AIX Error Report és Logolás

Az eddigi írások alapján elég sok dolgot meg tudunk már oldani AIX rendszereinken. Viszont az ördög sosem alszik, több esetben hibába ütközhetünk, vagy a már jól beállított rendszerünk kezdhet hibákat generálni. Ilyenkor minden adminisztrátor elkezdi a „logokat” nézegetni, „error-ok” után kutatva.

Error Log

Az AIX alapból saját naplózó megoldás használ. Ezt hívjuk Error Log-nak. A lelke az egésznek egy háttérben futó daemon, ami errdemon névre hallgató program. Ez a kis alkalmazás felelős a megfelelő üzenetek megfelelő tárolásáért, és szolgáltatásáért. Az errdemon alkalmazás illetve kernel szintű üzeneteket is képes fogadni. Ehhez speciális rendszerhívásokra van szüksége. Az errsave() illetve errlog() lesznek azok a rendszerhívások, melyek a /dev/error device tartalmát kívánják írni és olvasni.

Nézzük a következő ábrán mennyire komplex is az error log.

>

Ennél viszont izgalmasabb a gyakorlati használata.

Gyakorlati használat

Az első parancs amivel jó ha megismerkedünk az errpt. Minden opció nélkül kiadva egy rövid listát kapunk az üzenetekről:

# errpt

Akkor kicsit nézzük meg, milyen információk jelennek meg a fenti képen. Az első oszlop az IDENTIFIER, ez a hibakód egyedi azonosítója. Amivel meg lehet hivatkozni. A TIMESTAMP egy időbélyeg, amely minden üzenethez társul, egy furcsa formátumban. HÓNAP/NAP/ÓRA/PERC/ÉV. Ezek után jön két darab egy karakter hosszú jelzés. A „T” alatt az „Error Type” típusokat találhatjuk. A „C” alatt pedig az „Error Class” típusokat.

Error Type:

    – P: Permanent, Performance, Pending
    – T: Temporary
    – I: Informational
    – U: Unknown

Error Class:

    – H: Hardware
    – S: Software
    – O: Operator
    – U: Undetermined

A fenti két táblázat reprezentálja, hogy milyen kategorizálása van minden egyes üzenetnek. Mint az üzenet típusa, mint pedig az érintett rendszer típusaként. A RESOURCE_NAME mutatja, hogy milyen elem (program/daemon/komponens) generálta az üzenetet, illetve a DESCRIPTION alatt egy rövid leírása az üzenetnek.

# errpt -A

A -A kapcsoló hatására részletes napló bejegyzéseket láthatunk. Itt a már előbb is említett információkon túl, teljes hibaleírást láthatunk.

Természetesen mindkét parancs hatására az összes üzenetet láthatjuk. Amennyiben csak egyre kívánunk hivatkozni, akkor használhatjuk a -j kapcsolót és utána a hibakód azonosítóját.

# errpt -j 1BA7DF4E
# errpt -a -j 1BA7DF4E

A továbbiakban a következő kapcsolókkal tudunk még szűrni:

-s MMddhhmmyy formátumban adhatjuk meg, hogy milyen időpontnál régebbi üzenetekre vagyunk kíváncsiak.
-e MMddhhmmyy formátumban adhatjuk meg, hogy milyen időpontnál korábbi üzenetekre vagyunk kíváncsiak.
-d ezek után adhatjuk meg mely Error Class üzeneteit szeretnénk látni.
-T ezek után adhatjuk meg mely Error Type üzeneteit szeretnénk látni.

Üzenjünk az Error Log-nak

Természetesen arra is lehetőségünk van, hogy mi tegyünk megjegyzéseket az Error Log-ba. Ezt akár scriptekben, akár manuálisan is alkalmazhatjuk.

# errlogger system hard disk ‘(hdisk0)’ replaced.

A tradicionális SYSLOG loggolás

Természetesen bekapcsolhatjuk a UNIX rendszereknél megismert SYSLOG daemont is.

Először is ellenőrizzük, hogy a SYSLOG fut-e.

# lssrc -a|grep syslog

Majd szerkesszük meg az /etc/syslog.conf állományt.

*.debug /var/log/syslog.log rotate time 1d

A fenti sor az összes üzenetet a /var/log/syslog.log file-ba iránítja, és naponta rotálja nekünk.
Ezek után hozzuk létre a meghivatkozott új log file-kat.

# touch /var/log/syslog.log
# chmod 640 /var/log/syslog.log

Majd olvastassuk be a syslog új beállításait.

# refresh -s syslogd

Syslog átirányítása az Error Log-ba

Természetesen senki nem akar két helyen logokat keresni, ezért lehetőség van a syslog-ot úgy beállítani, hogy minden üzenetet egyből az Error Log-ba küldjön. Ehhez szerkesszük meg a /etc/syslog.conf file-t, és a következő sort tegyük bele:

*.debug errlog

Összefoglalás

Az AIX-nál a logolás újragondolása nagyon sok esetben tudja megkönnyíteni az adminisztrátor életét. Sokkal több és jobban rendszerezett üzenet közül lehet választékosabban keresni. Az egyetlen gond, hogy az IBM termékein túl alapból kevés software támogatja alapból. Viszont lehetőségünk van a SYSLOG-ot szintén az Error Log-ba irányítani. Az ottani üzenetek nem lesznek túl informatívak, de legalább egy helyen kell kezelnünk azokat.

Ezen túl érdemes megemlíteni, hogy az AIX egy parancs segítségével lehetőséget nyújt az adminok-nak arra, hogy tetszőleges üzeneteket vegyenek fel az Error Log-ba. Ez főleg Scriptek esetén lehet hasznos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük