HP Laserjet 1018 1020 beüzemelése Cups alatt

Csak annyit mondok. Szopás. Hogy senkinek ne kelljen ennyit szenvednie mint nekem, inkább megosztom a tapasztalataimat. Tehát. Ubuntu Linux 6.10 Edgy Eft operációs rendszerről van szó. A fent megnevezett HP nyomtatókat szerettem volna egyszerűen beüzemelni. A tanult módon megkerestem a nyomtatásért felelős menüt. A nyomtatás hozzáadást választottam, a rendszer felismerte egyből, hogy az USB porton egy nyomtató van, sőt meg a márkáját, és típusát is kiírta. Ezek után a driverek közül kitallóztam a HP megfelelő típusához valót, next next next és kész. Akkor nyomtassunk egy próba oldalt. Semmi. Openofficeban megnyitott dokumentum nyomtatása se ment. Akkor gondoltam bogarászok némi log-ot. Ki fog derülni mi nem tetszik neki. Legnagyobb meglepetésemre semmi error nem volt. Semmi!

Mit lehet csinálni jött az utánaolvasás és szenvedés. Nagyon sok dologra gondoltam, hogy szar lehet, de arra nem, hogy a „nyomtató”. Még viszont nem akarom lelőni a poént. A lényeg, hogy mindent átvizsgáltam, újra beállítottam, stb. Mégis csak odáig sikerült eljutnom, mint legelőször. Végül Bruce barátom adott egy linket, és némi HUP Fórumos segítség után derült ki, hogy én mindent jól csináltam egyszerűen pont ez a két nyomtató típus az, ami egy firmware frissítés nélkül nem üzemképes Linux alatt. Áhhh…

Na akkor kezdődjön a firmware frissítés. Első gondom az volt, hogy a megfelelő *.dl filet nem tudtam, hogy lehetne előállítani, hisz én csak .img fileket tudtam generálni. Mint kiderült a arm2hpdl parancs segítségével lehet az .img fileből dl filet csinálni. Ezek után csak ezt a dl filet a /usr/share/foo2zjs/firmware könyvtárba kell másolni. Az /etc/hotplug-ban létrejött scriptek ezek után elvégzik a dolgokat. Még egy gond volt nálam, ami remélem másnál nem fog előjönni. Az, hogy a script lefutásakor arra hivatkozva nem sikerült a firmwaret upgradelni, hogy a /bin/usb_printerid nem található. Ami persze nagyon is megtalálható, csak a /usr/bin-ben. Tehát csinálni kell egy symlinket és kész. Aki hasonlóképpen szív ezekkel a nyomtatókkal, azoknak itt ajánlom azt a leírást ami alapján én nekem Ubuntu 6.10 Edgy Eft alatt beüzemelnem, nagy szenvedés árán ezeket a nyomtatókat.

HP Laserjet 1018 1020 beüzemelése Cups alatt” bejegyzéshez 11 hozzászólás

 1. Köszi a leírást. Tesóm vett egy HP Laserjet 1018-t, nekem meg volt egy kis időm szórakozni. Nem lett volna kedvem a debianomba bármilyen csomagot is forgatni (ilyen játékra ott a dflybsd :), úgyhogy egyszerűen felraktam cups-t és a függőségeit, no meg a foo2zjs-t dpkg-val. Leszedtem sihp1018.img-t, arm2hpdl .dl-t csinált belőle, az meg > /dev/usb/lp0. Megspóroltál nekem legalább egy órányi google-t :) ThX

 2. No, azt hiszem újra eljátszoma 1020 belövésével, megosztásával, stb. :-)

  Egyszer megpróbálkoztam vele, de vlahogy nem volt tökéletes a dolog. osx-en megeszi a hivatalos 1022 HP drivert, így általában az iBookról direktbe nyomtatok mostanában..

 3. hat csak ugyesen, macrol nem volt lehetosegem kiprobalni. De linuxal szivas volt, nagyon nagy, mostmar viszont jol megy. Ha te is boldogulsz vele igy, szamolj be rola!

 4. Hi All

  örülök, hogy megtaláltam ezt a leírást, ez segített nekem, de nem az előzőekben leírtak alapján. 1018-om és debian etch-m van, mégis az ubuntus leírás alapján sikerült megcsinálnom, miután feltettem egy friss gcc-t.

  Köszi szépen a leírást

  Üdv Sempi

 5. Nagyon orulok, ha segitett! Igazabol debian es ubuntu kozott minimalis kulonbseg van, foleg alap szinten, az ubuntu is debian alapokra epit. Foleg ha forditottal akkor pedig szinte 0 a kulonbseg. Remelem Mas hasznosat is tudsz majd olvasni itt. :)

 6. Üdv!

  nekem valamiért nem sikerült feltenni, és álandóan lefagya nyomtató varázsló :S
  Nincs valakinek valami ötlete, hogy miért is lehet?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük