Voltcraft IPC-L1 töltő és Eneloop akkumulátor

Azóta küzdök az elemekkel és akkumulátorokkal, amióta elhatároztam, hogy leszámolok a kábelekkel az életemben. Vezeték nélküli már a hálózatom, az egerem, a billentyűzetem, a hőmérők, és megannyi apró mütyür. Viszont szinten mindig akkor van lemerülve benne az elem, amikor használni szeretném. Hihetetlen idegesítő tud lenni, és szerintem nem csak én szenvedek ettől a problémától. Mostani cikkben szeretnék bemutatni egy töltő-elem (újratölthető akkumulátor) párost, ami eddig a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtja számomra.

Küzdelmek

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, én az elmúlt tizenöt évben küzdök azzal, hogy a megfelelő elemeket használjam. Elemek tekintetében persze mindig újratölthető akkumulátorokra gondolok. Ha nem hangsúlyoznám ki, akkor is vegyétek úgy. Szóval próbálkoztam már mindennel. Márkátlan, márkás. Nagy kicsi, normál, nagy kapacitású. Valahogy egyik se jött be.

batteries

Aztán realizáltam, hogy minden elérhető tölthető elemből már kallódik nálam egy. Nem létezik, hogy egyik se jó. Ez alatt azt értsétek, hogy két hetenként cserélgetnem kellett az eszközökben. Akkor gondoltam egyet, és elhatároztam, hogy töltőt váltok, mert a régi nagy műanyag doboz, amit én töltőnek hívok, az nem tud túl sok mindent. Bedugom a konnektorba, beteszem a helyére az elemet és a piros LED felvillan, hogy tölt. Egy speciális helyre rakva pedig lehetőségem nyílt arra, hogy egy kis lámpa segítségével tesztelhessem, hogy van-e még benne elraktározott töltés. Viszont a rákötött kicsi lámpa nem egy túl hiteles mérési módszer. Főleg nem arra, hogy megállapítsam, hogy mennyire is van feltöltve az elem.

Persze, aki töltőt kezd keresni az is felkötheti a gatyáját. Kicsi, nagy, drága, olcsó, minden van. Próbálkoztam ezek közül is párral. Szuper töltő, express gyors töltő, és sorolhatnám. Igazán egyik se hozta el a várt eredményt.

Kicsit fel is adtam, és az elmúlt fél évet már remény vesztve, és 2-3 hetes elemcserékkel töltöttem.

Érteni is kéne hozzá

Sajnos rá kell döbbennem, hogy ha valaki tényleg működő megoldást akar találni, akkor annak tudnia kell, hogy is működnek a dolgok. Ez az újratölthető elemekkel sincs másként. Engedjétek meg, hogy röviden bemutassam, hogy mit érdemes tudni. Bár egy egyszerű felhasználónak nem kell ezeket tudni, és főleg nem érteni. Viszont, aki hasonló cipőben jár mint én jártam, annak érdemes lesz ezt elolvasni.

Akkumulátor típusok kémia összetétel szerint

Első kategória a Ólom-savas akkumulátorok. Ezek általában gépjárművekben találhatóak meg. Ezekkel nem kívánok foglalkozni.

Második kategória A lítium-alapú akkumulátorok a legdinamikusabban fejlődő típust képviselik. Kis tömeg mellett szolgáltatnak relatíve sok energiát, emellett élettartamuk is hosszú. A lítium-ionos akkumulátorok nem igényelnek formázást, de nem tűrik jól a túlmerülést és a túltöltést, így a töltőelektronikából biztonsági okokból kihagyják a csepptöltő funkciót. Ezért nem is szabad csak saját töltővel tölteni, akkor sem, ha a használni kívánt töltő látszólag alkalmas lenne erre, azaz például megfelelő feszültséget és áramerősséget ad le és a csatlakozója is illeszkedik a tölteni kívánt eszközhöz. Többnyire ezek azok az akkumulátorok, amik mobiltelefonokban, notebookokban, és egyéb olyan mobil eszközökben találhatóak meg, ahol az akkumulátort, nem külön eszközben kell töltenünk. Hanem maga az eszköz tölti a saját akkumulátorát.

A harmadik kategória, ami itt most nekünk fontos lesz. A nikkel bázisú akkumulátorok, azaz a NiCd (nikkel-kadmium) és a NiMH (nikkel-metál hibrid) jellemzően hordozható elektronikus eszközökbe szánják. Használatbavételkor igénylik a ”formázást”, azaz első alkalommal 24 órán keresztül kell töltsük. azokat. Ezekre az akkumulátorokra jellemző az is, hogy a teljes kapacitásukat csak néhány töltési ciklus után érik el. Káros túltöltést okoz, ha a teljesen feltöltött akkut ismételt utótöltésnek tesszük ki, azaz kis időtartamra szét és összekapcsoljuk a hálózattal.

Feszültség és kapacitás

Én a továbbiakban az otthon is ismert AA (ceruza ) és az AAA (kis ceruza ) elemmel kívánok csak foglalkozni.

battery1

A normál és kicsi ceruza elem is 1.2V-os (1.25V) feszülstéget szolgáltat az eszköz számára. Ebben megegyeznek. Természetesen a méretük miatt a nagyobb több töltést képes raktározni a kisebb pedig kevesebbet.

Átlagosan az AA elemek 800-2700mAh (mili-Amper óra) az AAA pedig 300-1250mAh (mili-Amper óra) kapacitással bírhatnak. Persze amikor egy konkrét újratölthető elemet vásárolunk, akkor ez a szám nem egy skálaközt lesz meghatározva, hanem egy konkrét kapacitás lesz megadva. Tudunk kisebb kapacitásút, és nagyobbat is venni.

Azt pedig, hogy AA vagy AAA elemre van szükségünk, azt pedig maga a fogyasztó eszközünk fogja megmondani, amibe tenni kivánjuk.

Töltő áram, kisütési áram, élettartam

A kisütési áram a fogyasztó és az elem közötti csatorna, amin keresztül az elemben tárolt töltéseket el kívánjuk vonni az elemtől. Minél nagyobb a csatorna, egységnyi idő alatt annál több töltés tud átáramolni, így annál hamarabb tudjuk lemeríteni az akkumuklátorunkat.

Tegyük fel egy 2000mAh-s (mili-Amper óra) elemet 200mA (mili-Amper) fogyasztásra, kisütési áramra helyezünk, akkor az 10 óra alatt fog teljesen lemerülni. Viszont ha 200mA helyett 500mA kisütési árammal tesszük mindezt, akkor már 2000mAh / 500mA = 4 óra alatt le fogjuk meríteni az elemünket.

A töltő áram ennek pont az ellentéte. Az annak az áramnak a nagysága, hogy egységnyi idő alatt mennyi töltést viszünk fel az akkumulátorra. Ha az előző példánál maradok, akkor egy 2000mAh-s (mili-Amper óra) elemet 200mA töltő árammal 10 óra alatt töltök fel. Míg nagyobb 500mA töltő árammal 4 óra alatt.

Persze ennél azért bonyolúltabb és részletesebb ennek a fizikája, én próbáltam annyira lebutítani amennyire lehet. Persze adja magát a dolog, hogy miért nem töltjük minél nagyobb árammal az újratölthető elemeket? Hisz minél nagyobb árammal töltjük, annál gyorsabban fel lesz töltve. Fontos leszögezni, hogy az akkumulátorok belsejében olyan kémiai folyamatok történnek, amit nem lehet feltétlenül meggyorsítani.

Általános szabály, hogy az elemeket a kapacitásuk egy tizedével érdemes tölteni. Tehát egy 2000mAh (mili-Amper óra) kapacitású elemet 200mA töltő árammal. Így olyan 10 óra alatt fog feltölteni. A „gyorstöltők” egyszerűen nagyobb töltő árammal dolgoznak. Azt, hogy maga az elem mennyire viseli el, az persze más tészta. Van amik fel vannak erre készítve, vannak amik nem. Érdemes erről meggyőződni.

A másik fontos dolog az élettartam. Egy átlagos nikkel bázisú elem esetében 1000 töltés-kisütés ciklust garantálnak. Sajnos az elemeket érdemes karbantartani, ami azt jelenti, hogy érdemes kisütni őket, és utána teljesen feltölteni. Nem megfelelően alkalmazott töltés mellett sose érik el az elemek a kapacitásukat, és rögvest el is veszítik azokat. Egy átlagos minőségű elem, még egy jónak mondható, átlagos felhasználás mellett is képes pár száz ciklus után radikálisan elveszteni eredeti kapacitását. Ilyenkor van, hogy radikális 20-30%-ára is visszaeshet a kapacitásuk. Na ilyenkor jön a kuka. Pontosabban, a megfelelő veszélyes hulladék gyűjtő!

Voltcraft IPC-L1

voltcraft1

Nagyon sok helyen olvastam erről az eszközről. Sokak szerint az egyik legjobb töltő. De miért is?

– Négy darab AA vagy AAA elemet tud egyidejűleg tölteni.
– Mind a négy elemet KÜLÖN tudja vezérelni.
– Mind a négy elemre KÜLÖN töltési módot tudunk kiválasztani.
– Mind a négy elemre KÜLÖN tudunk töltési vagy kisütési áramot beállítani.
– Töltés után fenntartó árammal szinten tartja az elemet

Tehát töltés során teljesen függetlenül és egyedileg lesz az elem kezelve. Ez nagyon fontos! Az is, hogy tetszés szerint állíthatjuk a módját a töltésünknek, és persze az töltési/kisütési áramoknak.

Ha nem akarunk hozzá érteni sincs semmi gond. Alap esetben ha beteszünk egy elemet, és semmit nem csinálunk, akkor töltési mód fog kiválasztódni és a 200mA töltő áram. Ezek után a töltés egész addig fog tartani, amíg a kis kijelző ki nem írja, hogy FULL. Akkor eltávolíthatjuk, és használhatjuk az újratölthető elemünket.

Nézzük viszont milyen módokat tudunk kiválasztani.

voltcraft2

Charge

Az akku töltése: A tápegységnek hálózathoz való csatlakozása és az akku betétele után az akku feszültsége (pl. „1,39V”) 4 másodpercre kijelződik. Ezután további 4 másodpercig „200 mA Charge” látható. Ha nem állít be más töltőáramot, a töltés 200 mA-rel kezdődik. Az akku betétele utáni 8 másodperc alatt a „MODE”
gombbal választhat az üzemmódok között: „Charge” (töltés), „Discharge” (kisütés) „Refresh” (frissítés) és „Test” (ellenőrzés). Az utolsó gomb nyomása után 8 másodpercig a „CURRENT” gombbal kiválaszthatja a töltő-kisütő áramot.

voltcraft3

Discharge

A kisütési funkciónál („Discharge”) először kisütés, majd feltöltés történik, amivel elkerülhető az ún. „memóriaeffektus”.

(Akkor következik be, ha rendszertelenül, több alkalommal a teljes lemerítés helyett rátöltünk az akkumulátorra. Ez a jelenség az akku kapacitását csökkenti, mivel a cellák kihasználtsága nem lesz 100%-os. Ez a probléma a nikkel-kadmium (NiCd) akkumulátorok sajátossága, de a technológia fejlődése következtében már a Nikkel metál-hidrid (NiMH) akkumulátorok esetében ez nem fordul elő. Mégis bizonyos esetekben lehet olyan érzésünk, mintha a memória effektus áldozatává váltunk volna. Ez abból ered, hogy akkumulátor szabálytalanul lett töltve és ez teljesítménycsökkenést okoz. A probléma könnyen orvosolható egy teljes feltöltés és egy teljes lemerítési művelettel. A folyamat elvégzése után visszaáll a normális kapacitás az akkumulátorunkban.)

A „MODE” gombbal az akkuk betétele után 8 másodpercen belül a „Discharge” (kisütés) program, majd a „CURRENT” gombbal a kisütési áram választandó.

voltcraft4

Refresh

Régi vagy sokáig nem használt akkuk frissítést („Refresh”) igényelnek. Ez az eljárás visszaadja az akkunak az optimális kapacitást. A „MODE” gomb nyomása után 8 másodpercen belül a „REFRESH” módot kell választani. A frissítés az akku kisütésével kezdődik, majd töltés következik. Ezt a ciklust a készülék addig ismétli, amíg már nem várható a kapacitás további növelése.

Test

A készülék az akkut kapacitásának meghatározására először teletölti, majd kisüti. Végül az akkuk újbóli teletöltése, és a kapacitás (mAh-ban vagy Ah-ban) kijelzése következik, amint az újabb töltés lezárult. A „MODE” gomb nyomása után 8 másodpercen belül a „TEST” mód választandó.

Fenntartó töltés

Az akku feltöltése után (függetlenül a választott funkciótól) az elért kapacitást egy csekély áram automatikusan fenntartja. A fenntartó töltés akkor indul automatikusan, ha az akkuk a készülékben maradnak. A kijelzőn közben „Full” (tele) jelzés látható.

Eneloop elemek

Ahogy említettem újratölthető elemekből is sok márkát próbáltam már. Többnyire valószínűleg a fent említett rossz töltések miatt lehetett, hogy gyatra teljesítményt sikerült kisajtolnom belőlük. Ámbár rengeteg helyen olvastam az Eneloop elemekről. Amik sokkal időtállóbbak, és jobban állják a buta felhasználókat is.

eneloop0

Az ígéretek szerint 1 év alatt csupán 90%-ban fog csökkenni a kapacitása, illetve 5, azaz ÖT év után is még használható, 75%-os kapacitással fognak bírni. Az tuti, hogy 5 év után a normál újratölthető elemeket lehet környezet tudatosan megsemmisíteni.

Nézzük milyen kínálat érhető el náluk:

eneloop1

Összegzés

Az biztos, hogy aki újratölthető AA vagy AAA elemekre adja a fejét, annak érdemes észnél lennie. Az intelligens Voltcraft IPCL-1L töltőnek hála, tudatosan tölthetjük az akkumulátorainkat. Frissíthetjük a régieket, ugyanis sok régi, újratölthető elemet is helyrehozhat a frissítő üzemmódja. A másik fontos dolog, hogy elem vásárláskor törekedjünk a minőségre. Az első töltést végezzük legalább 24 órán keresztül, illetve rendszeresen ne felejtkezzünk el karbantartást végezni az elemeken, és egy teljes kisütési, feltöltési procedúrát végrehajtani rajtuk.

Sajnos nagyon mély és régi következtetéseket nem tudok levonni két hónap használat után, de a Voltcraft IPC-L1 töltőnek és az Eneloop elemeknek hála az elmúlt két hónapban (emlékszünk, hogy előtte két-három hetente cseréltem?), nem kellett semmiben sem elemet cserélnem. Így én bátran ajánlom ezeket a termékeket bárkinek.

Voltcraft IPC-L1 töltő és Eneloop akkumulátor” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Én is ezt a kombót használom kb 2-3 éve és remekül bevált. Először csak a fényképezőgép vakujában, majd szinte mindenütt. Egyébként az eneloop elemeknek a legjobb tulajdonsága, hogy alacsony az önkisütése, ami azt jelenti, hogy a polcon tartva sokkal lassabban merül le magától. Ezért van az, hogy alacsony fogyasztású eszközökben, illetve olyan eszközökben amit időszakonként használunk, tovább bírja az elem.
    Én pont ezért váltottam erre, mivel így nem kell törődni, hogy milyen állapotban van az elem, csak felkapom a gépemet és mehetek fotózni!

    „Az ígéretek szerint 1 év alatt csupán 90%-ban fog csökkenni…” rész és a hozzátartozó kép hibás. A kép arról szól, hogy az elem teljesen feltöltve meddig őrzi meg a töltését(önkisütés).
    Ettől eltekintve jó írás!

  2. A táblázatodban 1800 mA a maximális töltőáram, de az én készülékemé csak 700mA . Tényleg tudja az 1800 mA-t?

  3. Szia,

    Igen ez hiányosság a cikkben. Kikerestem az erdeti útmutatóból ide vágó részt:

    A készülék alapbeállítása: 200 mA töltőáram.
    Ha csak egy vagy két akkut kell tölteni, és ehhez az 1. és 4. rekeszt használja, a töltőáram a „CURRENT” gombbal max. 1500 vagy 1800 mA-ra állítható be.
    Ha három vagy négy akkut tölt egyidejűleg, a töltőáram 200, 500, 700 vagy 1000 mA-ra állítható be.
    (Ld. az eredeti útmutató ábráit.)
    • Két akku töltésénél az 1. és 4. rekeszben a max. töltőáram
    1800 mA.
    • Két akku töltésénél a 2. és 3. rekeszben a max. töltőáram
    1000 mA.
    • Két akku töltésénél az 1. és 2. rekeszben a max. töltőáram
    1000 mA.
    • Négy akku töltésénél a max. töltőáram 1000 mA.

    Tehát a trükk, hogy az első rekesz, és csak két akku töltésénél.

    Próbáld így.

    MiszterX

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük