Solaris Flash Archive

A Solaris Flash Archive technológia a nevével ellentétben nem egy igazi backupolási módszer, bár épp full backup készítésére is használhatjuk. A Flash Archive igazából egy klónozási megoldás. Egy olyan speciális system image készítési módszer amiből utána a Solaris könnyedén tudja magát reprodukálni.

Előkészületek

Először is a flash archive mint technológia már a Solaris 9-től kezdve elérhető alapértelmezetten. Így telepíteni nem kell külön.

Amiről gondoskodnunk kell, az egy tárterület amire a flash archive által generált archive állományt tárolni kívánjuk. Ez a tárterület egyaránt lehet NFS, CIFS, vagy csak egy mountolt szabad slice.

Az én esetemben:

Flash Archive készítése

Akkor nézzük, hogyan is lehet készíteni egy flash archive állományt. Fontos megjegyezni, hogy a folyamat teljesen aktív rendszeren alkalmazható, minden féle leállás nélkül. (Értelem szerűen olyan alkalmazás specifikus területeket, ahol folyamatos írás olvasás zajlik ott nincs garancia semmire a lementett adat konzisztenciájára)

# flarcreate -n archive1 -c -x /export/flash/ -X /etc/hosts -a OC2_SOLARIS -S /export/flash/archive1

Lássuk a használt illetve használható kapcsolókat mit rejtenek.

-n name of the archive file
-c compressed the archive file
-x exclude the affected directories (we have to exclude that file-system, which will contain the archive file to avoid the endless loop)
-X exclude file, (with the help of it, we can avoid the ip conflict on productive nodes)
-a name of the author
-S do not include sizing information
-I Set alternative creation date.
-y Include the named directory or file
-z Include files prefixed with a plus sign and exclude files prefixed with a minus sign in the file list.
-t Create an archive on a tape device.

Információ lekérése egy Flash Archive file-ról

Ha már kallódik sok flash archive file egy könyvtárban, akkor hasznos lehet ha ki tudunk nyerni információkat belőle. Erre való a következő kis parancs:

# flar -i archive1

Bár nem egy nagyon részletes leírást fogunk kapni, de legalább az kiderül, milyen rendszerről, és mikor csinálták. Jobb esetben az is, hogy ki.

Rendszer telepítése Flash Archive-ból

Az igazi haszna a Flash Archive-nak ott jön ki, amikor egy rendszert akarunk beállítani, ami totálisan megegyezik azzal, amiről maga a Flash Archive készült.

Lehetőségünk van fizikai gépet installálni vagy Zónát létrehozni Flash Archive állományból. Természetesen a gép neve, IP beállításai, és minden pre-configuration adat amit a telepítés igényel felül lesz írva a telepítő által, de minden más adat, script, alkalmazás ugyan az lesz.

Egy új gép telepítésénél a következő képernyőig kell elérnünk, ahol a Standard installáció helyett a Flash installációt kell választanunk.

Ezek után meg kell adnunk, hogy található az a Flash Archive file, amit fel akarunk használni. Lehetőségünk van távoli gépen elérni azt, vagy lokális médián.

Ebben az esetben én NFS share-t használtam, ahol pontosítani kell a PATH-t.


Az install összefoglaló képernyőn jól látszik, hogy Flash Archive van feltüntetve:

A telepítés a szokásos progress barral fog folytatódni, csak most a Flash Archive file tartalma lesz kitömörítve és lemásolva.

Zóna Telepítése Flash Archive-ból

Fizikai társához híven, ebben az esetben is magunknak kell gondoskodnunk a zóna config állományáról, viszont az install parancs esetében meg kell adnunk a flash archive-t mint forrás.

# zoneadm -Z ZONANEVE install -u -a /flasharchive/archive1

Összefoglalás

Tehát a Flash Archive egy jó megoldás arra, hogy rendszereket könnyen visszaállítható módon tudjunk archiválni, illetve klónozni. Gyors, egyszerű, és teljes támogatást élvez a Solaris egyéb részei által.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük