TestDisk – elparticionálás ellen

Hát igen. Mai nap úgy voltam bent a cégnél újra telepítem az egyik debianos munkaállomást. Két partíció van. Az első ilyen rendszer, tehát minden file, a másik partíció pedig a /home könyvtár és tartalma. Na betolom a frissen etch telepitot. Elhalt particionalashoz jutva a telepítési folyamat. Én pedig rebootoltam, hogy akkor tudod ki fog szakarodni, majd töltök normálisat. Ehhee… csak a meglévő rendszer Kernel Panic-kal elszállt, hogy nemtudja a /-t felmountolni. Kicsit izgultam.
Mint gyorsan kiderült a particiós tábla halt el. Gyorsan próbáltam menteni a menthetőt. Átettem az én gépembe a winyót. Látszottak a partíciók, de felmountolni nem sikerült őket. Gáz. Egyiket Fatnak látta pl. cfdiskbe megvizsgálva láthattam a 35Gb és 45Gb-os partíciók helyett egy 79Gbos és egy 300Mbos rész volt. :) Fasza…

Na ekkor jött midnen csoda Windowsos progi Wajktól Partition Magic stb… Egyik se ért szartse. Inkább nem is próbáltam mégjobban elrontani a dolgot. Végül is nagyon megörültem amikor egy gpart nevű elvileg elre a célra kifejlesztett progit találtam. Sajna nem segített semmi, mert a hülyeséget találta meg csak… És ekkor jött a mindent megoldó progi. A neve testdisk.

A gpartal ellentétbe nem futott órákig. Egyből megmondta mit lát, és az valszínüleg hülyeség. Egyből kiirta, hogy a head száma nem 16 hanem 255 és úgy próbáljam meg, és egyből helyre is állította. Egyszerű console-s mindent tudó kis alkalmazás. Van maces platformja is. Csak ajánlani tudom mindenkinek aki a particióstáblát elbaszta. :)

A progi elérhető itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük