WebTunes – Igazán jó webes interface iTunesnak

Aki velem egy cipőben, már réges régen keres egy igazán jó webes felületet az iTunes-hoz, hogy az abban tárolt zenéket távolról is tudja hallgatni, és elérni, az sajnos most se fog felsóhajtani. Pedig első pillantásra azt hittem, hogy ez az lesz. De nem. A WebTunes igazán kevés dolgot tud, azt viszont nagyon is jól. Nézzük akkor kicsit részletesebben.

A tool weboldala egyszerű, mégis lényegretörő. Egy gyönyörű webes felületet alkodtak meg az iTunes számára, és ingyenesen elérhetővé teszik a toolt. Ha valaki letölti, akkor a következő PKG típúsú, varázsló felületű installert fogja látni.

Duplán rá kattintva és a szokásos next next finish gombokat nyomogatva már fel is lesz telepítve. Ezt onnan fogjuk látni, hogy a felső menüsoron megjelenik egy új ikon.

Mint látszik, nem túl bőséges a menüpontok tekintetében a tool. Behozhatjuk a webes felületet, kaphatunk infót a programról és készítőiről, illetve kiléphetünk az egész toolból.

Amennyiben az elsőt választjuk, ez a képernyő fog minket fogadni.

Ilyenkor a számomra vicces 1234 porton elérhető webes interface kapcsolódni próbál az iTunessal. Ami persze csak akkor lehetséges, haz az iTunes fut. Amennyiben nem, ez a webes interface automatikusan el fogja indítani. Ha pedig elindult, akkor az webes felület már mutatja is nekünk, hogy mi a kínálat:

A felület maga, egy kellemes és jól megtervezett web kettes iTunes. Igazán jól funkcionál. Bal oldalt pár egyszerű menüpont található. Az első a NOW PLAYING, ami egy rövid listát ad az előzőleg játszott számokról.

Az Artist és Albums menüpont nagyon ötletesen egy előadók neveiből és album címekből álló felhő. Olyan, amit más blogoknál is meg lehetett már figyelni. Gyakorlatilag egy lista, ahol a listák elemei különböző méretűek, ez esetben a dalok számosságától, lejátszási gyakoriságától függve.

A playlist menüpont alatt található az iTunes-ban is elérhető playlistek, és azokban található számok gyűjteménye.

A downloads menüben, pedig a nagy COMMING SOON kiírás található csak. Legalábbis még.

A kiemelendő funkció még a felületen a keresés, nagyon dinamikus, és szép, bármira kereshetünk akárcsak az iTunes felületén.

Na, de a lényeg. Mi is történik, ha megnyomjuk a PLAY gombot, akármelyik számon. Természetesen elkezd lejátszódni a szám, és megszólal az adott hangszórón az adott zene. Ez viszont minden egyes esetben azon a gépen fog történni, ahol telepítettük ezt a webes interface-t.

Elérhetjük a gépünk IP-jén az adott 1234 porton a felületet. Gyönyörűen be fog jönni akár a világ másik feléről is, de akárki nyomja meg a play gombot, mindig csak ezen az egy gépen fog szólni. Ez sajnálatos. Ugyanis akármennyire dögös ez a felület, sajnos nem más mint egy távirányító az iTunes-hoz, amiből már viszonylag sok létezik.

Bízom viszont benne, hogy mivel a jó alap már megvan a fejlesztő srácok többet is ki tudnak még hozni belőle. Akit szintén érdekel is kipróbálná az itt találhatja a hivatalos oldalt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük