Shakespeer – Direct Connect Kliens Mac alá

Gondolom manapság minden internet előtt ülőt meghódított vagy a bittorrent, vagy a direct online (röviden most már csak DC), filecserélők egyik verziója. Én már foglalkoztam itt a torrenttel, most a DC-t vesézgetném ki. Az itteni filozófia az, hogy a géped számára elérhető adatokat meg kell osztanod, biztosítani megfelelő letöltési szálat (SLOT), és várnod hogy töltsenek tőled. Van, hogy nem tölt tőled senki, van hogy egyből elkapkodják a letöltési szálaidat. A DC-nél hubokra, gyűjtőhelyekre kell belépni. Az itt lévő emberek megosztásai között kereshetünk, és szabadon tölthetünk. Persze csak akkor ha van szabad feltöltő slotja. Ha nincs nem kell kétségbe esnünk. Amint lesz szabad slot kliensünk egyből szedi is a kívánt fileket. A nagy különbség hogy itt nincs fel/l-töltési arány. Annyit töltesz le amennyit csak tudsz, persze nem korlátozhatod a tőled letöltőket, nem oszthatsz meg ál dolgokat, erre figyelnek az ottani moderátorok és adminisztrátorok. Ha pedig kirúgnak többnyire megszakad minden letöltésed, és keresni se tudsz azon a hubon. Annyi előnye talán van, hogy sokkal több minden megtalálható DC-n mint torrenteken, nincs arány amit folyton figyelni kell, de cserébe bármikor eltűnhet az akitől töltünk, és az se biztos hogy le tudjuk szedni egy embertől amit szeretnénk, mivel lehet sokan versengenek, hogy töltsenek tőle.
Na ennyit a dc-ről röviden. Most pedig nézzük meg Mac Os X alatt mi a legkönnyebb módszer, hogy használjuk is a Direct Connectes filecserélőket. Már több klienset is használtam, de azt kell mondanom, hogy ha tudásban nem is veszi fel a versenyt bármilyen másik társával, kezelőfelületében átütő. Ez a kliens a Shakespeer. Nem kell túl sok, és bonyolult dolgot beállítanunk rajta. Nevünket, netünk típusát, leírást, megosztani kívánt fileinket, és hogy hova kívánunk letöltött dolgokat tenni. Ekkor a program elkezdi hashelni a megosztott fileinket. Ez kb. annyiból áll, hogy minden filehez rendel egy kódot, amivel lehet a kereséseket egyszerűsíteni, mert előfordulhat, hogy egy ugyan olyan filet találunk még méretre is, de mégis más, ekkor a hashkódból ez egyből meg tudjuk ítélni.

Végül most már elég ha hubok címeit bepötyögjük vagy a publik listából választunk. Fontos, hogy a hubok különböző kitételeket szoktak tenni. Többnyire hogy a neved előtt szerepeljen a [HUN] előtag, mennyi MB (vagy inkább már GB) adatnak kell hogy megosztva legyen neked mások számára… Ha ezeknek meg feleltél, máris keresgélhetsz.

A kezelő felületről annyit, hogy baloldali sávban találhatjuk a lényegesebb dolgokat. Publikus hublista, kedvenceink, letöltések, és már letöltött filek. Ezek alatt pedig a hubok, privát üzeneteink, és kereséseink sorakoznak, amiket akár be is zárhatunk. Minden itt kiválasztott dolog a jobb oldali, nagyobb részben jelenik meg. Ami még nagyon hasznos lehet, hogy felülre kattintva az ablaknál felnyílik egy kis ablak, ami mutatja az éppen esedékes fel és letöltéseinket. Nagyon szép és egyszerűen használható. Egyetlen problémám az volt, hogy volt vagy 2 olyan hub, amire ha beléptem láttam a bent lévőket a listában, de mindenkinek 0 byte megosztása volt a kliens szerint, és se keresni, se mások megosztáslistáját letölteni nem lehetett.

Egyetlen hiányosságképpen azt tudom elkönyvelni, hogy nem lehet a fel és letöltések sávszélességét programból állítani.

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt az ingyenes dc klienst mac os x alá. Egyéb információkért és a letöltését katt ide.

shakespeer1

shakespeer2

Categories: Apple, Informatika

1 Comment

  1. Hell0.Szép leírás,lenne pár hozzávetni valóm.Én nemrég váltottam mac-re ,és sajnálattal tapasztaltam nem kevés hiányosságot DC ügyben.
    Nekem több hubom is van,tehát egyben admin és op is vagyok több helyen.Valóban ez a kliens közelít a használhatóság felé a legjobban,de sajna még a dc is több beállítási lehetőségeket ad.Én ezt a klienst operátori feladatokra alig tudom kihasználni,és hidd el nem 1 klienst és hubot konfigoltam már be.A jobb klikkes menűket nem minden hub fajtánál veszi,a kijelőlések,a 3-5 sec reconnect idő ,a furcsa user list sorrend,az opok nem kiemelése,és szinek lehetetlen kombináció hiánya valamint rengetek beállítási lehetőség hiányzik ebből a kliensből.Ha véletlenül valamelyik programozó,hack-er vette a fáradságot és belenyúlt a forráskódjába és javított a helyzeten,szívesen venném és megköszönném,ha 1 picivel profibb klienst varázsolt volna belőlle,esetleg igényt is tartanák rá ,megfelelő mennyiségű köszönetért cserében :) Kösz ,hogy hozzá szolhattam . Üdv : Dj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © 2021 Xorp Blog Podcast

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: