Xserve hegyek a NAB-on

Már én is adtam hírt a Final Cut Studio 2 megjelenése kapcsán a National Association of Broadcasters (NAB) konferenciáról, amely Las Vegasban került megrendezésre. Persze a fő hír maga az Apple bejelentése, és kreatív videóvágó programjának következő kiadása volt. A bemutatók, és a marketing szövegek mindenkit elkápráztattak. Azt kevesen látták, hogy az eseményért felelős számító, és tároló teljesítmény miből is fakadt. Pedig érdemes szót ejteni róla.

Lehetett már látni többek között más Apple rendezvényeken is Xserveket, sőt néhol teljes rack szekrényt megtöltő méretben is feltűnt egy-egy Mac Expón. Ami viszont most a NAB-on lett felvonultatva, az már egy technikai „erődítménynek” felel meg.

Csak címszavakban amit láthatunk a képeken is:

* 90 Xserve és 40 Xserve RAID egység
* 3/4 Petabyte tárolókapacitás
* 3 mérföld (4.83 km) fibre optikai kábel

Sajnos nekem egy darab Xserve node-t se sikerült élőben látnom még, nem hogy, ennyit. Ami persze külön ínyencség: ennyi egységből fürtözést (clustert) kialakítani. Ez a része az informatikának ami kifejezetten érdekel. Persze ez az is amihez a legtöbb pénz kell, viszont a legtöbb szakértelem is. Nagy álom, hogy valami hasonló rendszer előtt állhassak, és elmondhassam: „Ezt én csináltam…”

nab apple 2007 xserves 1

nab apple 2007 xserves 2

nab apple 2007 xserves 3

nab apple 2007 xserves 4

nab apple 2007 xserves 5

Az AppleInsider oldalán a NAB esemény több képét is meg lehet tekinteni itt.

Xserve hegyek a NAB-on” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük