MPlayer Windows-ra

Az MPlayer médialejátszó sokak számára ismerős lehet, főleg azoknak akik Linux, Unix, Mac rendszereket használnak. Ugye a jól ismert Windows Media Player Windows-on kívül nem nagyon érhető el más platformra (ha pedig igen, ott nevetségesen szánalmas), ezért a nyílt forráskódú fejlesztések közül kinőtte magát az MPlayer project.

Windows Media Player legnagyobb gondja emlékeim szerint a megfelelő tömörítési eljárások hiánya volt. Létezett minden féle codec pack, de tökéletes megoldást sose láttam. És minek szenvedni különböző programok telepítésével? A lejátszó igen is tartalmazza a megfelelő codeceket, és nekünk ne legyen más feladatunk, mint telepíteni, és lejátszani a megfelelő média filet.

mplayer windows gui

Ilyen koncepcióval forradalmasította a média lejátszást az MPlayer. Sajnos a kezdeti csapat felbomlott, és manapság eléggé stagnál a fejlesztés. Ez viszont nem von le az értékéből semmit. Az MPlayer alapvetően egy szöveges, parancssoros működésű program, de készült hozzá Grafikus Interface is.

A nyílt forráskód miatt több platformon is elterjedt, vállalkozó szelleműek pedig még Windows-ra is portolták. Nincs az a Windows felhasználó aki szöveges média lejátszót használna, pont ezért volt számomra meglepő volt, amikor kiforrott és használható GUI-val ellátott Windows-os MPlayer programra akadtam.

vlc

A grafika elég ronda tegyük hozzá, viszont működéshez és az elvárt beállítási lehetőségeket teljesen ellátja. Ha valaki Windows-on unja a Media Player-t és a codec problémákat csak ajánlani tudom. Az MPlayer hivatalos weboldala megtalálható itt, a Windows-os verzióhoz segítség itt. Egy másik elég kiforrott és Windows-on (Linux, Unix, Mac Os X alatt) is hivatalosan támogatott Media Lejátszó a VLC pedig itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük