Transport Tycoon Tippek

Találtam néhány tippet, ami hatékonyabbá teheti a játékunkat.

Néhány tipp, hogyan tedd tőnkre az ellenfelet:
gépjárművek:
Egyszerűen szedd fel az útját! Persze simán nem teheted meg, mert nem engedik meg, de ha egy egyenes útszakaszra egy sínt fektetsz, utána már fel tudod szedni az úttal együtt. És a gép nem javitja ki! Úgy érdemes ezt megtenni, hogy az autók a depók között ragadjanak, így ha már veszteséges is az az útvonal, nem tudja eladni a kocsikat (az üzemeltetést pedig mindig fizetni kell, mert ugye benzint hasznalnak…).
Hajók:
Hát, ez elég költséges, de egyszerű. Körbe kell falazni a hajójat! Körbekeríted dombokkal (elég drága mulatság), és nem tud moccanni. Ez is hoz neki egy kis veszteseget, évente eleg sokat leszedhet tőlle…
Vonatok:
Elárulhatom, hogy nekem ez tetszik a legjobban! Elég körülményes, ugyanis nem lehet egyszerűen ráereszteni egy mozdonyt az ellenfél vasútvonalára. Viszont ha egy vasúti depót teszel a sínre valahova, veszel egy mozdonyt és elindítod (lehet, hogy azonnal nem indul el, ekkor a lámpa jelű gombra kell mutatni, hogy ne vegye figyelembe a jelzőlámpa jelzését (azaz hogy piros, mert egy másik vonat van a sinen). Ekkor csak az ellenfél sínéig megy el, aztán visszafordul. De ez épp elég! Tegyél le egy depót az ellenfél egyik végállomásának a végére (oda, ahol a megállója van, a legvégén általában van hely). Vedd meg a legolcsóbb mozdonyt amit feláldozhatsz, majd várd meg, míg a célpontod berobog az állomasra! Ekkor indítsd el (nyomd le a lámpajelzést is), és BAMNG! Persze ha több peronból is áll az állomás, megvárhatod míg beáll, es utána építesz depót és vonatot (de gyorsnak kell lenned), mert csak tapasztaltabb terroristák tudják előre megmondani, melyik váganyra áll be. A gép nem fog új vonatot venni, hanem egy idő után felszed mindent (de ez veszteség,mert nem kap a sínért annyi pénzt, és elveszti a vonatját is.

Másik megoldás:
Leteszel egy depót az ellenfél depója mellé, arra az oldalara, amerről a vonat majd jön. Veszel egy mozdonyt, elínditod, de mielőtt visszafordulna az ellenfél sinétől, megállitod (hagyod, had lógjon ki az orra). Ekkor az ellenfél vonatja nem fog tudni elhaladni előtted, el se indul az állomásaról, mert a lámpája pirosat fog mutatni (foglalt a vasúti pálya). Ott fog állni az állomáson, fizeti az üzemeltetést, az árut nem szállítja, és mivel a depója mellett állsz, el se tudja adni a vonatot. Évente szép kis vesztesége lesz ebből is. Viszont neked is lesz a te kint várakozó vonatod miatt, de épp ezért igen kis üzemeltetesi költségű vonatot kell használnod!

Repülő:
Huuu, ez nehéz! Még nem jöttem rá. Én ilyenkor általában leteszek néhány saját buszmegállót és állomást a reptér mellé, hogy azok valamelyest vonják el az utasokat a reptértől (szadistább esetben lebontok annyi épületet a reptere körül, amennyit csak tudok, ezzel is csökkentem az utasok számát. Itt is sokat várakozhat a repulő, és veszteséges lehet. Persze a bontás miatt a város mérges lehet rám!)

Figyelem!
Ha a fent említett dolgok miatt a gép vállalata tönkremenne, és felkinálja megvételre, nehogy megvedd! Mert akkor megkapod a szétment úthálózatát, tropa vonatjait, körbefalazott hajóit, és rengeteg pénzbe kerül mindezt helyreállítani, és folyamatosan termelné neked a veszteséget! Érdemes kezdéskor jó sok kölcsönt felvenni, mert később úgyis gyorsan megtérül! A legjobb befektétes a vasút, de mindig csak annyi vagont vegyel amennyi szükséges. Én mindig 5 kocka hosszú állomásokat épitek, veszek 6-7 vagont, és egy idő után megnézem, hogy hogy szállít. Ha sok üres vagonja van, akkor vagy eladok néhányat (a depóban a kukára húzom a vagont) vagy úgy programozom be, hogy TELEPAKOL, azaz addig várakozzon az állomáson amíg meg nem telik teljesen. Ez azért jó, mert sokszor a szallítás arányában termelnek az üzemek. Ha sok áru van felhalmozódva, csökkenti a termelést, de ha latja hogy viszed, növeli. Persze az áruk utáni fizetséget a szállítási gyorsaság alapjan kapod, ezért kapsz többet ha gyors a vonatod. A szállitasi idő kezdete az első vonatra pakolt áruval kezdődik. Azaz amint beér a jarmu az allomasra, elindul az óra. Ha sokáig vársz egy állomason (pl.. megvárja a telepakolást), kevesebbet kapsz! Lehet választani! Szerintem csak akkor érdemes telepakol-ra állítani a vonatokat, ha távol van a két állomás…

TIPPEK:
– A legkifizetődőbb párosítás a szénbanya-erőmű, jól fizet.
Párosítások:
erdő-faüzem (ár)
vasércbánya-acélgyár
farm-gyár (áru)
acél-gyár (áru)
olaj-finomíto (áru)
szén-erőmű
áru-városok (ha nem fogad árut, fel kell fejleszteni buszhálozattal, vagy az önkormányzatnál be kell fektetni a kereskedelmi épületek építésébe)

– Néha megjelenik egy-egy bank a városokban, ahonnan ékszereket lehet szállítani.
– A fizetések a szállitás gyorsasága és a megtett kockak száma alapján történnek. Hegyes helyekre érdemes erős mozdonyokat venni, vagy kesőbb alagutat épiteni.

– Lehet részvényeket vásarolni más vállalatokból. Ez jó befektés lehet, mert a cég ára ha jól működik megy felfele, így a megvett részvények, későbbi eladása plusz profitot hozhat nekünk. A gépek esetében teljesen is megvásárolhatjuk a céget, ekkora minden tulajdona a miénk lesz, emberi játékosoknál csak 75%-át birtokolhatjuk.

– Ja, ha túl sok gépjárműved van egy útvonalon (azaz túl sok jár egy megállóba, “beakadhatnak”, vagyis öomörülés keletkezik a megállóban, és igen nehéz kiszabadítani őket (meg kell mindet állítani, más célpont fele küldeni, majd próbálkozni azzal, hogy néhányat elindítasz. Ha valamelyik kimoccan, akkor már van remény…). Háromnál több ne legyen egy megállóban, sőt, inkább csak kettő. Az útfelbontásos dolog nem működik a TRT deluxe-ban. Itt egy sínt kell keresztbe tenni az úton, venni a végére egy depót, vonatot, elindítani, de meg az út előtt meg kell állítani úgy, hogy a sorompónal ne jelezzen pirosat a lámpa. Ha jön az ellenséges auto, start! (Esetleg meg lehet állítani egy sajat kocsit a sin után, és az ellenfél pont a sínen áll meg…)

– Egy város akkor gurulhat be, ha elcseszed a szép zöld vadonját… Ha egy város mérges rád, és nem enged épiteni, egszerűen rakj le annyi fát a városban és környékére amennyit csak tudsz! Figyeld meg! Hozd be egy ilyen város adatait (városnévre kattintva), aztán a rangokat vagy mit, azt, ahol a helyi szállíto vállalat rangjai vannak. Hagy a képernyőn, és kezdj el fákat telepíteni mint az állat! Szemmel látható lesz az eredmény!

– Érdemes összevont állomasokat üzemeltetni, azaz pl. ha építesz egy áruhordó vonatot, akkor az ugye a városba megy. Ekkor azonban mindíg dugig lesz az állomás emberekkel és postával. Ha embereket akarsz szállitani, akkor a buszmegállót, repteret tedd az állomás mellé (érintkezzen vele)!:
* Ha nem mellé tennéd, 2 helyen gyűlnének az emberek, de csak az egyik helyről szállíthatnád őket. Így viszont elég 1 helyről…
* Megnő az “elszívómező”, mert ugye így sokkal nagyobb területet fog át a két állomás…

– Repülőknél (szerintem) csak a konkordból meg a nagyobb repcsikből jön be sok pénz. Szóval inkább vegyél egy drága konkordot, mint 3-4 kisebb gépet! Lehet, hogy a 3-4 gép összesen mondjuk 500 embert is el tud vinni a konkord meg 100-at, de a konkord gyorsan fordul (2-3x gyorsabb), és a gyorsaság miatt 3-4x annyi pénz jön be! Ezenkívül egyszerűbb lecserélni 3-4 konkordot (konkord, de a játékban valami más a neve), mint 20 kisebb repülőt…

– Tévhit az, hogy a hajók nem érik meg! Azonban olajkutaknál pl.. mindig Telepakolra kell állítani őket!

Categories: Informatika, Játékok

3 Comments

  1. Véletlenül találtam ide, de nekem is volt ilyen megoldásom. Pl. az ellenfél autóit kesztbe menő mozdonnyal tüntettem el. Kérésem is lenne, új nagyobb gépet kaptam és ezen már nem ment a játék és kitöröltem.Ha megírnád, hogy hol és miképpen tölthetném vissza, mert olvastam, hogy van XP-re is változat.Ha lehet akkor szájba rágósan, mert 66 éves és nagyon kezdő internetező vagyok. Üdvözlettel egy igazi játékos ember.

  2. Kedves Laci Bacsi,

    Maga a jatek ugye borzaszto regi, viszont a sok rajongo ujra irta. Ami termeszetesen Windows XP alatt is kitunoen fut.

    A neve Open Transport Tycoon, es en is irtam rola itt.

    A problem csak az hogy ez az ujrairt jatek nem tartalmazza az alap adatokat. Amiket viszont az eredeti jatekbol kell odamasolni. Igy elkerulhetetlen hogy valahogy meglegyen az eredeti jatek. Ebben viszont en mar nem tudok segiteni. :( Vagy hihetetlen nehezsegek aran vhol megkell talalni es megvasarolni, vagy valakivel illegalisan letoltetni.

    Sok sok szerencset hozza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © 2021 Xorp Blog Podcast

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: