Solaris 9 Branded Zone

Már írtam a Solaris 10 Zóna kezelésiről. Ez a Solaris virtualizációs eszköze. Persze egy átlagos Solaris 10 zóna, inkább egy az alap rendszer egy másolatát jelenti, ami egy zárt emulált környezetben fut, a szülő kernelét használva. Szerencsére a SUN ügyelt arra, hogy a mamut cégeknél nagyon is fennálló Solaris 9-ekhez is nyújtson támogatást. Ezek a zónák pedig a Branded zónák. Olyan zónák, amik a Solaris 10-től eltérő operációs rendszert futtatnak.

Sajnos alap helyzetben, a Solaris 10 nem képes a Branded zónák támogatására. Vagy az installálásnál külön választani kell, vagy utólag le kell tölteni, és telepíteni a Solaris 9 (vagy 8)Containers 1.0.1-ot.

Amennyiben ezt megtettük, úgy már fel is ruháztuk a meglévő zóna szolgáltatásunkat a Branded zónák kezelésére. Nagy szerencsénkre nem kell új tool-t, vagy kezelőeszközt megtanulnunk, csupán a meglévő tudást kibővíteni.

A Branded zóna gyakorlatilag egy nagy zóna, ahol még a kernel is független lesz, így a következők szerint kell létrehozunk a zone config file-t:

Amennyiben a következő üzetetet kapjuk, az azt jelenti, hogy a megfelelő csomagok nem lettek installálva a rendszerünkre. Így a Solaris 10 zóna management nem áll készen Branded zónák kezelésére.

Viszont ha minden lefutott megfelelő képen, és elérhetővé vállt a Solaris 9 zónánk, akkor kezdhetjük is az installációt.

A zoneadm -z ZONANEVE install után viszont használnunk kell még pár kapcsolót. Ugyanis normál esetben a Solaris 10 saját maga állományait használja fel (duplikálja meg) a zóna rendszerének a kialakításához. Viszont más rendszereket nem tud csak úgy előállítani. Így amennyiben Branded zónát akarunk használni szükségünk lesz egy flash archive állományra. Ezt egy működő telepített rendszerről kell előállítanunk, vagy a SUN által készítettet használhatjuk, ami szintén elérhető a fenti linkeken a szükséges rendszercsomagok mellett. Ha van ilyen flash archive file-unk, akkor pedig már a következő paranccsal már telepíthetjük is a kívánt Solaris 10-től különböző zónánkat.

    zoneadm -z ZONANEVE install -u -a /PATH_OF_FLASHARCHIVE.fla

Ezek után nincs más dolgunk, mint elindítani a zónánkat, és a jól meg szokott módon a -C kapcsolóval a console képernyőn a néhány alap beállítást megtenni.



Ezek után pedig már egy működő Branded Zone tulajdonosnak érezhetjük magunkat. Sőt mi több a megismert zóna erőforrás beállításokat is alkalmazhatjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük