Új Intel Core 2 Duos iMac és 24″-os iMac

Na kérem szépen eljött az új processzorok ideje. Bár mindenki a szeptember 12.-ei rendezvényen várta volna ezt a fajta bejelentést, ma váratlanul felkerült. Az új processzorok a hírek szerint 1,5-szer gyorsabbak a korábbi core (1)-es társaiknál. A 20″, és 24″-os gépek esetén 3 Gb memória is belesuvasztható. Ez kicsit közelebb hozza ezt a gépet is a profi kategóriához. Új NVIDIA GeForce 7300 GT videó kártya is ketyeg az új iMac modellekben, melyek már GDDR3 SDRAM technológiát alkalmaznak. A pletykák szerint az Apple egy 23″-os iMac modellel egy új, eddig nem létező (nagyobb kijelzőjű) típusát kívánta bejelenteni. Ebből végül is egy 24″-os lett. :)

Ezzel a bejelentéssel tehát útjának indult az Intel által diktált rohamos processzorújítást követendő Core 2-es processzorokra áttérés. Furcsa, hogy bár a Mac Pro (Core 1-es procival) még csak most jelent meg, és az Xserve még nincs is hivatalos forgalomban, már “elavultnak” mondható processzor tekintetében. Ez valamelyest előre vetíti, hogy ha az Apple a topon akar maradni számítógépei konfigurációja és teljesítménye terén is, akkor nagyon gyorsan fognak sorra lecserélődni az éppen aktuális intel processzoros gépek. Ennek sokan biztos nem örülnek.

core 2

A másik dolog a 24″-os iMac. Ekkora képernyőméret már hatalmasnak számít (max. 1920×1200 felbontás). Látszik, hogy professzionálisabb felhasználásra szánják és nem csak a képernyő méretéből. A még gyorsabb processzor, a maximum 3 Gb-ig felturbózható memória méret, a Firewire 800-as port, mind mind a professzionális felhasználás jellegzetességei. Elvileg olyan kialakítása is lesz a hátán ami lehetővé teszi hogy falra szerelhető legyen. Bár akkor már igazán hozzá csaphattak volna egy touchscreen supportot is.

imac

Ezen túl az ára az ami nagyon barátságos, persze csak a hasonló kategóriájú gépek között. A 17″-os legkisebb modell mérete 990 USD míg a legnagyobb 24″-os ára pedig 1990 USD.

Akit jobban érdekel mindent megtalálhat a hivatalos oldalon itt.

Categories: Apple, Informatika

5 Comments

 1. Itt sem kötekedni akarok de a címet elírtad:
  Új Intel Core 2 Duos iMac és 24″-os iMac
  Nem így kellene?! :
  Új Intel Core 2 Duos Mac mini és 24″-os iMac

  témához:
  nVidia kártya? jó ötlet ez ?

 2. mivel az amd megvette az atit, az intel meg leszerzodott a nvidiahoz igy mostmar csak nvidias chipek lesznek inteles procikhoz chipsetekhez, kette szakad a piac, es nem vegyul mint eddig…

 3. Tulajdonképpen megkaptuk az oktatási iMacet is.. itthon 4-5 ezer forint különbséggel lesz akkor nekünk inteldzsíeméj videocsipes fapados iMacünk.

 4. Hmm… en ezt nem is ertem :) Az oktatasi imacet most az olcsobb arra erted? :) Vagy hogy itthonra is kiterjesztik mostmar az oktatasi macec szalitasat?

 5. Egy kis pontosítás: csak a 24-es iMac-be került nVidia kártya, a többiben maradt az X1600.

  Azt kicsit fájlalom, hogy a max. 3GB memóriát nem még egy slot hozzáadásával oldották meg, hanem lehet az Apple-től venni 2GB-os modult, amit viszont aranyárban mérnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © 2021 Xorp Blog Podcast

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: