Üzenet küldés Windows hálózaton

Miket nem lehet tanulni az iskolában. Na persze nem a tanártól, hanem egy srác kezdett szórakozni velünk. Elkezdett küldeni a gépünkre felugró ablakokba üzenetet. Mivel minden alkalommal újratelepített Windows Server 2003-rol volt szó, biztos voltam benne, hogy nem progi, talán vírus? Az érdeklődésemre elmondta a srác, hogy nem. Ez a Windowsokban egy beépített hálózati szolgáltatás.

A Windows 2000-től létezik egy üzenetkezelő szolgáltatás (Messenger), amely alapértelmezésben jelen van a rendszerben. A hálózati szolgáltatások feltelepítése során kerül fel és automatikusan elindul. Jelenlétét a következőképpen ellenőrizhetjük.
Parancssorban írjuk be:

NET SEND SAJÁTGÉP PRÓBAÜZENET

Ahol a SAJÁTGÉP a gépünk NETBIOS vagy gépneve. A parancs hatására meg kell jelennie egy ablaknak „Üzenetkezelő szolgáltatás” fejléccel. Az ablak tartalmazza az üzenetküldő és a címzett nevét (jelen esetben ez ugyanaz), a küldés időpontját és az üzenetet. Amennyiben ez nem így történik, hanem kapunk egy ehhez hasonló hibaüzenetet:

„Hiba történt egy üzenetnek a következőhöz való küldésekor: SAJÁTGÉP”
„Az üzenőnév nem található a hálózaton.”

Ennek – ha van működő hálózati kapcsolatunk – az lehet az oka, hogy nem fut az üzenetkezelő szolgáltatás. Próbáljuk meg elindítani:

NET START MESSENGER

Ha valamiért szükséges leállítanunk, akkor azt így tehetjük meg:

NET STOP MESSENGER

Most próbáljunk meg egy üzenetet küldeni egy másik gépnek:

NET SEND MÁSIKGÉP PRÓBAÜZENET

Amennyiben hibajelzést kapunk, a címzett gép üzenetkezelő szolgáltatásának meglétét és futását kell ellenőriznünk. A szolgáltatásnak a címzett és a feladó helyeken is kell futnia. Az elküldött üzenetek sikertelen postázása hibaüzenettel jár, de ha olyan jellegű üzenetet küldünk, amely a hálózat összes gépét érinti, akkor csak az éppen bekapcsolt és fogadóképes gépek fogják azt megkapni. Tárolási vagy küldés ismétlési funkciók nincsenek. Egy üzenet hossza maximum 128 karakter lehet.

A NET SEND parancs kapcsolóiról a NET SEND /? kiadásával kapunk némi hiányos információt.

Ezért nézzünk meg néhány gyakorlati példát:

NET SEND /DOMAIN:DOMAINNÉV ÜZENET

Az ÜZENET a DOMAINNÉV tartomány minden bekapcsolt gépére eljut. A küldőnek nem kell az adott tartományban szerepelnie.

Ezzel egyenértékű a következő szintaxis:

NET SEND /D:DOMAINNÉV ÜZENET

NET SEND FELHASZNÁLÓNÉV /DOMAIN:DOMAINNÉV ÜZENET

A DOMAINNÉV tartomány FELHASZNÁLÓNÉV nevű felhasználója kapja meg az üzenetet.

NET SEND * ÜZENET

Üzenetküldés mindenkinek a saját tartományon vagy munkacsoporton belül.

NET SEND /USERS ÜZENET

Egy számítógép – ez lehet szerver vagy munkaállomás – kiszolgáló szolgáltatásához kapcsolódó összes felhasználóhoz eljut az üzenet. Rendszergazdák ezzel értesíthetik a szerverhez kapcsolódó felhasználókat az esetleges leállásról.

Ezzel egyenértékű a következő szintaxis:

NET SEND /U ÜZENET

NET SEND FELHASZNÁLÓNÉV ÜZENET

Az adott nevű felhasználó kapja meg az üzenetet.

A példákból látszik, hogy nincs különbség egy felhasználónak vagy egy számítógépnek küldött üzenetek szintaxisa között. Hogy éppen kiről vagy miről van szó azt a Windows 2000 dönti el. Ha egy gépnek és egy felhasználónak ugyanaz a neve, akkor a gép kapja meg az üzenetet. Ha egy tartománynak küldünk, akkor a (üzenetszórás) broadcast jelleggel működik, mindenki megkapja, de az ilyen küldési mód nagyon terheli a hálózatot.

A frankó leírás a Softwareonline.hu oldalról származik.

Üzenet küldés Windows hálózaton” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Csak vigyázva ezzel a szolgáltatással! :)
    Mint nagy multú Windowsos elárulom, hogy 2000-es korszakban még be volt alapból kapcsolva ez a service. Naná hogy 3 hónapig kaptam a spam felugró ablakokat az internetről míg rájöttem ez a progi a felelős érte. Azóta snitt, le van tiltva. XP letiltva szállítja. Bár nem hiszem h káros lenne mégis idegölően elrontották ennek a király proginak az életét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük