Skype a vezeték nélküli telefonban, DualPhone 9211 IP

A Forrester Research távközlési piaci elemzője, Charles Golvin szerint ma az embereknek a beszélgetésről még mindig a hagyományos telefonkészülék jut elsőként az eszébe, nem pedig a számítógép. A beidegződésen túl előbbi mellett szól a kényelem is, hiszen mennyivel egyszerűbb egy manapság már megfizethető áron kapható vezeték nélküli telefont a fülünkhöz szorítva kommunikálni, mint a számítógép előtt ülve, vezetékes headset, esetleg mikrofon és visszhangzó hangszórók korlátai közé szorítva beszélgetni.

A szélessávú, időben korlátlan ADSL- és kábelcsatlakozások ugyanakkor kézenfekvő és olcsó alternatívát nyújthatnak az ingyenes kommunikációra, ennek köszönhető az azonnali üzenetkülső szoftverek, illetve az internettelefon (VoIP, azaz hang a hálón) alkalmazások egyre nagyobb sikere is. Az egyik legismertebb internettelefon szoftver, a Skype már három éves, a Kazaa fájlcserélőt létrehozó svéd Niklas Zennström és a dán Janus Friis idén szeptemberben közel 3 milliárd dollárért adta el az aukciós portáljáról ismert eBay-nek a vállalatot. A Skype-nek már 66 millió regisztrált felhasználója van és a számuk naponta 180 ezerrel növekszik.

A legismertebb Skype sikereit más vállalatok is próbálják meglovagolni: elsőként szoftverrel együtt kínált, normál hívásokra lebeszélhető perceket is tartalmazó headset-csomagokat dobott piacra a Logitech, melyek továbbra is számítógép mellé szögezték a felhasználót. A legújabb kiegészítők azonban Charles Golvin véleményét alátámasztva már a telefonkészülékbe próbálják integrálni a Skype képességeit, egyben összekapcsolva a számítógépes kommunikációt a normál vonalas hívások lehetőségével.

A DualPhone 9211 IP Skype-telefon is egy ilyen készülék: a DECT rendszerű vezeték nélküli, normál telefont egy segédprogram, illetve az USB-port segítségével összekötötték a számítógépünkkel. A vezeték nélküli telefon-számítógép-internet kapcsolaton keresztül akár a kertből vagy a konyhából is elérhetjük Skype-s barátainkat, akik akár a világ másik felén is lehetnek, mégis ingyen beszélhetünk velük. De külföldi hívásainkat is bonyolíthatjuk a kedvezőbb percdíjakat biztosító Skype egyenlegünk terhére, mindez csupán választásunk kérdése.

skype phone

A DualPhone vezeték nélküli telefon egy segédprogramon és egy beépülő modulon keresztül tartja a kapcsolatot a Skype kliensünkkel, ez a szoftver egyelőre csak Windows operációs rendszerek alá érhető el. A mellékelt CD-ről feltelepülő segédprogram ugyanakkor rendkívül felhasználóbarát, ugyanis nem csak saját magát képes frissíteni, hanem a DualPhone telefon szoftverének frissítését is teljesen automatikusan megoldja.

A fejlesztők a DivX-es DVD-lejátszókhoz hasonlóan frissíthető memóriával látták el a kézibeszélőt és a bázisállomást, így biztosítva a jövőbeni kompatibilitást a Skype alkalmazással. A frissítés a legújabb verzióra az első telepítéskor automatikusan lezajlik, a program az interneten keresztül tölti le a legújabb szoftverziót.


skype menu 1 skype menu 2

A telefon sokkal egyszerűbben használható, mint a különféle Skype USB-s adapterek. Utóbbiaknál gyorshívó gombokat kell programozni, illetve általában gombnyomás segítségével kell váltani a normál telefonvonal, illetve a Skype használata között. A DualPhone 9211 IP megkönnyíti a dolgunkat, ugyanis két hívásindító gombbal rendelkezik, az egyikkel a normál telefonvonalat érhetjük el, a másik pedig a PC jelölést viseli, így a beírt számokat a megfelelő gomb lenyomásával a számunkra legmegfelelőbb vonalon keresztül tárcsázhatjuk.

A Skype listánkon szereplő ismerősöknek nem kell gyorsindító gombokat létrehozni — bár van rá lehetőség –, mivel a készülék kijelzőjén megjelennek az éppen online lévő barátok nevei, csupán választani kell közülük, mint egy telefonkönyvből, majd elindítani a hívást. A telefonnak nem okoznak gondot a speciális, akár ékezetes karakterek sem. A DualPhone — bár USB-s hangeszközként települ fel a számítógépre — sajnos más internettelefon alkalmazással nem használható. A hangminőség nagyszerű: a mikrofon és hangszórók kalibrálását, állítgatását elfelejthetjük. Partnereink tökéletesen értettek minket a telefonon keresztül.

skype phone menu 3

A készülék menürendszere egyszerűen kezelhető, nem bonyolultabb, mint más DECT-rendszerű vezeték nélküli telefonoké, a négy irányba billenthető navigációs gombbal könnyedén lépkedhetünk benne. Az internetes hívásokat és a normál telefonvonalra érkező hívásokat 9 különféle csengőhanggal is megkülönböztethetjük. A bázisállomásra egyszerre három kézibeszélőt lehet csatlakoztatni, melyek konferenciabeszélgetést, illetve egymás közötti hívásokat is lehetővé tesznek.

A DualPhone készülék viszonylag gyorsan, pár óra alatt feltölthető a bázisállomásra helyezve, a mellékelt Ni-Mh akkumulátor körülbelül 3-4 napos készenléti időt és 5-6 órás beszélgetési időt biztosított egyetlen feltöltéssel. A “kétsávos” telefon egyik hátránya a számítógépfüggősége: ahhoz, hogy Skype-n keresztül tudjunk telefonálni, a számítógépet bekapcsolva kell tartani és a Skype kliensnek is futnia kell. Bár ez egy jelentős hátrányt jelent, egyben kényelmi előnyökkel is jár, mint például az éppen elérhető barátok neveinek kilistázása.

A DualPhone 9211 IP-telefon másik negatívuma az ára. Miközben egy átlagos DECT-rendszerű vezeték nélküli telefon 9-12 ezer forint környékén már megvásárolható, a Skype integrációért közel négyszeres árat, bruttó 37500 forintot kell letenni a pénztárnál. A viszonylag magas ár a konkurencia megjelenésével remélhetőleg rohamosan csökkenni fog majd.

DualPhone 9211 IP Skype telefon értékelés

Minőség 9
Képességek 10
Ár/érték 5
Összbenyomás 8

A DualPhone 9211 IP Skype-telefon a hazai forgalmazója a TELENETTEL Kft.

Categories: Informatika

1 Comment

  1. Tavaly óta használom, és meg kell hagyni, ez a maga nemében egy szuper PC telefon!!!!!! Nem használom másra csak a gépen keresztül ingyenesen. De nekem nagyon megfelel!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © 2021 Xorp Blog Podcast

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: