Vezetéknélküli internet fedné le egész San Franciscót

A Google tervei szerint a kaliforniai nagyváros egész területét egyetlen, bárki számára szabadon hozzáférhető vezeték nélküli hálózattal fednék le. Az internetszolgáltatók azonban nem repesnek az ötletért.

A terv kapcsán több szakember is bizonyítottnak látja azokat a korábbi pletykákat, amelyek szerint valóban elkészülhet egy, az egész Egyesült Államokat lefedő vezeték nélküli internethálózat. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Google csupán egyike azoknak a cégeknek, amelyek a San Francisco WiFi-hálózattal való ellátására adtak be ajánlatot. A pályázatra eddig tizenkét cég nyújtotta be az anyagát, azonban közel sem biztos, hogy a bírálóbizottság végül a világ jelenlegi legnépszerűbb internetes keresőjét üzemeltető és fejlesztő cég tervét fogja elfogadni.

A San Francisco behálózására vonatkozó terv nem része annak az ötletnek, amely az egész Egyesült Államokat WiFi-hálózattal való ellátására irányul. Egy ilyen terv azonban gyakorlatilag nem létezik vagy ha mégis, akkor nagyon utópisztikus” – nyilatkozta Chris Sacca, a Google menedzsere a New York Times-nak. A WiFi-hálózat bekötését San Franciscóban a helyi polgármester, Gavin Newsom kezdeményezte. Az ötlet lényege, hogy egy olyan vezeték nélküli hálózatot hoznának létre, amelyet vagy nagyon olcsón vagy ingyen használhatna bárki akár a közterületeken, akár otthonról. A nagyvárosban jelenleg körülbelül 800 ezer embernek van valamilyen internethozzáférése.

A megvalósítás ugyanakkor számos nehézségbe ütközhet. Ezek közül a legnagyobb gondot az jelentheti, hogy a 600 négyzetkilométer.összterületű városban rendkívül sok a magas épület és a domb, a Google ezért négyzetkilométerenként 30 antenna felállítását tervezi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük