Saját Dashboard és Magyar Widgetek

A dashboardról szerintem mindenkinek ismerős. Röviden végül is a Mac Os X-ben az F12-es billentyű leütésre előjövő asztal amire különböző widgeteket lehet kirakni, amik mindenféle funkciókat tudunk elérni. Lehet számológépet, szótárat, részvényárfolyamot… szinte bármit ide kihelyezni. Ami pedig a legjobb, hogy ezekhez egy billentyű leütés elegendő. Ami az én widget gyűjteményemet illeti, először azt hittem alig lesz pár amit használok majd. Ehhez képest már nincs hely a dashboardomon. :)

Valamelyest az rontja az összképet hogy az alacsonyabb kategóriás gépeknek azért tud ez a widget dolog érvágást jelenteni, mert átlagba az én tapasztalatim szerint 10Mb hellyel kell számolni egy-egy widget esetén a memóriából. Persze mivel megkönnyítheti az életünket, talán ezért az áldozatért nem feltétlenül kár. Na akkor pár szót arról milyen widgeteket találtam hasznosnak:

Az Elvira, és EST.hu-s widgetekről már régebben beszámoltam. Mégis megérnek most is pár szót. A Elvira widgettel a menetrendet tudjuk A és B pont között lekérni mára vagy holnapi napra. Az összes lehetséges lehetőséget kilistázza árral, idővel.

Az EST.hu-s Widget pedig a szórakozásban és kikapcsolni vágyóknak lehet hasznos, hisz a beállított helységnél tudjuk lekérni a kúltúrális (és mozis) eseményeket.

Az Application Updaterről is beszámoltam már bejegyzés formájában. Ez a widget figyeli a feltelepített programok verzióját és egyből figyelmeztet ha van frissebb.

Azureus widget is szerepelt már a Xorp blogban. Ez egy végül is kontroll widget, amin az aktuális torrentjeinkről kaphatunk információt. Persze ehhez az Azureus kliensben is engedélyezni kell a megfelelő plugint.

Akkor most jöjjenek az új dolgok. Először is nagyon örültem amikor rábukkantam a pontMost widgetre. Ezt röviden úgy tudnám jellemezni, hogy tv-s widget. Viszont magyar, és a magyar port.hu adatbázisát használja. Alapból az éppen aktuális időhöz láthatjuk a csatornákon mi megy. Viszont öt gomb van amire egyes csatornákat beállíthatjuk, így az egész napi programot lekérhetjük. Nagyon jó és hasznos!

A következő az iStat Pro amit használok. Ez végül is (egy jó nagy méretű) sokat tudó widget ami a gépünk állapotáról ad információkat. Cpu használtság, memória, hálózat, hőmérséklet stb… Aki oda szokott figyelni ezekre a dolgokra annak hasznos lehet.

A transmit egy nagyon barátságos kis ftp program, ehhez van egy widget is amivel végül is azt érhetjük el, hogy bekonfigurálva egy ftp helyre a rádobált filek, mind feltöltődnek maguktól, és persze animálva a widget figyelmeztet is ha még tölt, vagy ha már befejeződött a folyamat.

Bár említésre annyira nem méltó mert alapvető widget, de megemlíteném az időjárás widgetet, ami szépen animálva tájékoztat a várható időjárásról.

Végül pedig a Delicious Library Widget. Erről a programról még biztos írni akarok. Maradjunk annyiban, hogy média és könyv kategorizáló program, és a bevitt dolgok között tudunk benne keresni, ami a designos kis polcon egyből megjelenik.

Nekem ezek a dolgok nagyon bejöttek, de már gondolkozom egy nagyobb desktopra való átálláson, mert ez így nem lesz jó. Mi lesz ha megint jön valami nagyon jó és hasznos widget, hova rakom? :)

Na de lássuk, hogy hogy is néz ez ki képben:

dashboard

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük