Platformfüggetlen APEV

Eddig a Linux, Macintosh és más, nyílt forráskódú rendszereket használók elől el van zárva az elektronikus adóbevallás lehetősége. Az APEH honlapján elérhető ABEV adóbevallásiűrlap-kitöltő rendszer csak windowsos környezetben fut. Ez egyrészt diszkriminatív, másrészt versenyellenes, harmadrészt pedig figyelmen kívül hagyja, hogy az Európai Unió közigazgatási rendszereiben már támogatottak, és ezért elterjedőben vannak a nyílt forráskódú alkalmazások. Most viszont valami elindult.

abev

A nyílt forrású rendszerek hívei sikerként könyvelhetik el, hogy idővel érveik – némi nyomásgyakorlással megspékelve – meghallgatásra találtak az állami informatikai rendszerek döntéshozóinál: tegnap ugyanis megjelent az APEH honlapján az első platformfüggetlen kliensprogram. Igaz, ma még csak a 0753-as bevallás érhető el a Windows platform mellett Linux-disztribúciókon is futtatható AbevJava programhoz, de a folyamat már minden bizonnyal leállíthatatlan.

Az új elekronikus nyomtatványkitöltő működéséhez a JRE 1.4.2_12 vagy ennél magasabb verziójú Java futtatási környezet szükséges, a hardvernél minimum 400 MHz órajelű processzor, 128 MB RAM és 10 MB szabad merevlemez-kapacitás a követelmény. A program telepítéséhez rendszergazdai (!?) jogosultságra van szükség, mivel a program elhelyez egy állományt (abevjavapath.cfg néven) Linux alatt a /etc, Windowsnál pedig a %windir% környezeti változó által mutatott könyvtárban.

Az jó, hogy aktív help szolgáltatás (F1 billentyű) segíti a kitöltést: a 0753. szja-bevallás egyes sorainál, a képernyő jobb oldalán kitöltési információk, példák segítenek a hibák elkerülésében. Ez a szolgáltatás, ha zavaró, bármikor kikapcsolható.

Persze a program már alapból több sebből vérzik. Az installer ugyanis rendszer szintű könyvtárakba (/etc könyvtárban akar egy abevjavapath.cfg filet létrehozni). Ezek után viszont külön rákérdez a programot magát hova telepítse. Többen kifogásolják azt, hogy a telepítő egy pár egyszerű műveletet, de bash scriptként hajt végre, így annak kötelező a megléte (ezen csak igazán expert userek fognak leakadni).

abev2

Mi a helyzet Mac-en? Ott is meg kell küzdeni a Windowsból jól ismert „össze vissza pakolok adatokat” nézettel, de e három egyszerű lépéssel megoldható:

    1. létrehoztam egy abevjavapath.cfg fájlt a /etc/ folderben
    1.1. textedit megnyit
    1.2. file > save as: abevjavapath.rtf (pl.), mondjuk a desktopra.
    1.3. desktopon a fájlra böksz egyet, majd command-i, átírod a name&extension részben a fájl nevét abevjavapath.cfg-re, nyomsz egy entert, majd Use .cfg
    1.4. finder megnyit, Go > Go to Folder, beírod: “/etc”
    1.5. desktopról áthúzod a fájlt ide, kérni fogja a jelszót
    2. telepítettem a cuccot (de nem a default helyre; inkább csináltam neki egy foldert a desktopra)
    3. elindítottam az abevjava.jar -t

abev3

A program működésileg is se az igazi még, de ez az első lépés egy nyíltabb világ felé. Hajrá.

A program elérhető itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük