Új vétel: Időjárás állomás Oregon Scientific RMR500

“Már megint milyen hülyeséget vettél?” szokták ismerőseim kérdezni, amint izgatottan belekezdek, hogy vásároltam valami új dolgot. Ez megint valami olyasmi lesz. Az emberek 99,999% sose gondol bele, hogy milyen jó lenne otthonra egy időjárás állomás, és teljesen igazuk is van. Én viszont két szinten éldegélek, ráadásul tetőtéri hálószobával. Az esetek nagyon nagy százalékában, pedig a hőmérséklet és páratartalom érezhetően különbözött. Valamit pedig, hogy tudnánk szabályozni, ha nem mérjük.

Így jött az ötlet, hogy nekem jó lenne állandó információ a kinti, lenti, fenti hőmérsékletről. Persze keresgélésem első találatai a több százezres, komoly ipari meteorológiai állomásokat hoztak ki. Ezek villannak be alapból mindenkinek ha meghallja ezt a kifejezést. Persze mint annyi minden más területen is megjelentek az otthoni eszközök, tömeggyártásban.

Én ezt tudtam, és szorgosan keresgéltem tovább a megfelelő után. A következő elvárásaim voltak:

  – Szép, formatervezett, kompakt kijelző
  – A kijelző mint egyik belső szenzor is funkcionáljon
  – Legyen vagy opcionálisan vásárolható legyen hozzá még belső mérő pont
  – Legyen kültéri mérőpont
  – Normális ár

Rengeteg giccsesebbnél giccsesebb termék létezik amúgy ebben a kategóriában. Színes kijelzős, olyan ami falra vetíti a mért értékeket, animált elemeket mutat a kijelzőn, és folytathatnám a sort. Végül mondanom sem kell, hogy sikerült ráakadnom a számomra megfelelőnek ítélt eszközre.

Oregon Scientific RMR500


A szolíd, mégis hangulatos és informatív kijelző szerintem magáért beszél. Öt részre van felosztva. Felül a háztetőben kapunk információt az időjárásról, és a kinti mért adatokról. A lenti négy szobácskában jelenhet meg az dátummal, illetve mérőpontok adatai.

Alapból a csomagban egy kültéri mérő pontot (THGN132N), illetve egy beltéri mérőpontot (THGR122N) találunk. Természetesen a kijelző maga is egy mérési pontként üzemel, és opcionálisan még két másik beltéri mérőponttal bővíthető a továbbiakban. Mint a kijelző mint a mérőpontok elemmel (vagy újratölthető akkumulátorral) működnek.

A mérőpontok az adott hőmérsékletet és páratartalmat küldik a kijelzőnek vezetéknélüli átvitellel. Ezen felül a mérőpontok figyelmeztetnek, ha bennük az elem kezd lemerülni. Ilyenkor a kijelzőn a megfelelő részben egy fekete villogó jelet láthatunk. Ilyenkor érdemes kicserélni az elemet.

Utolsó különlegességként, még annyit, hogy a dátumot és időt automatikusan rádiós jelekről szinkronizálja be, így ezzel se kell bajlódni. Akinek szüksége lehet ilyesmire annak ez az eszköz szerintem jó vétel lehet.

A hivatalos oldal megtalálható itt.

Categories: Informatika, Saját

2 Comments

 1. Hol lehet ezt Magyarországon megvásárolni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © 2021 Xorp Blog Podcast

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: