Xorp Blog Podcast

Új Gépem: iMac G4

Már régóta szeretnék egy Apple Macintosh gép tulajdonosa lenni. Első találkozásom e gépcsaláddal akkor történhetett amikor általános iskola alsó tagozatára járva egy budapesti osztálykiránduláson betévedtünk az IKEAba. Ott láttam életem első mac-jét. Persze mivel nem ment rajta csak spéci programok, egyből el is könyveltem hogy "szar". Később persze megismerkedtem az alternatívákkal, és már régóta a különlegesebb egyedibb dolgokat szeretem az informatikában. Sok idő eltelt, amíg újra Macintosh-ról hallottam. Nem tudom hogy, de a fix.tv egy adását megnézve, ami a "I+" névre hallgató műsor egy része volt.

E műsorban a laikus műsorvezetőt a gyakorlottabb Mac felhasználók avatják be a rejtelmekbe. Nekem annyira megtetszetek az ott látott dolgok, hogy további adásokat kezdtem el nézni ebből a műsorból, és persze az Apple világáról elkezdtem érdeklődni mindenfele. Hamar rá kellett döbbenni, hogy az Apple ötvözi az én linuxos átlátható stabil Unix világomat a szép egyszerűen használható grafikus rendszert ötvözi. Már a gépek design világa is teljesen magával ragadó, mégis engem a Mac Os X fogott meg teljesen. Aki nem feltétlenül elvakult Linux és console mániás, és mégis Linuxot használ valamelyest vágyik a szép megragadó képi világra, mégis a Windowst és dolgait elutasítva kompromisszumot köt amikor a Linuxot választja operációs rendszereként. Még anno devilkés notebookozgatós világban foghattam a kezembe iBook G3masokat. Lehetőségem viszont a tanulmányozásukra nem nagyon volt. Ami nekem a mindennapos munkámból nagyon hiányzik a Linuxon, az a Macromedia termékek, Photoshop és Office termékek. Mily meglepő ezek mind mennek Mac-en.

Na eljött az idő. Mivel most az inteles platformváltás itt van, és kicsit bizonytalan még minden, úgy döntöttem a notebookvásárlással még várok, és valami középkategóriás jó ár-teljesítmény-ben szereplő gépet beszerzek. Végül megláttam egy iMac G4 (bólogatós) gépet amit 135ezer Forintért kínált az illető. 15"os LCD, 700Mhz-s proci, 256MB Ram, 40es winyó, CD-író DVD olvasós combodrive. 3 usb, 2 firewire auidio in, out. Ehhez még jött a Apple pro billentyűzet (magyar), Apple egér, és a két kis gömböc hangfal, amit először meghallottam nem is gondoltam volna hogy ennyire jól szólhat ez a kis semmi csöpp pár. Úgy gondoltam ez jó lesz ismerkedésnek, és leutaztam Budapestre a bizniszre. A srác akitől vettem, nagyon készséges volt és segítőkész (plusz nagyon jó kis audi-ja van :] ). Vonattal utazni haza egy iMaccel ami a saját dobozában van. Uhhhristen. Majd megőrültem. :) Budapest-Szolnok vonalon még meg is tetszett egy családnak és az ember meg akarta bizniszezni velem a gépet, de hallani se akartam róla. :) Minden erőmet, és kitartásomat igénybe vette, de hazaértem vele, és megfogadtam soha többet nem utazom asztali géppel vonaton! :) Összerakás egyszerű volt. :) Előre telepített szűz OS volt rajta. Hát elkezdtem a használatot.

Most pár szót arról miket tapasztaltam. Kezdeném a billentyűzetet, mivel a maces bill. kicsit más. Sok gomb nem ott, vagy más funkcióval van ellátva. Sok funkciógomb van rajta, de szerintem könnyen hozzá lehet szokni és ez nagyon megkönnyítheti a használatát a gépnek. A másik dolog az "egygombos egér". Editet egyből beugrattam, hogy kattintson már vele egy "jobbkattot" szegény itt kínlódott vele. Persze tudom hogy ctrl + katt-al lehet a jobb egeret emulálni. Meg kell hogy mondjam, ettől az egygombos dologtól eléggé tartottam, és meglepetésemre semmi gondot nem okoz nagyon könnyen megszoktam. De szerintem a belemagyarázott "sokkal jobb az egygombos egér" nem igaz ;) Ha lesz oka annak, hogy nem ezt fogom használni, az csak a scroll lehet. Az sajna nagyon hiányzik… A gép maga nagyon gyönyörű. A monitora pedig maga a csoda. A hajlékonysága  és állathatósága (bólogatás) kegyetlen jó. A képminőség pedig isteni. Minden eddiginél szebb mint amit láttam. Bár többnyire alsóskategóriás monitorokhoz tudok csak viszonyítani. Minden esetre tényleg minden elismerésem. Főleg, hogy ez ez 2002-es gép. Ezek után nagyon szívesen megnéznék egy Apple cinema display-t. :)

Akkor ezek után rátérek az operációs rendszerre. Hiába amennyire lehetett felkészültem rá, mégis furcsa volt. A start,kde,gnome (sorolhatnám) rendszerekhez vagyok szokva. Alsó tálca, startmenü, és onnan elérek minden. Ez azért eléggé az informatikusokba van nevelve. Mégis sokkal kézenfekvőbb a dock szerintem Az ikonok ott megjelennek, és a program működésétől függően akár informálnak is. A finder (fájlkezelőnek titulálhatnám) a nyitja az egész rendszernek. Alapvetően vannak a felhasználónknak elkülönített könyvtárai. Külön a dokumentumoknak, zenéknek, filmeknek… Sose voltam ilyen szépen szétválogatós rendszerezős azóta megpróbálok, de ez azért nem 1 olyan nagy szám. Rá kellett jönnöm gyorsan, hogy annyi mindent olvastam a Mac-ről, de bakker fogalmam sincs, hogy kell fel"installálni" egy programot. Na gondoltam üsse kő. Letöltöttem azt hiszem az adiumot. Ami egy dmg image file volt. Az szépen egyből felmountolódott, és volt benne "egy file". Kicsit megijedtem. Hogy na ezzel mit kell csinálni. Egy bináris az egész? Unix világból megszoktam, hogy azért egy struktúra szerűség volt egy program. Valahol olvastam, hogy át kell húzni az Applications mappába. Így is tettem. És rá kellett döbbennem milyen okosak a Maces fejlesztők. Az az egy ikonocska nem egy bináris volt, csak a programot szimbolizáló ikon. Viszont az szépen egy strukturált programot jelentett. Amit persze a rendszer elfed az egyszerű haladóktól. :) Áthúzod, rákattintasz, megy. Ennyit kell tudnod róla. Meg kell hogy mondjam teljesen igazuk van. Erre még hogy nem jött rá más oprendszer gyártó…  Ami még azért mindenképp hasznos dolog, hogy a fenti menüsor mindig az aktív ablak menüpontjait mutatja. Ez sok helyet spórol meg, és azért valamelyest kézenfekvő dolog. Bár meg kell mondanom, hogy az ablakok között néha eltévedek. :) Ugyanis az X gombra kattintva az ablak eltűnődik. A program viszont nem záródik be, hanem fut, és aktívként az ő menüsora aktív. :) Persze a megoldás, hogy a alma+q-val kell kilépni. Ami még fantasztikus az az expose. Az ablakok közötti lépkedés új dimenziója. Egyszerűen egy F9-el az összes ablakot elrendezi jól látható módon, és abba lépek bele ami nekem kell. :) Persze ezzel a módszerrel fileket, vagy adatokat is lehet dobálni egyszerűen. És ha már dobálásról beszélek isteni, hogy itt tényleg mindent be lehet dobni egy ablakba. Vagy épp két ablak között adat átvinni, csak azzal hogy áthúzom. Utolsó sorban pedig a dasboardról szólnék. F12-es gombra bejön egy "műszerfal" amire nagyon sok hasznos dolgot tudunk kitenni. Erről majd szerintem egy másik bejegyzésben fogok szólni részletesebben nekem mikkel van tele.

Ami gond volt, hogy telesítgetés közbe egy program megmakacsolta magát, és nem akart működni. Mint megtudtam illő valamelyest rendszerességgel a disk utilityben a jogosultság javítást lefuttatni. Ez nekem megoldott mindent. Sajnos a gép főleg sok alkalmazás hatására eléggé memória zabáló tud lenni. És hamar feléli a 256Mb Ram adta lehetőségeket. SO-DIMM foglalatba való 512es Ramot meg szinte lehetetlen szerezni. Úgyhogy ez nagy érvágás lehet most nekem.

Nagyon magával ragadott viszont a gép, és a vele járó életérzés és szemléletváltozás is. Bármennyire is a gép ellen beszélnek a barátaim hogy "Ennyi pénzért…" Nem érzem úgy hogy ennyi pénzért rossz gépet vettem volna. Na de még a gépről szerintem sok bejegyzés fog megszületni. :)

Íme egy kép róla:

Miszterx' iMac G4

Categories: Általános

Josee és Ildike névnapi bulija a Pompejiben » « Körözésességes

2 Comments

  1. teszel meg fel kepeket (4-5) minden oldalrol. tok jo amugy, hasznald egeszseggel! :P

  2. Parancsolj csinaltam 1 bejegyzest is rolla, de katt ide a galeriahoz.

Leave a Reply

Copyright © 2021 Xorp Blog Podcast

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: