Teljes Mac OS X fut az iPhone-on mégse telepíthetünk rá programokat

Greg Joswiak – az Apple iPod marketing részlegének alelnöke – megerősítette Steve Jobs MacWorld-on elhangzott bejelentését, miszerint az Apple iPhone (ami még más néven is megjelenhet, ahogy az iTV-ből is Apple TV lett) egy teljes, flash memóriából futó OS X rendszert futtat, 500 MB-os méretben.

Ezt a méretet többek között a csak desktopon használatos applikációk eltávolításával érték el. Az OS X alapvető vizuális és architektúrális elemei tehát változatlan formában lesznek majd elérhetőek iPhone-on is.

E mellett egy New York Times-nak adott interjúban Steve Jobs megerősítette, hogy nem lehet majd külső fejlesztésű (third-party) szoftvereket telepíteni az iPhone-ra. Jobs úgy fogalmazott: „Egy telefonnak folyamatosan kell működnie. Ez pedig nem lenne garantálható, ha mindenféle szoftvereket lehetne rá telepíteni”. Az MSNBC-nek adott interjújában így fogalmazott: „A Cingular nyilván nem örülne, ha egy szoftver hibája miatt kiesne az egész nyugati parti hálózat”.

Ez persze elég érdekes, hisz egy operációs rendszer teljes támogatottsággal épp a fejlesztéseket könnyítené meg, akkor meg minek ezt megakadályozni? Furcsa ez. Én szerintem mindenkinek joga van (ha akarja), úgy bővíteni, és akár el is baszni a telefonját ahogy akarja.

iphone cisco iphone

Persze ezeken túl ahogy az várható volt, a Cisco nem hagyta szó nélkül, hogy az Apple iPhone néven adja ki legújabb „csodafegyverét”. A Cisco leányvállalata, a Linksys már korábban megjelent egy iPhone névre hallgató termékvonallal. A Cisco beperelte az Apple-t az iPhone név használata miatt. A Cisco a panaszt az észak-kaliforniai kerületi bíróságon nyújtotta be az Apple ellen tegnap. A hírek szerint a Cisco már 2000 óta birtokában van az „iPhone” márkanévnek. A Cisco képviselője elmondta, hogy régebb óta folytak tárgyalások a két cég közt, de az Apple nem írta alá a licencszerződést, amely lehetővé tette volna a számára az iPhone márkanév használatát.

Teljes Mac OS X fut az iPhone-on mégse telepíthetünk rá programokat” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük