Notebooktöltés napenergiával

Még mindig kritikus pont a noteszgépeknél a készenléti idő, amit az elmúlt 5 év alatt se sikerült drasztikusan növelni, sőt igazából erősen stagnál ez az érték. Épp ezért nem értem, hogy olyan (bio) megújuló és többnyire mindenki számára szabadon elérhető energiaforrást, mint a napfény miért nem próbálnak valamilyen szinten felhasználni? Persze próbálkozások vannak, de ezek még kezdetlegesek, és borzasztó áruk miatt elterjedésük elég kétséges. Nézzük csak, milyen dolgok jöhetnek szóba, ha valakit érdekel a téma:

A noteszgépek legfontosabb tulajdonsága hordozhatóságuk, menet közben az ember pedig valamilyen tárolóeszközben cipeli magával a kis számítógépet. Ekkor gyakorlatilag csupán ballaszt a tulajdonosa számára, mivel használni séta vagy vezetés közben nem tudja; a laptopok többnyire ilyenkor standby állapotban várják, hogy gazdájuk valahol leüljön, és elővegye notebookját. Ezt az időszakot azonban ki lehet(ne) használni – például akkumulátortöltésre.
Nyilván kábeles megoldásoknak nincsen létjogosultsága ilyen feltételek mellett, viszont aki napfényes területen lakik, annak egy igen környezetbarát megoldást kínál az Eclipse Solar Gear. A gyártó olyan, úgynevezett Hibrid Notebook Táskát fog bemutatni a jövő hétfőn, Las Vegas-ban megnyíló Consumer Electronics Show-n (CES), melynek felületére napelemeket szerelt. Az így nyert energiát a táska át tudja adni a hordozható komputernek, azaz tölti a számítógép-használat tekintetében inaktív időszak alatt. A táska azonban nem csak tölteni képes, hanem le is tudja hűteni a felhevült notebookot – így az sem gond, ha erőforrásigényes munka után a tulajdonosa azonnal elteszi „kuckójába” az eszközt.

eclipse solar gear hybrid

A másik ilyen termék egy német vállalattól származik. A Picard Lederwaren is bejelentett egy ilyen hordozóeszközt; a cég noteszgépek, MP3-lejátszók és mobiltelefonok számára kínál napenergiás töltési lehetőséget. Az energia begyűjtését nem egy nagy, hanem sok kis kollektorra bízta a cég, így nem lesz merev a táska felülete; ez a mechanikai hatásokkal szemben is ellenállóbb kialakítást jelent. Természetesen a csatlakozók a táska belsejében kerültek elhelyezésre, vagyis miután rögzítésre került az elektronikai eszköz, utána még be kell dugni a napelemekből áramot előállító készülék kábelét is.

Picard solar

A notebook hord táskái háromféle kivitelben lesznek kaphatók augusztus környékén; kézben és vállon hordható változatokat egyaránt lehet majd vásárolni. Persze csak annak, aki hajlandó egy belépőszintű laptop árát letenni érte az asztalra. A táskák ugyanis egyáltalán nem mondhatók olcsónak: körülbelül 700 dolláros áron kerülnek majd forgalomba.

Notebooktöltés napenergiával” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. sajnos még mindig mocskos drága a napelem-napcella. én -ha tehetném- az egész tetőmre ezt tennék. de azzal pont dupláját érné a házam a mai árak mellett…

    viszont egy kézi töltőt (elemek, pdak, gps töltéséhez) már készülök beszerezni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.