Otthoni Router mint BitTorrent server

Notórius letöltőknek, bithuszároknak jelentette be legújabb termékét az ASUS. A WL-700gE vezeték nélküli router nem csak internetmegosztásra képes, hanem beépített merevlemezt és Bittorrent klienst is tartalmaz. A le- és feltöltések így akkor is folytatódhatnak, ha számítógépünk ki van kapcsolva.

A routeren 4 Ethernet port és három USB-port is található a számítógépek, illetve nyomtatók és egyéb eszközök csatlakoztatására. A különlegességek sorát gyarapítja a beépített iTunes kliens is, mely a zeneletöltéseinket menedzselheti a háttérben, illetve a merevlemez tartalma akár FTP-szerverként üzemeltetve is elérhető a belső hálózatról, vagy az internetről. Az USB2.0 portokhoz akár további, külső merevlemezek is csatlakoztathatók, melyek akár RAID tömbökbe is szervezhetők a biztonságos adattárolás céljából.

Tehát akkor mégegyszer tömören. Van benne egy 160g toshiba (ata 7200rpm) HDD, ami külsÅ‘ USB-s HDD-vel együtt RAID-elhetÅ‘ (RAID 0, 1). A cuccot egy Broadcom 4780 (900Mips) hajtja meg, 2m flash és 64m ram van rajta és „komolyságát” mutatja,hogy normál 220V-os csatlakozója van, nem külsÅ‘ táp… 3 db USB2.0 portjára köthetÅ‘ HDD,nyomtató,webcam, hangszóró, illetve ha egy pendrive-ot csatlakoztatunk az eszközre, a tartalma 1 gombnyomással a HDD-re másolható.

Legérdekesebb és hasznosabb,hogy beépített BitTorrent kliens, ami egyszerre 7 szálat tud kezelni, 10 FTP/HTTP szál mellett. Fut rajta még www/samba/ftp ill. iTune Server + UpnP AV Server is és ha még ez sem lenne elég, egy egyszerű online webes album/blog készítő is helyet kapott a kütyün.

A speciális, szinte komplett letöltőszerverként funkciónáló ASUS router kicsit borsos áron, körülbelül 300 euróért (~ 81 ezer forintért) vásárolható meg az európai üzletekben.

Képek:

wl700

asus 700ge

Otthoni Router mint BitTorrent server” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Utánaolvastam, és ugyanúgy Linux fut rajta, mint a wl-500G-n és az összes többi barátján. Féhivatalosan van hozzá letölthető toolchain és lehet hozzá saját szoftvert barkácsolni, és rátenni pl. másik linuxot, az összes szoftverrel, amit ahhoz meg lehet szerezni. Szóval egy univerzális kisszerver :)

    Ezekkel foglalkozó oldal:FórumokWiki

  2. Igen okos kis szerkenytu, en bizom benne lassan az ilyen mikoro OS es routerek jobban el fognak terjedni, mert kis fogyasztasu, meretu ilyen router celokra valo kis szerverekre lenne igeny boven…

  3. Szerintem ennyiért lehet venni olyat ami skkalta többet tud. Pl: Freecom DataTank 1TB Wifivel, php, http,ftp,bitorent és még egy csomó más kliens illetve szerverrel. Két 512-es HDD van benne, beállíthaó RAID 0,1es bekötés is.
    Mondjuk méretre nagyob ez a típus.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük