WiFiWare 1.1

Új mini-linux disztró jelent meg nemrégiben, WiFiWare néven. A rendszer slackware linux alapokon nyugszik, és kicsi mérete ellenére sok mindent sikerult a fejlesztőknek belezsúfolnia.

A honlapjuk tanulsága szerint elsősorban WiFi kiszolgálónak, VPN gatewaynek és fileszervernek készült a disztró pár hasznos, és pár kevésbé hasznos programmal felszerelve.

Első nekifutásra érdemes megnézni, hogy milyen driverek érkeznek a WiFiWare isoval. Az új release ( 1.1 ) 2.4.31-es kernellel érkezik, így a kernel által támogatott chipsetek mind modulban kerulnek föl a rendszerre. Sajnos egyéb driverek, mint madwifi, vagy hostap nem található meg, tehát ha nekünk ezekre lenne szükségünk, akkor még lesz mit dolgoznunk a gépen.
Az alap telepítés mellé ( ami a fejlesztők szerint körülbelül 320Mb-ot foglal ) fel lehet tenni különböző programokat, mint pl apache, mysql, freeradius, amik segítségével egyszerüen lehet komolyabb authentikációt is megvalósítani a WiFi hálózatunkon. de megtalálhatóak WLAN scannerek, mint például kismet, vagy a WiFiScanner is ( aminél külön megtalálhato az orinoco monitor patch is ).

Bár nem tűnik rossznak a dolog, mégis azt lehet mondani, hogy van még hova fejlődniük a sracoknak, tekintve a legfontosabb WiFi-s driverek hiányát. Viszont akinek van felesleges gépe, és pár órányi szabadideje mindenképpen nézze meg, és az esetleges véleményeket howtokat szívesen vesszük a disztróval kapcsolatban. :-) Tivábbi információ és maga a disztribúció letölthetősége elérhető itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük