dolgunk, mint azon portokat, amikre konzolokat kötöttünk inicializálnunk kell.

annex: su
annex# admin show port=4

Ahogy látszik a port mode-ja most cli. Ahhoz, hogy használatba vehessük át kell ütnünk SLAVE mode-ba, majd természeten újraindítani azt.

annex# admin set port=4 mode slave

Ezek után újra belépve ezt kellene látnunk:

annex: su
annex# admin show port=4

Ezzel a port használatba vehető.

A gépek Konfigurálása

A terminálkoncentrátor oldalon már mindent beállítottunk, összekábeleztünk, viszont szükséges még magának a gépnek is megmondani, hogy beviteli eszközként illetve információ megjelenítő eszközként a konzol portját használja.

Ezt SPARC masinákon az OBP (ok prompt)-ban egyszerűen megtehetjük.

ok> setenv output-device ttya
ok> setenv input-device ttya

Vagy Solaris operációs rendszer alól a következő parancsokkal:

# eeprom output-device=ttya
# eeprom input-device=ttya

Sajnos mindkét esetben egy újraindítás szükségeltetik. Ezzel viszont be is állítottuk a rendszereket a terminálkoncentrátor számára.

Az üzemszerű használat

Most már bekonfiguráltuk a portokat, és a gépeket is. Tehát teszteljük le azt, hogy is működik:

Telnetezzünk be a terminál koncentrátor IP-jére:

$ telnet 192.168.132.99

Ezek után üssünk egy entert a menühöz, ahol láthatjuk a konfigurációnk alapján mi hol található.

Majd a megfelelő számmal csatlakozzunk a kívánt gép konzoljára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük