Új BitTorrent filozófia másfélszeres sebesség növekedést hoz

Három kutató rájött, hogyan lehetne a BitTorrentnél is gyorsabban fájlokat csereberélni az interneten. Állításuk szerint az adatforgalom elméletileg 500 százalékkal is felgyorsítható, a gyakorlati tesztek eredménye azonban ennél jóval szerényebb volt. Az mp3-ak letöltése 71 százalékkal, a mozitrélerek letöltése 30 százalékkal lett gyorsabb.

A Similarity-Enhanced Transfer (röviden SET) nagyjából úgy működik, mint a népszerű BitTorrent, ami annyit jelent, hogy egy bizonyos fájl nem egyetlen forrásból töltődik le, hanem részekre bontva, egyszerre több felhasználótól.

SET 10MB

A SET-technológia annyiban más, hogy a felhasználó nemcsak ugyanolyan, hanem hasonló adatcsomagokat is letölt mások gépéről. Ennek például akkor van előnye, ha valaki egy magyar nyelven szinkronizált hollywoodi filmet akar levadászni a netről. Ilyenkor a BitTorrentezők valószínűleg csak magyar felhasználók gépein találják meg a szükséges adatcsomagokat. Ezzel szemben a SET rendszerével a dvd videó a világ bármely tájáról begyűjthető, a fájlcserélő csak a magyar hangfájlokat szerzi be Magyarországról. Mivel így több forrásból érkezik a film, gyorsabb a letöltés.

A SET egy spamszűrésnél használt technológiát is hasznosít: digitális ujjlenyomat alapján azonosítja a fájlokat. A SET így akkor is megtalálja ugyanazt a zenét, ha más fájlnéven van lementve.

Ez az új filozófia nagyon is hasznosnak bizonyulhat szerény véleményem szerint, viszont új problémákat is vethet fel. Manapság a filecserélés egyes tartalmak esetében azért egy bizonyos régióra szoríthatóak le, ezért többnyire (relatíve) kisebb távolságokon belül megoldott az adatcsere. Az új technológia pedig nagyon is ki fogja használni a külföldi kapcsolatokat, és ezzel új terhelést vetheti ki a nemzetközi internet kapcsolatokra. Akit részletesebben érdekel maga a technológia, az itt olvashat többet róla.

Új BitTorrent filozófia másfélszeres sebesség növekedést hoz” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Jo kerdes. En bizom benne a bittorrent lenyulja az otletet vagy „bevasarolja” a technikat. :) Maga meg a technologia tervezet van meg es par teszt alkalmazas… Sajna semmi konkretat nemtudok en se. De majd alakul… :)

    Remelem hogy lehet majd meg rola hallani…

  2. hi
    jo hogy ilyen erdekessegeket is feldobsz, ha a bt mar lett volna a napsteres idokben, akkor sztem a zenekiadok mar csak a tortenelemkonyvekben meg esetleg a wikipediaban lennenek megtalalhatoak :)
    jo dolognak tunik, de a megvalositasara kivancsi vagyok, merthat ehhez valami kozponti tracker kellene(ami nagyon nem hangzik hihetonek), vagy talan valami olyan hashelesi megoldas ami biztositani tudja hogy az adott hangfile az adott dvdhez tartozik
    a dolog ironikussaga, hogy nalam az itthoni trackerekrol szarmazo torrentek nagysagrendekkel gyorsabban jonnek mint a kulfoldi tobbezer lecher/seeder-es torrentek a public trackerekrol, ez a megoldas pedig nem mukodhet privateknel
    bar neked a roman hangfile fog ugyis gyorsabban lejonni ezzel, hisz a neved mellett is az a zaszlo van :)

  3. Lol :) Ezzel a roman dologgal megorjitetek :D

    Szerintem nem olyan megoldhatatlan, csak a Limewire-re kell gondolni, az tudtommal hasonlokeppen mukodik (viszonylag nagy sikerrel). Tehat en nem feltetlenul hiszem hogy a megvalositassal gondok lehetnenek.

    Az meg 1 dolog hogy kulfoldrol 2k-vak jon mondjuk a cucc itthon meg full savszelesseggel. De gondolj bele hany millio lehetseges kulfoldi lehet. Ha csak szaz (egy nepszeru sorozatnal sejtheted hirtelen hanyan kezdik el tolteni), es mindenkitol csak 0,1k val toltesz, mivel osszeadodnak relative kurvagyors lesz.

    Tehat az otletet en meg mindig csodalom, azt alairom hogy bittorrent privat tracker oldalaknal nem tul megvalosithato. De elvileg mar nagyon regota van tracker mentes bittorrent is. (csak nem terjedt el…)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük